1. Concursul organizat de djdano împreună cu Alex de la Regina&Nebunul “All Hallows Even” http://forumboardgames.ro/viewtopic.php?f=86&t=1651
2. Lipsa mea de atenţie/memorie (recunosc, am momente-tot mai des în ultima vreme, în care pic rău de fraier)
Poate vă întrebaţi cum vine asta...şi chiar dacă nu vă întrebaţi eu tot o să vă zic
Când a fost postat concursul am citit şi eu (cum probabil au facut mulţi dintre forumişti) despre ce era vorba şi mi-a rămas în memorie că putem să zicem ceva despre jocul preferat. La ceva zile după lectură am zis că e momentul să mă mobilizez pentru că ochiul lui Sauron...imi făcea cu ochiul! Şi mă gândeam că n-ar fi rău să supralicitez: să vorbesc despre două jocuri preferate în loc de unul.
Şi mă pun cu burta pe muncă şi produc uşor, uşor textuleţul de mai jos. După vreo trei sferturi din text terminat, mă gândesc să mai verific încă o dată termenele concursului şi pe lângă termene mai văd că acel concurs la care mă băgasem era...TEMATIC! îmi venea să-mi treg vreo două palme căci “versus”-ul meu nu prea cadra şi muncisem cam degeaba destul timp. Nu că ar fi fost prima oara dar imi propusesem scopuri mai înalte...Acuma asta era! Am lăsat munca pentru cei bolnavi (se ştie, cred, că munca este sănătate curată) şi-am zis că nu-mi mai bat capul...
După cum s-a văzut şi în film, Sauron nu e totuşi dintre cei slabi, dar eu sunt şi am cedat chemării lui puternice: am luat-o de la capăt şi după multă muncă investită am produs povestea care este acum în concurs în care am bagat şi (prea) puţine părţi din ceea ce deja scrisesem:
http://www.goingcardboard.ro/concurs-al ... e-galaxie/
După ce am timis-o şi am primit şi ceva aprecieri mi-am zis că ar fi bine să mă mai însănătoşesc şi eu încă un pic, pe lângă faptul că nu-mi place să las lucrurile neterminate. Şi acum intrăm în oile noastre!
Notă: fotografiile sunt făcute de mine
Cred că nu există pe pământul asta cineva care să nu fi citit sau auzit măcar o poveste şi ăsta este motivul pentru care cred că toata lumea ştie că unele cifre au o mare importanţă în basme: 3(trei), 7(şapte), 9(nouă), 12(doişpe’ –bine, hai: doisprezece
În mod normal ar fi trebuit acum să va zic despre ce jocuri e vorba. Dar cum am momente in care sunt ticălos, o să mai amân acest moment niţel dar o sa va dau totuşi un indiciu: aţi auzit de “Runewars”? Ei bine, nu contează căci nu au nici o legatură
Din ce am jucat eu până acum am văzut că îmi plac jocurile care au ca mecanică plasarea de module (“tile placement”) şi n-aş putea spune exact de ce (poate datorită faptului că încceputul este sfios şi sfârşitul glorios
Pe lângă această mecanica “decedez” după aproape orice are tematică SF(de la mediu în sus să fie): cărţi, filme, jocuri. Şi aceste două slabiciuni ale mele m-au dus glonţ catre primul joc din acest versus (şi primul care mi-a intrat în colecţie - mulţumesc acidutzu!): este vorba despre...să bată tobele...GALAXY TRUCKER! Al doilea nu prea are legatură cu a doua mea slăbiciune ci doar cu prima. Şi este vorba despre...încă o dată tobele...FACTORY FUN! (muţumesc suf!).
Componente
Buun! Să începem cu începutul...adică cutiile.
După cum se poate vedea, ambele abordează imaginea de pe cutie în stil desen animat, cu multe forme rotunjite, feţe zâmbăreţe, culori saturate. “Coperta” de la “Factory Fun” este chiar mai colorată şi prima oară când am văzut-o m-a dus cu gândul către Crăciun, nu ştiu de ce , dar ambele imagini vorbesc foarte bine despre tema jocurilor şi te atrag către joc. Sau, cel puţin pe mine m-au atras.
Tot de pe cutie aflăm şi cine sunt autorii jocurilor: foarte cunoscutul şi apreciatul Vlaada Chvatil (“Through the Ages: A Story of Civilization”,” Space Alert”,” Dungeon Lords”) şi nu atât de cunoscutul Corné van Moorsel (“Ahoy”,”Aloha”,”Powerboats”).
