De Gustibus - Ghost Stories

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
imba
King Meeple
King Meeple

De Gustibus - Ghost Stories

10 Sep 2011, 02:45

Ghost Stories

from http://www.boardgamegeek.com/image/346825
Box Cover

Experienta: ~25 de jocuri
Cuvinte cheie: Haotic, dificil, variat,
Regulile se gasesc aici.

Componente imba: :tu: :tu: acidutzu: :tu: :tu:

imba: Componentele sunt multe si foarte bine finisate. In cutie se vor gasi 9 tile-uri patrate pentru sat cu o grafica foarte draguta, 4 player board-uri cu cate 2 fete fiecare, 4 zaruri din care 3 albe si unu gri, un teanc de carti de monstri, tokenuri mici colorate in diversele culori existente in joc si. bineinteles, niste figurine pentru fantome si pentru calugarii taoisti care se bat cu kung-fu spiritual pentru a exorciza entitati bizare. Da, tematica este cam superficiala, dar jocul are o calitate foarte buna a componentelor, catonul fiind gros si avand o finisare foarte fina. Bineinteles, toate figurinele pot fi pictate pentru a da o atmosfera mai puternica jocului. Ce fin e...ca Johnson & Johnson

acidutzu: Jocul contine o groaza de componente (piesele care formeaza satul, plansele jucatorilor, zaruri, multipli monstri, multiple incarnari ale lui Wu-Feng, micuti taoisti, groaznice fantome, minunati Buddha, token-uri verzi, negre, rosii, galbene, albastre, maro), piesele fiind din carton de buna calitate, sa reziste stresului fizic aparut din cauza pierderii inca unei partide. Figurinele din plastic sunt atent detaliate, dar mai primeau un :tu: din partea mea daca se puneau taoistii in pozitii diferite.

from http://www.boardgamegeek.com/image/386845
Component-pr0n

Grafica imba: :tu: :tu: acidutzu: :tu: :tu:

imba: Jocul are puternice accente manga care se gasesc pe/in toate componentele, incepand cu desenul de pe cutie si terminand cu figurinele de plastic. Pe mine personal m-a impresionat atentia la detaliu si m-a atins intr-un punct sensibil toata ideea de mitologie paranormala estica. Cu toate ca de la o posta veti zice ca cele mai interesante sunt cartile cu monstri, o data ce intelegi cat de mortali sunt, parca incepi sa apreciezi tile-urile de sat mai mult si sa ti se para mai dragi. Uuu...ce monstru dragut. Auoleu, ne trebuie 4 negre? Nu mai e dragut! E urat!

acidutzu: Satul arata idilic odata asamblat. Cartile sunt pline de imagini infricosatoare, poate prea intunecate pentru unii, dar perfecte pentru a crea atmosfera din joc. Sunt o incantare pentru ochi, asta pana le vezi in actiune, cand nu stii ce sa mai faci ca sa dispara de pe masa. :)

from http://www.boardgamegeek.com/image/449597
Actiune

Explicarea regulilor imba: :tu: acidutzu: :tu: :td:

imba: Regulile sunt explicate destul de clar in manualul de reguli, iar dupa ce toti sunt familiarizati cu ele, vor exista doar iconite pe carti care sunt destul de intuitive. Mai exista si 2 player-aiduri care vor ajuta la mersul lin al jocului. Exista 1-2 intrebari si un FAQ facut de fani pe BGG, dar nimic care sa nu poate fi dedus de cineva cu ceva experienta. Faptul ca poate fi jucat si solo ajuta pentru ca se pot juca 2-3 ture singur inainte de a explica altora. Gata! Ne descurcam cu player aid asta! Sa vina fantomeeeleeeee!

acidutzu: In mare, regulile sunt destul de clare, dar pentru un jucator ocazional de Ghost stories va fi destul de frustrant sa verifice de fiecare data ce inseamna multitudinea de simboluri de pe cartile cu monstri. Unele sunt detaliate in carte, altele pe plansa de ajutor. Probabil si asta face parte din atmosfera jocului.

