Prima opinie mono - 1960 The Making of a President

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
Mono
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Cylon Leader

Prima opinie mono - 1960 The Making of a President

21 May 2012, 13:31

Ieri dupa-amiaza am facut un efort deosebit si am reusit sa pun mana pe 1960 - The Making of a President. Efortul mai mare l-a facut Sidryane, care a fost pilot, iar eu copilot (eu si telefonul). Pana la Aparatorii Patriei a fost ceva de mers, dar noi am si depasit si am facut un "U-turn" cu care am blocat circulatia 1-2 minute :shock: a fost foarte tare! Ce sa le fac daca nu construiesc drumuri mai largi... pentru toata lumea :roll:

In orice caz ne-am grabit inapoi ca sa si-l si jucam, mai ales ca ne uitasem la o parte din serialul de 5 filmulete de pe BGG care iti spune cum sa-l joci. Ne-am mai uitat pe regulament asa un pic, si i-am dat drumul. Este mai greu un pic pana te obisnuiesti cu statele si cu abrevierile, dar jocul merge repede, mai repede ca TS. Toate comentariile de pe BGG il compara cu TS, asa ca voi prezenta mai ales deosebirile, pentru ca ambele sunt "2 player - card-driven - area control games" (vedeti ce multe cuvinte cuvinte am invatat de cand stau pe FBG).

Scurta prezentare
1960 - The Making of a President are ca scop castigarea alegerilor de catre unul dintre cei doi canditati (Nixon, Kennedy), prin plasarea cubuletelor de influenta pe cele 50 de state ale U.S. La finalul jocului cel care are cuburi pe un stat are voturile electorale. 269 este minimul pentru castig. De remarcat insa ca toate statele se vor aloca la final (daca nu exista cuburi conteaza catre ce este un stat predispus sa voteze - o banda de culoare).
De remarcat este ca jocul are 9 runde, dar sunt diferite: 7 cu actiuni (1-5, 7-8), 1 de dezbatere (6) si ziua alegerilor (9). In primele 5 runde "normale" se primesc 6 carti si se joaca 5, una pastrandu-se deoparte. Este foarte important ce se pastreaza deoarece aceste 5 carti se vor folosi la etapa de dezbatere. In rundele 7 si 8 se pastreaza cate 2 carti, utile in ziua alegerilor. Mecanismul este similar cu al TS legat de evenimente versus puncte de operatiuni, cu urmatoarele diferente notabile:
- este un singur pachet de carti, care ajunge (aproape fix) pentru cele 7 runde in care se impart carti,
- un jucator isi poate activa evenimentul de pe o carte jucata de adversar prin folosirea unui "momentum marker"; daca evenimentul este mult prea nasol, cel care joaca acea carte poate folosi 2 markere pentru a-l face nejucabil de adversar.
- fiecare jucator incepe cu 2 markere, si poate acumula mai multe in faza de "momentum" din fiecare tura, prin care se dau bonusuri celor care au cuburi de suport pe cele 3 probleme aflate in dezbatere (aparare, economie, drepturi) - acesta este una dintre posibilitatile de a juca punctele de campanie.
- un mecanism foarte interesant este cel al saculetului negru numit "political capital bag", care incepe cu 10 cuburi de fiecare, se alimenteaza cand un jucatori joaca carti sub 4CP (2CP - 2 cuburi in punga, 3CP - 1 cub in punga) - din acesta se fac diverse teste: cine are initiativa in fiecare runda, rezultatul unor verificari de suport, inclusiv in ziua alegerilor.

Diferente fata de TS
- cele doua parti sunt foarte echilibrate
- nu poti sa scapi de nicio carte, toate se vor folosi, dar niciuna nu se reintoarce in joc prin reamestecare, ai multe alegeri de facut la limita,
- multe carti au ambele simboluri si se refera la prezenta pe "probleme", ceea ce inseamna ca poti face combinatii sa joci o carte ca sa ai cuburi pe probleme si apoi sa folosesti carti care dau acele bonusuri,
- scoringul se face doar la final, jocul nu se poate incheia mai devreme iar, de principiu, scorurile vor fi foarte stranse,
- dureaza sensibil mai putin decat TS, maxim 2 ore, daca nu citesti din regulament :)

Concluzii
- referitor la mecanici, daca iti place TS iti place si 1960, chiar daca sunt multe lucruri care difera, legat de tema, e dupa gust - mie personal imi place sistemul de vot american si urmaresc alegerile de la ei, campaniile, sondajele,
- m-a bucurat ca i-a placut si lui Sidryane, cu care nu prea pot juca TS (da, este exceptia care confirma regula :lol: )

Cateva poze facute acum, ca aseara n-am mai apucat...