Cutia de la “Factory Fun” este mai mare decât cea de la “Galaxy Trucker” de unde putem să tragem concluzia că o fabrică este mai mare decât un camionagiu galactic şi nava sa (logic!) dar, având în vedere că un “şofer” galactic nu poate să şofeze decât prin galaxie putem presupune că în cutia jocului avem furnizată şi galaxia. Aşadar,la fel de logică mi se pare şi afirmaţia: fabrica este mai mare decât galaxia
Insertul de la “FF” este bine compartimentat (cu toate că e destul spaţiu degeaba, ca la majoritatea jocurilor dealtfel) în timp ce la “GT” este minunat, dar lipseşte cu desăvârşire.
După ce sunt deschise cutiile situaţia imaginilor de pe “copertă”se inversează: culorile erup de la “GT” in timp ce la “FF” destul de multe”amuţesc”.
Componentele sunt de calitate la ambele jocuri, cu cartonul gros, rezistent şi cu un plus pentru varietatea de la “GT” care, pe langa piesele de lemn si de carton pe care le are “FF”, are si piese de plastic (navele, astronauţii foarte haioşi) şi, bomboana de pe tort, bateriile navei care sunt facute din sticla verde translucida şi arată atât de bine că-ţi vine să le mănânci.
Regulament
Regulamentul e foarte bine scris la amândouă jocurile. La „FF” este sec şi utilitar
iar „GT’ , ca la mai toate jocurile lui Vlaada, are inserturi pline de haz.
Chiar de la începutul regulamentului eşti introdus în poveste şi e clar ce rol joci:
„Corporation Incorporated” este o companie care se ocupă cu construcţia sistemelor de canalizare şi a caselor ieftine pe planetele în curs de dezvoltare din galaxie. Pentru ca riscurile sunt mari, materialele de construcţie sunt înglobate în piesele prefabricate ale navelor care sunt duse către destinaţie de ţăcăniţi liber-profesionişti suficient de curajoşi ca să-şi asume riscurile.
Evident, jucătorii sunt unii dintre aceşti dilii aventuroşi şi regulamentul îi introduce în universul componentelor disponibile şi le serveşte citate de la iluştrii înaintaşi:
„Amintiţi-vă cuvintele lui Wild Andy, celebrul aventurier multimilionar:”Cel mai bun mod de a învăţa să zbori cu o navă este să pilotezi una”. Bineînţeles, Andy a spus aceste cuvinte chiar înainte de a se prăbuşi cu nava lui pe Sirius, deci am putea să ne îndoim de asta”
Când se vorbeşte despre posibilele câştiguri pe care ai putea să le faci:
„Mult mai important ca banii este evident fiorul aventurii. Şi faima. Şi gloria. Şi onoarea...Oo, pe cine păcălim? Cu suficienţi bani poţi să-ţi cumperi aventură, faimă, glorie şi onoare şi încă să-ţi mai rămână suficient pentru o cină la un restaurant de fiţe! ”. Şi altele în aceeaşi idee
Desfăşurarea jocului
Jocul decurge asemănător la ambele.
Fiecare jucător primeşte propria planşă de joc: nava mai mare sau mai mica în funcţie de etapa jocului la „GT”
şi planşa fabricii văzută de sus la „FF”.
Piesele (componentele navei la „GT” şi piesele maşină – dar nu şi ţevile conectoare- la „FF”) se pun în mijlocul mesei de joc cu faţa în jos şi fiecare jucător ia componentă cu o singură mână. Cealaltă mână stă deasupra tablei de joc la „GT” sau este folosită pentru a lua maşina după ce pisele se întorc cu faţa în sus pe masă la”FF”. La „GT” ori îţi adaugi piesa la navă ori o pui cu faţa în sus lângă piesele de tras iar la „FF” e obligatoriu să-ţi pui maşina în fabrică dacă nu vrei să pierzi puncte.
Bineînteles că exista şi diferenţe între jocuri.
„GT”se desfăşoară în trei etape, diferenţa dintre ele fiind dată de mărimea navei) şi fiecare are două faze:
1. construcţia navei
2. zborul prin glaxie adică întoarcerea celor opt cărţi de evenimente alese la întâmplare din cele multe care vin cu jocul (douăsprezece la nava de nivel 2 şi şaisprezece la nava de nivel 3) una câte una şi confruntarea navelor cu ele
În funcţie de aceste cărţi cu evenimente şi de construcţie, orice navă poate ajunge mai mult sau mai puţin întreagă la destinaţie sau...chiar deloc.
După sosirea navei la destinaţie se calculează punctajul fiecărui jucător în funcţie de locurile ocupate la sosire, de cea mai întreagă nava şi de bunurile adunate în timpul zborului.