from http://www.boardgamegeek.com/image/910546

Dificultate de joc imba :tu: acidutzu: :tu: :td:

imba: Setup-ul se face usor: amesteca cartile, arunca tile-urile random si alege un taoist. Restul se aseaza intr-un pile langa si jocul poate incepe. Deciziile pot parea usor de luat, dar de obicei exista repercursiuni in turele viitoare pentru fiecare greseala. Si cum mai e si de zar, e si o problema de noroc. Nu o data am pierdut pentru ca ma bazam pe un zar dat de cel dinaintea mea si de acolo totul s-a dus intr-o spirala tot mai joasa. Dificultatea jocului este mare, tinzand sa devina un puzzle in loc de un joc, dar faptul ca depinde si de noroc il salveaza. Exista o tendinta puternica de a supra-analiza fiecare mutare, dar cum depinde si de zar, este positbil sa planuiesti degeaba. Copiii pot juca de la varsta inscrisa pe cutie fara probleme, atata timp cat tematica nu este deranjanta. Un alb sau un verde..din 3 zaruri...nu se poate?

acidutzu: Setup-ul e usor de facut (mai greu fiind de strans tot ce imprastii). Ghost stories nu e greu de invatat, fiecare avand de facut in tura lui patru actiuni simple, dificultatea apare in intelegerea interactiunii tuturor elementelor din joc si a faptului ca si pe modul “usor” jocul te bate fluierand.

from http://www.boardgamegeek.com/image/454155
Hmm...dificil

Satisfactie si rejucabilitate imba: :tu: acidutzu: :tu: :tu:

imba: Satisfactia este mare in momentul in care castigi. Eu pot zice ca am pierdut de ceva mai multe ori decat am castigat, ceea ce inseamna ca nu e imposibil, ci doar foarte greu. Astfel, atunci cand castigi vrei sa faci poza, sa suni prietenii si sa scrii pe forum.boardgames.ro sa stie toata lumea ca ai castigat. Ca rejucabilitate, este foarte mare. Satul se schimba, monstrii vin in alt mod si zarul poate va tine cu tine data viitoare... Am castigat!!! Am castigat!!!

acidutzu: Despre satisfactie nu pot vorbi pentru ca nu am castigat niciodata! E placut sa vezi bogatia de culori ce caracterizeaza toate componentele jocului, e destul de haotic incat sa nu te plictisesti la masa si exorcizarea unei fantome iti creste moralul, dar, spre deosebire de alte jocuri mai vesele, aici zarurile iti cam pun rabdarea la incercare. Randomizarea pieselor satului, a cartilor, a reincarnarilor lui Wu-Feng si zarurile confera jocului o rejucabilitate uriasa. Uriase moduri prin care poti muri. :(

from http://www.boardgamegeek.com/image/711288
Si eu as vrea sa fie 3D

Keeper sau stinker?

imba: Oare ce credeti ca voi raspunde la intrebarea asta? Tematica care imi place - check, Noroc - check, Grafica misto - check, Cooperativ - check, Dificil ca Wu-Feng - check. Astfel ca nu exista decat un singur raspuns previzibil dupa tonul reviewului. Singurul lui dezavantaj e ca nu se joaca ok in numere impare, eu avand de obicei 3 sau 5 oameni la masa. In afara de asta, este un joc mic, dificil, cooperativ cu fantome si zaruri si cu o grafica dementiala intr-un sens bun. Ce poate sa nu iti placa? Este clar un keeper.