- harta (fara cuburile de inceput)
from http://www.boardgamegeek.com/image/1318954

- cartile de joc (fiecare are o carte de candidat, un fel de China proprie :) )
from http://www.boardgamegeek.com/image/1318953

- issue track si tokenurile candidatilor (Kennedy magar, Nixon elefant)
from http://www.boardgamegeek.com/image/1318956

- rundele
from http://www.boardgamegeek.com/image/1318957

Gata, nu va mai tin in suspans, Sidryane a jucat cu Nixon si a castigat cu 271-266. As plange, dar s-a respectat istoria :lol:

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

Re: Prima opinie mono - 1960 The Making of a President

21 May 2012, 13:55

Tre sa'l jucam. Imi pare interesant jocul, dar am retineri legat de 2 chestii:
a) toata lumea il comparar cu TS, care in mod clar este un joc mai bun. (da 1960 dureaza mai putin, dar tot complicatenie este... nu e gateway :D)
b) Se joaca toate cartile, ceea ce mi se pare ca face ca mana de carti sa fie mult mai importanta decat in TS. Am mai zis eu undeva ca nu ma deranjeaza factorul noroc, insa sa fie direct proportional cu durata jocului si cat de multa concentrare/strategie cere. Pentru un joc cu decizii la limita care dureaza ceva, e cam deranjant :)

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

sidryane

21 May 2012, 18:50

1. Va dati seama ce copilot bun am avut de am ajuns sa blocam circulatia...
2. @MD
a) Nu este asa complicatenie, influentele de pe harta nu sunt atat de strans legate de carti asa cum e la TS, in sensul ca ai de unde lua puncte ca sa le pui. De asemenea, este mult mai usor sa scoti adversarul dintr-un stat decat la TS.
b) Again, la TS cartile au personalitate proprie, aici nu chiar asa. Iar deciziile sunt la limita doar in eventualitatea in care ai o mana foarte proasta, iar adversarul multe tokenuri:)) Vis a vis de durata, fac pariu ca se poate scoate la un pic peste o ora daca sunt 2 jucatori care stiu cat de cat jocul si nu se gandeste Mono prea mult:) - chiar mi se pare ca se poate ajunge la un ritm mult mai alert, mai ales ca nu e musai sa stii bine bine cartile ca la TS.

Keyser
King Meeple
King Meeple

21 May 2012, 19:37

Am jucat si eu azi o partida. Mi-a placut jocul, intr-adevar pare a fi un TS mai light, mai accesibil celor care nu calculeaza toate variabilele. Adica poti castiga si fara sa o gandesti prea tare, zic eu. Factorul noroc pare a fi mai mare decat la TS, adica tragi niste cubulete dintr-o punga fara sa te uiti sau pui marker de endorsment un iti zice carte sa-l pui si nu acolo unde vrei tu.

La hand management nu prea am avut probleme chiar daca trebuie sa joci toate cartile. Ideea e ca evenimentele adversarului nu se joaca decat daca el plateste cu un token, deci poti astepta ca el sa nu aiba acel token sau il poti momi sa plateasca pentru un eveniment minor ca mai apoi sa joci fara probleme celelalte carti.
#nambos

The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. - Verbal Kint

Mono
King Meeple
King Meeple

21 May 2012, 20:15

MD, stau la dispozitie cu jocul :) Numai sa stabilesc si cu Bahaus ultima etapa de la TS.

criss

21 May 2012, 21:02

Parerea mea: 1960 este un pas inapoi fata de TS. Ca sa nu mai zic de tematica legata de alegeri... Trebuia sa mai pui 2 lei si sa iei Hannibal, care e un pas inainte fata de TS.