La”FF” este doar o singură etapă –cea de plasare sau nu) a utilajului pe tabla de joc - şi are zece faze: adică pot fi plasate până la zece maşini pe planşa oricărui jucător dacă nu se renunţă pe parcurs la una sau mai multe dintre ele. Şi, spre deosebire de”GT”, punctajul oricărui jucător este cunoscut în orice moment al jocului pentru că fiecare utilaj integrat în fabrică are scris pe el un numar, din care se scad conectorii folosiţi pentru integrare pentru a afla numarul de puncte pe care îl aduce. La finalul jocului se mai adaugă punctele bonus aduse de conectarea directa a unei maşini la altă maşină. În „FF” nu există evenimente care ţin de voia Celui de sus care să-ti nenorocească fabrica
„Factory Fun” ne încântă şi cu denumirile exotice ale componentelor maşină: Mix-O-Matic, Metamorphoser, Minimizer, Vacuumfriend, MiniGiga-Bot.
Nici „GT” nu se lasă mai prejos: cabină, motor, tun laser, scut, baterii.
La „GT” fiecare componenta are un rol specific în nava: cabinele ţin astronauţii şi extratereştrii (dacă este îndeplinită o condiţie suplimentară), bateriile conţin energie pentru scuturi, tunuri şi motoare, scuturile au rol defensiv contra laserelor şi meteoriţilor, tunurile trag cu laser iar motoarele te deplasează.
Aceste componente se interconectează între ele cu ajutorul a trei tipuri de conectori:
1. Conectorul universal cu trei cuplaje.Acesta se poate conecta cu orice tip de cuplaj
2. Conectorul specific cu două cuplaje care se conectează doar cu cel asemeni lui şi cu cel universal
3. Conectorul specific cu un cuplaj care se poate conecta cu piesele cu un cuplaj şi cu cel universal
Piesele navei pot avea oricare dintre aceste cuplaje pe oricare latură. Astfel poţi să ai o componenta cu un singur conector sau una cu toţi cei patru conectori. Bineînteles sunt şi piese cu doi sau trei conectori şi aceşti conectori nu sunt identici pe fiecare latură.
Manualul zice că la nava ta e de preferat să ai cât mai multe tunuri, cât mai multe motoare, cât mai multe cabine, cât mai multe containere pentru transportat bunuri şi urmând această logică, probabil trebuie să ai cât mai multe scuturi. Fals! La scuturi e suficient să ai doar două a căror orientare să-ţi acopere întreaga navă.
Această etapă de construcţie a navei se desfăşoară contra timp. Toată lumea începe în acelaşi moment şi cine termina primul trebuie să întoarcă clepsidra care vine cu jocul. Când se termina clepsidra, nimeni nu mai poate adăuga nimic la navă şi începe a doua etapă a jocului: luat câmpii şi plecat în galaxia largă cu speranţa că evenimentele de pe parcurs n-or să fie fatale şi că nava va ajunge cât mai întreaga la destinaţie.
Şi la „FF” există elementul „contra timp” sub forma că în momentul în care jucătorii întorc în acelaşi timp piesele maşină cu faţa în sus, cel mai rapid jucător ia oricare piesă despre care crede că e cea mai potrivită pentru fabrica lui şi care-i poate aduce cele mai multe puncte. Dacă a greşit şi nu poate adăuga piesa la fabrica poate să renunţe la ea pierzând cinci puncte. Ultimul jucător poate să ia ultima piesă la care poate să renunţe fără să fie penalizat.
La”FF” construcţia fabricii este făcută după reguli simple: fiecare maşină are de la 1 la 3 intrări prin care primeşte materie primă (culori: roşu, verde, albastru, portocaliu) şi o ieşire, care poate scoate orice culoare sau negru şi, ca să poata fi adăugată pe tablă, nu trebuie să-i rămână liber nici un conector.
Cum fiecare jucător primeşte la începutul jocului câte un singur rezervor de materie prima pentru fiecare culoare şi trei rezervoare pentru produsul finit (exceptându-le pe cele pentru negru care pot fi luate după nevoie),
este evident că noile maşini adăugate trebuie conectate prin ţevi suplimentare la amplasamentul deja existent şi aceste ţevi reprezintă un cost care este scăzut din valoarea maşinii.
Unele maşini plasate pe tablă pot veni cu un rezervor de materie primă ca bonus aşa că la finalul jocului pot fi jucători care au pe tablă mai multe rezervoare pentru aceeaşi culoare.
