Arkham Horror - reguli clarificate

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
adixor

Arkham Horror - reguli clarificate

01 Jan 2010, 15:50

Cred ca am jucat gresit cel putin 10 jocuri de Arkham (unele incluzand si cel putin o extensie)! Manualul a reusit sa ma zapaceasca intotdeauna, si doar cautand prin forumuri si BGG am reusit sa gasesc informatiile necesare. Unele din cele mai incurcate reguli sunt legate de flowul jocului si ordinea operatiilor in cadrul unui tur. Voi trece aici in revista pe scurt un fel de schema logica a unui tur, si putem discuta/dezvolta incepand de aici. Nu voi acoperi extensiile ci doar jocul de baza. Fazele se fac pe rand de TOTI jucatorii, mai putin ultima (Mythos) care se face o data per runda.
Exemplu:

Jucatorii A, B, C, D. Starting player A.
Faza 1: A, apoi B, apoi C, apoi D
Faza 2: -- // --
Faza 3: -- // -- (doar jucatorii care se afla in Arkham)
Faza 4: -- // -- (doar jucatorii care se afla in Other Worlds)
Faza 5: A ca si starting player trage un Mythos card si il rezolva

Urmatorul starting player: B

Faza 1: B, apoi C, apoi D, apoi A
Faza 2: -- // --
Faza 3: -- // -- (doar jucatorii care se afla in Arkham)
Faza 4: -- // -- (doar jucatorii care se afla in Other Worlds)
Faza 5: B ca si starting player trage un Mythos card si il rezolva

Urmatorul starting player: C

etc.
1. Upkeep.
Aceasta faza pregatitoare are 3 pasi:
a) cartile exhausted (de exemplu magiile folosite si intoarse cu fata in jos) se intorc cu fata in sus, redevenind active
b) se efectueaza faza Upkeep pentru cartile pe care apare aceasta: Bank Loan, Bless, Curse,et . Majoritatea implica si aruncarea unui zar pentru a verifica daca ramanem sau nu cu cartea respectiva. Primul tur dupa obtinerea unei astfel de carti (exemplu Retainer) NU se arunca zarul.
c) Se modifica skill-urile in functie de numarul Focus al personajului (Focus 2 de exemplu permite mutarea unei caracteristici cu 2 pozitii sau mutarea a 2 caracteristici cu cate o pozitie, in orice directie)

2. Mutarea
Daca jucatorul este delayed (si personajul lui este asezat culcat) revine la normal si personajul este ridicat dar nu se poate misca in aceasta tura. Sare direct la faza 3.

a) mutarile in Arkham
- un jucator se poate misca un numar maxim de locatii egal cu valoarea Speed (vitezei). Astfel de locatii sunt si strazile (Rivertown de exemplu).
- clue-urile se pot lua DOAR daca jucatorul isi termina miscarea intr-o locatie cu clue-uri (nu se pot lua "in drum" spre altceva).
-in orice moment al miscarii, daca in locatia curenta exista unul sau mai multi investigatori, jucatorul curent poate face trade cu acestia si pleca mai departe apoi.
- se pot folosi puncte de Speed pentru activarea anumitor item-uri/spell-uri. Se considera ca si miscare (exemplu: "-2 speed to cast this spell and ..." inseamna ca daca plecam cu 4 puncte de speed, o varianta e sa mergem o locatie, apoi consumam 2 puncte de speed pentru a activa spellul si apoi mai mergem o locatie cu punctul ramas).
- la plecarea dintr-o locatie cu markeri Explored, acestia se elimina (de exemplu la plecarea de pe o poarta deja vizitata, fara inchiderea sa)
Tratarea monstrilor (reguli deseori intelese gresit, sper ca le-am nimerit corect :D )
- lupta sau evadarea sunt obligatorii in momentul 1) in care se doreste plecarea dintr-o locatie ce contine minim 1 monstru si 2) cand faza de movement se incheie intr-o locatie cu cel putin un monstru.
- monstrii nu sunt confruntati dupa mutarea lor din faza 5 (presupund ca "vin" peste un jucator atunci) ci in aceasta faza, in momentul in care jucatorul vrea sa plece din spatiul cu monstru/monstri; chiar daca ramane pe loc si renunta la movement, se va lupta/va evada pentru ca se aplica regula 2, terminarea fazei intr-un spatiu cu monstri.
- un jucator poate trece printr-o locatie cu un monstru daca reuseste sa evadeze (sneak check) si sa mearga mai departe; daca sunt mai multi, trebuie sa scape (sneak check) de fiecare pe rand
- orice combat incheie mutarea (fie voluntar, fie involuntar, spre exemplu daca un sneak check nu reuseste si incepe lupta).
- fie ca se doreste evadarea sau lupta, fiecare monstru este implicat daca sunt mai multi in acelasi spatiu; alegerea ordinii este la latitudinea jucatorului
b) mutarile in Other Worlds