acidutzu: Componentele, tema – jocul in sine urla sa fie pastrat. Dar in ceea ce priveste jucatul nu prea stiu ce sa zic. Singur l-am tot invartit pe toate partile, atunci cand consideram ca am fost rau si am nevoie de o pedeapsa. Dar cu grupul este altceva. Ne intalnim la o vorba, un ceva de baut, un zar si un token sa ne simtim bine si Ghost stories dupa ce ca sterge cu tine pe jos iti da si senzatia ca ti-a furat 10 ani din viata. Luat de pe BGG:
So is Ghost Stories right for you? That depends, do you enjoy losing? Do you like getting so pissed off that you want to scream? Do you already require anger management? If you’re a glutton for punishment go right ahead and buy Ghost Stories. You have to be willing to lose a few games to really figure out some solid strategies that work.
Eu am imbratisat de bunavoie esecul si tot nu am invatat strategii. Poate altii vor asta, dar pe ai mei vreau sa-i pastrez inocenti. Dar putem folosi cartile pentru un Coloretto tematic. :lol: :lol: :lol:

Nota finala pentru impresia artistica:

imba: 17/20
acidutzu: 16/20
Last edited by imba on 12 Sep 2011, 01:05, edited 1 time in total.

acidutzu

Re: De Gustibus - Ghost Stories

10 Sep 2011, 07:23

VP-uri vechiii cumpar! VP-uri vechiii cumpar!

ciocanul

10 Sep 2011, 09:16

E tot progression of evil vs counter ?
Tragi carte neagra, apar carcaiegii apoi ai actiuni de contracare a lor ?
Repeat

imba
King Meeple
King Meeple

10 Sep 2011, 23:30

Da. E progression of evil. In principiu, dupa cum poti vedea in reguli, se trage o carte rea si pe urma se iau actiuni care au ca tel final inlaturarea acestor carti.

mihai
Special Meeple
Special Meeple

11 Sep 2011, 03:01

felicitari - to both of you - pentru review!

eu inca astept o sesiune sa castig primul joc..:)

dar este clar in top10 games si claaaaar un keeper!

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

11 Sep 2011, 13:06

Un joc pe care doar constrâns de împrejurări sau de grup o să vreau să-l încerc (pentru ca îmi place să câștig!), dar asta nu mă împiedică să dau în voi cu VPs și să îi strâng mâna lui acidutzu pentru o foarte frumoasă ascensiune pe forum și felicitări pentru depășirea pragului de 100 VP. :tu:

acidutzu

11 Sep 2011, 14:01

99 deocamdata
daca mai are cineva un VP ramas mic sau unul de la fratele mai mare care e prea roz pentru a fi purtat il primesc cu placere :roll:
multumesc pentru cele 99 primite si:
pentru iubitorii de zaruri un 6-6(table) pana la 6-6-6-6-6-6-6-6-6-6-6-6(arkham) pentru toti.
pentru eurogameri - cubulete fara numar.

cristina

11 Sep 2011, 17:09

Bravo, baieti! Astept o invitatie la joc :lol:

acidutzu

04 Mar 2012, 09:47

Am reusit sa-i prezint si Oanei Ghost Stories pentru ca voiam sa-l dau, daca tot nu aduce nici o bucurie jucatorului, dar nu pana nu-l incerca si ea. Prima oara am alergat ca niste gaini decapitate si, evident am pierdut. A doua oara am urmat toate sfaturile posibile de pe BGG si am ajuns pana la Boss-ul final, unde am murit.
Pana acum scorul meu este de 0-6 si al ei este de 0-2. Am zis ca o sa jucam cu varianta in care daca tot satul e bantuit pierdem. :oops:
Consideram castigatorii de Ghost Stories ca Chupacabra. Toata lumea a auzit de ei, dar nimeni nu i-a intalnit. :lol:
Il pastram, dar citand din doamna:
"De ce tinem un joc la care nu castigam niciodata?"
Pentru carti fumoase!

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

04 Mar 2012, 19:45

Eu am 8 jocuri la activ....din care am castigat 2 :D.....in 4 persoane....and we did not cheat :).....a fost foarte greu si tot au murit 2....dar l-am batut(conteaza foarte mult si ce incarnare intra :))

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”