Complexitate/Fun factor
Eu aş fi zis că aceste jocuri sunt de complexitate medie şi aruncând o privire rapidă pe BGG şi văzând că „GT” se situează la 2.3, iar „FF” la 2.5 mi-am dat seama că am apreciat chiar bine.
E destul de complicat totuşi să-ţi construieşti o navă foarte bine dotată în momentul în care piesele bune sunt la îndemâna oricui plus că mai eşti constrâns şi de conectorii pieselor deja pe tablă iar la „FF” trebuie să faci operaţia de plasare a piesi în minte mai întâi, căci dacă ai atins-o, ai luat-o şi dacă nu se potriveşte ai pierdut 5 puncte. Plus că, nu de puţine ori, mai trebui să-ţi mai muţi din maşinile plasate anterior ca să poţi s-o plasezi sau să-ţi maximizezi nr. de puncte pe care poţi să-l faci pe tura respectivă
Factor noroc
Norocul este prezent într-un grad destul de ridicat la ambele jocuri în momentul în care tragi componentele navei/maşinile fabricii şi la „GT” îşi bagă coada şi-n momentul în care ai terminat de construit nava şi o iei la zbor prin galaxie, pentru că respectivele cărţi cu evenimente sunt trase la întâmplare dintre destule altele şi astfel vor fi diferite de la joc la joc. E adevărat că în timp ce îţi construieşti nava poţi să te şi uiţi la cărţile cu evenimente dar cine face asta în momentul când oponentul poate să îşi ia cele mai bune piese??? Eu n-am făcut-o şi nici vreounul dintre cei cu care am jucat până acum
Şi dacă la „FF” norocul nu mai are nici un rol după ce ai tras componenta maşină, la „GT”, pe lângă ce am zis mai sus mai sunt evenimente la care trebuie să dai cu zarul ca să vezi care componente ale navei sunt afectate...cine spunea că, de cele mai multe ori, zar=noroc? Avea dreptate!
Interacţiunea dintre jucători
Interacţiunea dintre jucători este indirectă: acţiunile celorlalţi nu duc la înfruntări directe, lupte pe viaţă şi pe moarte care să se lase cu corpuri descăpăţânate şi organe împrăştiate pe te miri unde, ci doar micşorează numărul alegerilor tale. E foarte posibil ca piesa tocmai găsită şi luată de alt jucător să fi fost perfectă pentru nava ta sau maşina pe care alt jucător a luat-o mai rapid să-ţi fi adus ţie mai multe puncte.
Recomandat în (nr. jucători) / Rejucabilitate
Jocurile merg foarte bine jucate în orice număr de jucători (2-4 la „GT” şi 2-5 la „FF”) cu precizarea că „lupta” pentru componente devine mai acerbă la „GT” la mai mulţi jucători, pentru că pe acelaşi număr de piese, cu cât sunt mai mulţi jucători, cu atât ai mai puţine alegeri. Şi dacă la un joc în doi ai şanse să-ţi umpli toată nava, la 3 sau 4 rareori o să fie vreo navă cu toate componentele posibile instalate.
La „FF” jocul este perfect scalat pentru că, pentru fiecare jucător sunt puse 10 maşini de la început şi teoretic, la finalul jocului pot fi câte 10 maşini pe planşa fiecărui participant. Evident, dacă au şi reuşit să le conecteze la restul fabricii:).
Pentru că niciodată nu o să tragi aceleaşi piese şi conexiunile vor fi tot timpul altele, rejucabilitatea este maximă la ambele. La”GT” se mai adaugă şi cărţile cu evenimente diferite de la joc la joc, care au şi succesiunea diferită.
Concluzie
Sunt jocuri pe care eu le-aş juca oricând si am văzut că sunt plăcute şi de alţii cu precizarea că „FF” a fost mai cerut în ultima vreme(la jocurile în 2) comparativ cu „GT”. Îmi place tare să văd cum îmi creşte nava/fabrica şi jocurile sunt suficient de asemănătoare încât prietena mea(partenerul de joacă cu care am cele mai multe partide la orice joc) chiar zicea aseară când am dat vreo 3 sesiuni de „FF” că ei nu prea i-au venit cine ştie ce nave.
Ca şi părere personală, dacă-ţi place să vezi cum „copilul” tău(nava) înfruntă „viaţa” (cărţile cu evenimente) chiar cu riscul de a fi trecut în nefiinţă, atunci recomandarea merge către „Galaxy Trucker”.
Dacă nu vrei să ai parte de surprize aduse de evenimente neaşteptate şi vrei să controlezi totul doar prin deciziile tale înţelepte atunci alegerea este clar „Factory Fun”.
Eu le aleg pe amândouă!