- NU se primesc puncte de miscare cand jucatorul e in Other Worlds
- exista doar 2 spatii unde jucatorul poate fi intr-o astfel de lume; la faza de movement daca e in stanga trece in dreapta, si din dreapta se intoarce pe tabla, pe ORICE gate cu acelasi nume cu lumea din care vine; daca nu mai exista o poarta cu acelasi nume, jucatorul este Lost in Time and Space
- la intoarcerea in oras, DOAR IN ACEL TUR, jucatorul nu este obligat sa confrunte monstrii de pe locatia respectiva la terminarea fazei de movement;
- tot la intoarcerea in oras, jucatorul primeste un Explored marker, sa stie ca fost in acea lume; poate incerca sa inchida poarta de oricate ori (in tururi succesive, se poate doar o incercare per tur) atat timp cat nu pleaca din locatie; in momentul plecarii din locatie pierde Explored marker si trebuie ulterior sa intre din nou in lumea respectiva.

3. Encountere in Arkham (se aplica doar jucatorilor din oras)

a) Jucatorul nu se afla pe o poarta

- pentru jucatorii de pe strazi nu se aplica aceasta faza
- se poate alege actiunea speciala a locatiei sau un encounter din cartile de culoarea locatiei; in al doilea caz dupa citirea si rezolvarea encounterului, cartea se intoarce in deck-ul sau, la fundul acestuia; tehnic, fiecare astfel de carte se trage doar dupa amestecarea deck-ului din care face parte) dar e mai greoi asa.
- daca in urma encounterului apare un monstru, el este confruntat PE LOC si orice ar fi, dispare apoi de pe tabla; poate fi incercata evadarea (daca reuseste monstrul se intoarce in sac) sau lupta (daca jucatorul castiga, ia monstrul ca trofeu; daca monstrul castiga, se intoarce in sac dupa ce jucatorul este mutat pe Azil sau Spital);
- daca in urma encounterului apare o poarta, jucatorul este transportat imediat pe primul spatiu din Other World-ul respectiv si este delayed
- monstrii si porti nu apar in locatii sealed

b) Jucatorul se afla pe o poarta si NU are Explored marker (nu a fost inca in lumea respectiva)

- jucatorul este tras imediat prin poarta si este mutat in primul spatiu al Other World-ului respectiv; in aceasta faza el nu mai face nimic, insa in faza urmatoare, nemaifiind in Arkham ci intr-o lume, va avea encounter

c) Jucatorul se afla pe o poarta si are Explored marker (a fost deja in lumea respectiva)

- jucatorul poate alege sa incerce inchiderea portii astfel:
- face un Lore sau Fight check cu modificatorul de pe poarta
- daca reuseste, ia poarta trofeu si poate incerca sigilarea/pecetluirea/inchiderea definitiva a ei (seal); se intorc in sac toti monstrii din oras, Outskirts si Sky care au semnul portii tocmai inchise
- daca nu reuseste, poate incerca de oricate ori in tururi succesive; daca pleaca de pe poarta pierde Explored Marker si ulterior daca revine trebuie sa intre din nou prin Other World
- daca inchiderea portii reuseste, in acel moment si DOAR atunci, jucatorul poate incerca sigilarea portii astfel:
- plateste 5 clue-uri si pune un Doom token (cu simbolul stea in sus) pe locatia respectiva; nu se vor mai deschide porti in aceasta locatie (cel putin nu in jocul de baza :D )
- daca nu are clue-uri a pierdut ocazia si nu mai poate incerca ulterior sigilarea acestui porti (decat dupa aparitia alteia si reluarea procesului normal);

4. Encountere in Other Worlds (se aplica doar jucatorilor din lumi)

1. se trag carti de porti pana se gaseste una de o culoare acceptata de poarta respectiva (bulinele colorate de pe tabla din dreptul numei portii)
2. se executa encounterul respectiv; eventualii monstri aparuti se rezolva dupa regulile de la encounterele din oras

