Diferente
1. In Le Havre scopul jocului e sa strangi cei mai multi bani, practic prin transformarea unui numar cat mai mic de resurse in cladiri cat mai scumpe. Nu conteaza, la final, ce fel de cladiri ai, conteaza doar valoarea. In Agricola ai nevoie de toate: grau, vegetale, oi, porci, vaci. Ideea nu este rea, dar trebuie sa faci cam aceleasi lucruri ca sa ai de toate. Una peste alta, prefer sa strang bani decat graunte si animale...
2. Agricola iti da in fiecare tura inca o optiune pe care poti s-o alegi. Le Havre te lasa sa-ti construiesti optiunile pe care le doresti. In plus, de obicei ceilalti le pot folosi platind franci sau mancare, ceea ce poate conta.
3. Nu-mi place sistemul de la Agricola pentru determinarea primului jucator in tura urmatoare: poti fi aleator al doilea sau ultimul, in functie de cine alege acea optiune. Nu pot sa spun ca este perfect sistemul de la Le Havre cu mentinerea ordinii, mai ales ca favorizeaza mereu primul jucator (care are sansa sa-ti faca Luxury Liner la final). Dar, daca tot e sa modificam in fiecare tura cine e primul, prefer sistemul de la Dominant Species: te pui la optiunea cu initiativa si avansezi, restul ramand in aceeasi ordine relativa intre ei.
4. La Agricola imi place, in schimb, sistemul de "imbunatatiri minore" si "ocupatii", precum si sistemul de alegere a lor, partial aleator, partial in sistem 7 Wonders. Acest capitol, care da si mai multa variabilitate, lipseste complet la Le Havre. In schimb la acesta din urma imi place ideea de materii prima/materii procesate, cu toate industria de cladiri din spate.
5. Nu pot sa zic ca sunt impotriva cubuletelor sau a discurilor, dar prefer jetoanele de la Le Havre.
Concluzie
Nu stiu exact ce parere aveti voi, si cati le-ati jucat pe ambele, dar sunt constient ca parerea mea este minoritara privind cifrele de pe BGG:
- Agricola: 23.715 voturi, medie de 8.25
- Le Havre: 9.247 voturi, medie de 8.08.
Nu trebuie sa uitam sa-l felicitam pe autorul celor doua jocuri, care are astfel doua succese in top 10. Probabil ca nici partea financiara nu-i merge prea rau