Sâmbăta aceasta am reușit să dedicăm din nou toată după-amiaza coșmarului Twilight Imperium 3rd Edition. Și-am reușit să mai conving o fostă colegă să se prezinte la datorie, așa că am jucat în 5. Primele și singurele 2 sesiuni le-am jucat în 4, însă îmi doresc foarte mult să joc în 6.
În orice caz, nucleul dur este format din:
Mircea (subsemnatul) și prietena mea Cristina (noi avem niște ani buni de World of Warcraft în spate și multă materie cenușie pierdută prin raiduri). Am făcut trecerea la board games destul de ușor și TI3 se potrivește ca o mănușă pe gusturile mele (cel puțin), sătul fiind de tot lorele specific RPG-urilor ca WoW.
Lucia (sora Cristinei) și prietenul ei, Mihai. Ei sunt victime colaterale Ideea e că le place din ce în ce mai mult fenomenul, deși la început au fost cam reticenți.
Și-am început pe la ora 14:00.
Cristina – Mentak (1)
Mircea – Letnev (5)
Lucia – Sol (2)
Mihai – Hacan (3)
Diana – Yssaril (4)
Încă o dată, m-am ofticat că am tras o rasă militară. Cristina jubila la gândul că urma să ne facă la resurse în fiecare Status Phase (Mentak racial). Lucia n-a avut nimic special de comunicat, iar Mihai urma să joace militar indiferent de rasa pe care ar fi ales-o. Diana era în premieră totală cu TI3, așa că nu după mult timp deja mirosea a creier ars pentru că toată lumea încerca să îi explice regulamentul. I-a plăcut mult jocul, ea având niște antecedente de Dungeons and Dragons, la care a tot făcut referire.
Am ales să jucăm cu opțiunea Distant Suns. Nu știu dacă a fost o idee bună, pentru că după ceva timp deja aveam inflație de Trade Goods, până când am tras un action card simpatic și am reușit să pun capăt unui Trade Agreement.
Și de data aceasta o bună bucată din timpul alocat jocului a fost destinată exclusiv explicațiilor pe care le-am oferit generos, ca de fiecare dată, până când am rămas fără cafea. Și, în timp ce-mi făceam refill am fost ținta tuturor acuzelor, scuipăturilor și înjurăturilor. Numai faptul că aveam regulamentul în mână și eram clar un dușman declarat al galaxiei.
În Runda 1 am luat cât de multe planete am reușit, pentru resurse. M-am ofticat din nou de Secret Objective Card-ul pe care l-am tras, Conqueror. Lucia și Mihai și-au împărțit sferele de influență în multitudinea de sisteme pline cu planete dintre ei, fapt care urma să ducă la conflict. Diana a avansat către Mecatol Rex și s-a pregătit de o confruntare cu Mihai. În tot acest timp, Cristina a cam avut ghinion cu markerele de pe fiecare planetă și runda s-a încheiat destul de pașnic. Din câte îmi amintesc nu s-a tras Political Strategy Card așa că n-am avut niciun Public Objective pentru Runda 1.
Cred ca în Runda 2 ne-am și certat la un moment dat, eu cu Lucia. S-a întâmplat și data trecută, când am jucat în 4 și sunt sigur că se va mai întâmpla. Important e că ne trece până se termină jocul/ziua. Yssaril s-a babardit serios cu Hacan toată runda, iar Lucia a reușit să pună mâna pe planetele care urmau să-i servească la îndeplinirea Secret Objective-ului. Mihai a ajuns pe Mecatol Rex și se pregătea să construiască acolo. Eu am stat cuminte la căldurică pregătind un atac surpriză pentru Diana, dar, și de data aceasta am pierdut prea mult timp cu explicarea regulilor, așa că n-a mai avut loc niciun război între noi. Jocul a mers încet și din cauza faptului că încă ne acomodăm cu Strategy Cards-urile, iar Imperial a stat cu Bonus o rundă, fără să-l ia nimeni.
În Runda 3 au mai avut loc niște mișcări pe tablă, majoritatea ostile, însă am observat că s-a făcut ora 9 și Diana a trebuit să plece, așa că am pus punct, acumulând și mai multe frustrări, asta fiind deja a 3-a sesiune de joc pe care nu o terminăm.
Mi-a fost greu să povestesc exact cum s-a desfășurat acțiunea din cauză că a trebuit să mă opresc de o mie de ori să explic reguli. Sper să și joc la un moment dat. Însă pot trage câteva concluzii.
1. cred că cel mai greu de înțeles este cum funcționează activarea și restricțiile pe care le implică (pentru un board gamer începător). Tactical Action trebuie planificat foarte bine altfel realizezi că ai activat un sistem și doar te-ai mutat, însă când îți vine rândul din nou îți pică fisa că vrei să construiești unități, dar e tardiv – greșeală frecventă.
2. construcția și folosirea Space Dock-ului ne-a dat iar bătăi de cap. Concluzia e că trebuie să fii cu adevărat atent dacă ai controlat planeta toată runda respectivă, dacă abia ai activat un sistem, dacă abia ai adus Space Dock-ul acolo. Și nu poate să țină minte cineva pentru tine toate astea.
3. de Transfer Action nici nu poate fi vorba, este way over our league, am citit pe Boardgamegeek despre ea și îi înțeleg rostul, dar nu văd pe nimeni făcând asta în primele 3 runde.
4. abilitatea 1 de la Diplonacy Card este egală cu zero în primele runde. Frustrant când joci în 4 și trebuie să tragi câte două Strategy Cards – mărturisesc că nu îmi place deloc.
5. Fleet Supply vs Space Dock limit (+ planeta). Și aici e durere, pentru că trebuie să ții cont de ambele limite atunci când construiești resurse, nu mai zic de interogatoriul la care ești supus dacă joci cu Letnev, care poate avea întotdeauna o navă în plus în orice sistem. Desigur, nu poți să ții minte după câteva jocuri toate racial-urile.
6. îmi place foarte mult modul în care se construiește harta la începutul jocului și intenționez să joc cu Fog of War, dar încă mai caut o variantă bună pe Boardgamegeek. De asemenea, cred că sistemul cu utilizare de Command Counter drept resursă principală, mi se pare genial. Nu știu dacă este ceva original, dar e foarte tare.
7. sunt convins că 6 oameni care știu bine regulile pot termina în, să zicem 5 ore, fără să pun la socoteală aranjatul hărții și curățenia de la final sau pauza de cafea/masă. Nu înțeleg cum ai putea să termini în 3-4 ore cum este sugerat pe cutie.
Cam atât pentru moment. Profit însă de ocazie pentru a lansa o invitație la o sesiune de TI3 în 6. Teoretic, noi am fi 4 deja, deci mai căutăm încă 2 persoane. Iar în privința locului unde am putea juca, on neutral ground de preferat, pentru început
Mircea