5. Mythos

Primul jucator din turul respectiv (si doar el) trage o carte Mythos si face urmatorii pasi:

1. Deschiderea portii de pe carte si aparitia unui monstru

a) nu exista Elder Sign (simbolul stea) la locatia respectiva;
- se adauga un Doom token (simbol "ochi") pe Doom track (progress bar-ul de pe Great Old One)
- se trage aleatoriu o poarta si se pune pe locatia respectiva; se discardeaza clue-urile de la locatia respectiva
- jucatorii de la locatia respectiva sunt trasi IMEDIAT in lumea in cauza si sunt delayed; monstrii raman unde sunt, niciodata nu sunt trasi prin porti
- se trage aleatoriu un monstru din sac si se pune pe locatia respectiva (2 monstri de la 5 jucatori in sus); daca se depaseste limita de monstri pe tabla, cei in plus se pun pe Outskirts
b) exista deja o poarta deschisa la locatia respectiva;
Situatia se numeste "monster surge".

Se ia maximul dintre
1) numarul de jucatori
2) numarul de porti deschise
si se trage acest numar de monstri din sac; ei vor fi distribuiti pe portile deschise in mod cat mai balansat, fara a se verifica intai parametrii sau tipul lor; daca totusi prin adaugarea noilor monstri se depaseste limita, jucatorii pot alege ce se pune pe tabla si ce in Outskirts (pentru cei de pe tabla se procedeaza in mod identic, echilibrat pe portile deschise si se trag doar dupa ce se nominalizeaza portile pe care se vor pune, deci inainte de a vedea tipul si parametrii lor)
c) exista Elder Sign pe locatie;
in jocul de baza nu se intampla nimic (se ignora deschiderea portii respective si monstrul de dupa)
2. Plasarea unui nou clue token

... doar daca nu exista o poarta deschisa la locatia in cauza; un jucator aflat pe locatia unde se pun clue-uri le poate lua imediat

3. Miscarea monstrilor

- in functie de simbolurile din dreapta jos a cartii Mythos, unii monstri (cu anumite simboluri) vor merge de-a lungul directiei albe a sagetilor de pe board si altii vor merge de-a lungul directiei negre; in functie de tipul monstrilor difera si tipul miscarii lor
- un monstru se opreste daca da peste un investigator (de exemplu cei rosii care se pot muta de 2 ori, se opresc daca dupa prima mutare dau peste un investigator); lupta nu va avea loc acum si in faza de movement a turului urmator conform regulilor de la faza 2.
- un monstru aflat in acelasi spatiu cu cel putin un investigator NU VA PLECA din locatia respectiva
- daca un monstru are de ales intr-o 2 tinte aflate la distange egale, va merge spre cea cu Sneak mai mic; daca si sneakul este aceasi, ca mai in toate cazurile unde este nevoie de un arbitraj, starting player din turul respectiv va alege unde va merge monstrul
- monstrii negri: se misca normal
- monstrii rosii: se misca de 2 ori
- monstrii verzi: nu se misca, au pe spate reguli speciale de indeplinit in caz ca trebuie miscati
- monstrii galbeni: nu se misca niciodata
- monstrii albastri (zburatori):
a) daca au o tinta intr-o strada adiancenta (direct conectata) se muta acolo
b) daca nu, se muta pe Sky

Ulterior, daca trebuie sa se mute din nou, o vor face doar daca exista cel putin un investigator intr-un spatiu tip strada, altfel raman in Sky; se aplica regulile de mai sus legate de compararea sneak-ului, etc
4. Activarea abilitatii cartii respective

Headline: se rezolva evenimentul si se discardeaza
Environment: e mai de durata efectul, cartea se pune cu fata in sus langa board si efectul este valabil atat timp cat cartea e in joc; poate fi doar un eveniment tip Environment activ la un moment dat; cartea va fi discardata la urmatoarea carte Environment trasa care o va inlocui pe cea curenta
Rumor: partea de Rumor va fi jucata doar daca nu exista o alte carte Rumor in joc; o carte Rumos nou trasa NU inlocuieste o alta carte Rumos (pur si simplu se ignora partea de Rumor in acest caz)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Am folosit ca sursa de inspiratie excelentul PlayerAid al lui UniversalHead de aici: http://www.boardgamegeek.com/filepage/22286/universal-head-arkham-horror-rules-summary-refere. Daca aveti dubii cu privire la unele reguli si nu aveti timp sau chef sa lasati un mesaj aici sau sa cautati in manual, in 99% din cazuri luati cazul mai dezavantajos pentru jucatori si nu veti gresi :)

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

Re: Arkham Horror - reguli clarificate

17 Feb 2010, 22:00

Sunt in al noualea cer!!!