Mono
King Meeple
King Meeple

21 May 2012, 21:21

Te-as contrazice un pic, legat de pasul inapoi. E un alt joc, de sine statator. Dupa cum am zis, mie imi plac alegerile, in special cele de la americani. Nu dai cu zarul tu 1, adversarul 6... de 3 ori... Iar punga de care zice Keyser cuprinde niste noroc, dar depinde mult de ce se intampla in timpul jocului.

Oricum, eu pusesem ochii pe Hannibal, dau inca o data banii pe 1960 + 2 lei, cum zici tu, dar:
1. de unde sa-l iau?
2. cu cine sa-l joc?

criss

21 May 2012, 22:35

[offtopic] Nu te-ai saturat de alegerile din RO? :)

Mono
King Meeple
King Meeple

21 May 2012, 22:57

Nu, chiar nu. Ti-as trimite o poza foarte sugestiva, dar nu vreau s-o pun pe site. Ia sa incerc sa ti-o trimit pe privat.

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

06 Jun 2012, 00:45

Am jucat 1960. Cateva impresii rapide si personale dupa doar un joc (nu cred ca va vedea mai multe):
a) E un joc care se castiga prin elementul strategic, dar in proporite de 80% se joaca tactic. In speta, castigi controland teritorii, dar e greu sa ai un plan maret pentru ca esti fortat sa joci cat poti de bine cartile din mana. Si, pentru motive care imi scapa (cred ca ar trebui mai multe jocuri pt a veni cu un argument), partea de hand management pare mult mai putin gestionabila decat la TS.
b) E un joc in care norocul are o parte cred mai mare decat la TS. Da, tragi din punga cubulete si nu dai cu zarul. Da, in punga sunt cuburi pe care le-ai pus pe parcurs, deci teoretic ai oarecare control asupra sanselor tale. Insa cuburile ajung in sac dupa un algoritm fix. Ai carti cu CP putine, pui cuburi. Ai carti de 4 CP, nu pui nici un cub. De asemenea, conteaza si cum se extrag in momentul cand se declara initiativa intr-o tura (ordinea de joc). Din ce am observat, faptul ca iti ies mai multe cuburi si esti primul este (per total) un dezavantaj. Mult mai util sa iasa cuburi de-ale adversarului, ca sa ramana de-ale tale mai multe la extragerile ce conteaza (care au ca rezultat efecte pe harta - pui cuburi sau scoti de la adversar).
c) Foarte putine decizii. Intr-o tura, vei juca doar 5 carti si vei pastra 1 sau 2. Daca iti stabilesti de la inceput ce carte/carti vei pastra, ramai cu o mana de 5 carti, pe care esti obligat sa o joci, singura decizie fiind ordinea de joc, care se poate schimba functie de ce face adversarul. De asemenea, decizia intre a juca o carte pt CP sau pentru eveniment este destul de evidenta, intrucat evenimentele sunt mult mai putin variate si mai slabe decat la TS.

Per total jocul nu este rau. Este insa unul destul de restrictiv, mult mai iertator decat TS, mai putin tensionat si mai putin combatativ. Genul family, de jucat cu oameni mai suparaciosi, sau cu prietena. Mi-a lasat o impresie de joc pasnic. De asemenea, imi pare ca, desi are cateva chestii care iti ofera un avantaj daca stii jocul mai bine decat adversarul, ele nu sunt decisive, ca la TS (unde un incepator e friptura pentru cineva care a mai juca de cateva ori). Poti foarte bine sa ai 10 jocuri la activ si sa ti-o iei de la un incepator (daca e atent la teritoriile care dau voturi multe sau daca e mai inclinat spre AP si sta sa calculeze cu atentie). Impartasesc ideea celor de pe BGG. La nivelul strategic pe care il ofera, daca ar fi durat jumate din cat dureaza, ar fi fost perfect. Asa cum este, pur si simplu pe mine, personal, m-a cam plictisit. Spre final (ultimele 2 runde) am jucat foarte rapid pentru ca deja prinsesem cam ce trebuia facut si, mai important, vroiam sa se termine mai repede. :)

Anyway, multumesc lui Mono pentru ca mi-a prezentat jocul si a avut rabdare sa mi-l explice si sa-l jucam.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”