Tocmai mi-a venit si mie jocul, presimt ca voi avea ceva intrebari, asa ca stati cu ochii pe topicul asta :D

adixor

17 Feb 2010, 22:11

cred ca e momentul deci sa pun la punct aid-ul. oricum, orice-ar fi, ask.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

18 Feb 2010, 13:04

Am citit aseara tot regulamentul, in principiu am inteles, am vazut si ceva tutoriale pe youtube....dar sigur tot vor apare multe intrebari.
Ce-mi vine in minte acum:
- ce se intampla daca trebuie adaugata o poarta intr-o locatie unde exista deja o poarta ?
- se pot adauga clue tokenuri in locatii unde exista porti?
- pot fi mai multi investigators in aceeasi locatie ?

va urma...

adixor

18 Feb 2010, 13:24

indy2001ro wrote:Am citit aseara tot regulamentul, in principiu am inteles, am vazut si ceva tutoriale pe youtube....dar sigur tot vor apare multe intrebari.
Ce-mi vine in minte acum:
- ce se intampla daca trebuie adaugata o poarta intr-o locatie unde exista deja o poarta ?
- se pot adauga clue tokenuri in locatii unde exista porti?
- pot fi mai multi investigators in aceeasi locatie ?

va urma...
1. se numeste Monster Surge. Apar monstri noi din portile existente (numarul mai mare dintre numarul de porti pe tabla si numarul de jucatori) si se impart "cat mai egal" intre portile existente (alegi poarta unde pui noul monstru inainte sa te uiti ce monstru e). Daca se depaseste limita de monstri de pe tabla, se aplica regulile normale (ce ramane in plus se pun in outskirts, sau daca si acolo sunt multi, creste terror level, etc).

2. nu. se pierd aceste clue-uri

3. pot fi oricati. pot face si trade intre ei (e o mica sectiune in manual) si mi se pare ca pot face trade si doar daca trec unul pe langa altul (adica un jucator e in mijlocul fazei de movement cand intra intr-o locatie cu altul, spre deosebire de clue-uri care se pot ridica dintr-o locatie doar daca te opresti in acea locatie).

keep em coming :)

adixor

21 Feb 2010, 21:58

am mai scris la player aid (primul post). am terminat primele 3 faze si acum o termin pe 4 (e mica). merita efortul? un incepator gaseste informatii necesare aici sau so-so? sa stiu daca mai modific ceva.

later edit: am terminat teoretic trecerea in revista a tuturor pasilor ... please feedback

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

22 Feb 2010, 17:23

O sa-ti dau eu un feedback cat de repede pot, multumesc mult pentru efort :)

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

22 Feb 2010, 17:34

E foarte bun player-aid-ul. Rezuma foarte bine pasii unei ture si ofera minimul esential pentru a juca jocul. In plus, nu mai trebuie sa treci prin manualul cel destul de stufos... :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

22 Feb 2010, 19:02

Am citit player-aid-ul. Mi se pare foarte bun pentru a explica notiunile de baza.
Eu am citit regulamentul de 2 ori si vazut o gramada de filmulete pe youtube pentru a intelege ce ai expus tu aici.

Aaa...si inca n-am jucat jocul :))

Am pus si linkul spre tutorialul pe care l-am gasit pe net si care mi se pare excelent (sunt 9 filmulete de 8 minute in medie):

adixor

24 Feb 2010, 00:56

super tutorial, intr-adevar. Sigur nu era filmuletul asta cand am invatat eu arkham, ca am periat netul in lung si-n lat sa gasesc ceva, ma bucur ca a aparut intre timp.

multumim pentru link-uri!

Connoisseur

07 Apr 2010, 08:53

Adixor, chapeau! Ma bucur sa vad ca mai exista si altii prin zona care joaca Arkham Horror. Istoria mea cu jocul acesta este prea lunga si cred eu prea patetica pentru a o nara aici. Este, in orice caz si fara indoiala, jocul meu nu atat de baza cat de suflet. Desi imi plac si joc alte zeci de board games, Arkham Horror ramane pentru mine numarul unul. Asa ca daca aveti nelamuriri vis-a-vis de vreo regula, faza, etc, va astept intrebarile cu drag. :)

adixor

07 Apr 2010, 17:15

da, jocul chiar merita sa fie in top si este deosebit. mai putin pentru cei care au alergie la multe zaruri :)

Connoisseur

07 Apr 2010, 21:19

Apropos de zaruri si Arkham Horror, ma tot roade gandul sa dau iama prin moastele vreunui sfant local si sa imi fac niste zaruri speciale, din holy remains. Gluma e tasteless, poate dar totusi sunt foarte curios ce efect ar avea asupra jocului o pereche de zaruri sfinte.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

07 Apr 2010, 21:24

Te-ar pedepsi cel de sus pentru blasfemie si ai da numai zaruri mici/inutile :p

adixor

07 Apr 2010, 21:29

between you and me... that would be awesome... fa-le direct doar cu "6" pe toate fetele, ca sa nu te mai poata pedepsi nimeni :)

Ioana

07 Apr 2010, 21:45

Hahaha, si sa dea toata lumea de la masa numai cu zarurile tale: 6-6 :lol:.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

03 May 2010, 12:39

Am jucat si eu aseara primul joc de Arkham...evident ca n-am stiut ce sa fac intr-o gramada de situatii si pana la urma am renuntat sa terminam jocul..
Oricum cred ca a fost un joc pierdut din start, pentru ca ambii jucatori au fost Cursed din prima tura, deci am jucat handicapati :)) Cu toate astea reusisem sa sigilam 2 porti inainte sa renuntam :p

Intrebare1 : care e treaba cu cartile Mythos [Rumour] (mai exact cand se inlocuieste o carte Rumour ?)
Intrebare2: Daca in cazul intalnirii cu un monstru se pierde Sanity-ul, mai continua lupta, sau jucatorul este trimis direct la Sanatoriu ?

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

03 May 2010, 12:52

In cazul intrebarii 2 iti pot da chiar yo! raspunsul: daca nu reusesti sa treci sanity check-ul in urma intalnirii cu un monstru, cazi jos de frica si esti transportat la sanatoriu. Unde poti da chiar peste Batman daca spaimele si spasmele nu te lasa repede... :D

Pentru intrebarea 1 las pe altcineva mai competent sa-ti raspunda.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

03 May 2010, 12:57

Indy wrote:Am jucat si eu aseara primul joc de Arkham...evident ca n-am stiut ce sa fac intr-o gramada de situatii si pana la urma am renuntat sa terminam jocul..
Oricum cred ca a fost un joc pierdut din start, pentru ca ambii jucatori au fost Cursed din prima tura, deci am jucat handicapati :)) Cu toate astea reusisem sa sigilam 2 porti inainte sa renuntam :p

Intrebare1 : care e treaba cu cartile Mythos [Rumour] (mai exact cand se inlocuieste o carte Rumour ?)
Intrebare2: Daca in cazul intalnirii cu un monstru se pierde Sanity-ul, mai continua lupta, sau jucatorul este trimis direct la Sanatoriu ?
intrebare 1:

a. o carte headline e valabila pe loc (play it, discard it)
b. o carte environment e valabila pana se trage alta carte envirnoment
c. o carte rumour (the horrorrrr!!) este valabila PANA SE INDEPLINDE CONDITIA de pe ea ca sa dispara. Orice alta carte rumour trasa cat timp e un rumour activ se decarteaza (adica se deschid porti/misca monstri etc dar nu se face ce scrie in partea de event). De obicei trebuie sa te ocupi FOARTE repede de ea altfel nu va fi deloc bine.

intrebare2: in ce sens se pierde sanity-ul?
a) se pierde tot sanity-ul: jucatorul se muta pe sanatoriu si primeste un sanity din oficiu
b) se pierde sanity-ul cauzat de failul willcheckului: se iau creierele respective de la jucator si daca nu a ajuns pe zero, lupta continua ca si cum nu ar fi existat acest pas.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

03 May 2010, 13:32

Multumesc pentru lamuriri Adixor. Mi-am dat seama ca acea carte Rumour pe care am tras-o aseara facea imposibila castigarea jocului.
Iar la intrebarea 2 era vorba de pierderea completa a sanity-ului.

Jocul asta l-a castigat cineva vreodata ? :))

Post Reply

Return to “Discutii reguli si variante”