Ora et Labora
Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
- suf
- King Meeple

Ora et Labora
Postul n-are nici o legatura cu Renii FBG.
M-am pus sa-mi invat cadoul (Ora et Labora). Mi-l doream de multa vreme si abia asteptam sa-l joc. La o vedere relativ rapida componentele par sa fie de o calitate extrem de proasta, in special pentru un joc venit de la Z-Man. Piese care se cojesc cand le scoti din forme, tre' sa demontezi rotitele(?!) cand schimbi numarul de jucatori, player boards groase cat un plic, player aids ca ziaru', carti mici cu scris cat gamalia de ac... 250 lei? serios?
Asta nu mai scapa ne comentat!
M-am pus sa-mi invat cadoul (Ora et Labora). Mi-l doream de multa vreme si abia asteptam sa-l joc. La o vedere relativ rapida componentele par sa fie de o calitate extrem de proasta, in special pentru un joc venit de la Z-Man. Piese care se cojesc cand le scoti din forme, tre' sa demontezi rotitele(?!) cand schimbi numarul de jucatori, player boards groase cat un plic, player aids ca ziaru', carti mici cu scris cat gamalia de ac... 250 lei? serios?
Asta nu mai scapa ne comentat!
-
Rautz
Re: Ora et Labora
226 lei la Cutia.suf wrote:250 lei? serios?
Sunt extrem de discutate aceste defecte pe BGG, unele defapt nici nu sunt defecte ci imbunatatiri(player boards de exemplu) - cel putin asa se sustine
-
m4r1us
nu doar ffg dă cu băţul in baltă
când l-am văzut la Essen a fost bleah instantaneu . Păcat de componente pt ca jocul pare foarte interesant.
Apropo , doar eu am impresia că şi cărţile de la Mage Knight sunt cam subţiri?
Apropo , doar eu am impresia că şi cărţile de la Mage Knight sunt cam subţiri?
- alexddumitru
- King Meeple

- Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Mie nu mi se pare că jocul arată rău per total, ci pur și simplu componentele sunt necalitative.
Au încercat marea cu degetul cu designul ăsta, dar mie mi-a devenit clar că nu prea ai cum să faci un joc cu cărți pe post de clădiri pe care să le etalezi (dacă erau mai mari, chiar nu aveai masă pe care să-l joci). Iar player aids-urile sunt făcute pentru jucătorii hardcore, adică au foarte multe detalii, d-aia sunt așa mari și era cam neproductiv să le facă din carton.
N-aș merge până acolo să zic că e un joc care nu merită luat din cauza componentelor, pentru că e o experiență intensă, dar clar e un minus mare al lui.
Au încercat marea cu degetul cu designul ăsta, dar mie mi-a devenit clar că nu prea ai cum să faci un joc cu cărți pe post de clădiri pe care să le etalezi (dacă erau mai mari, chiar nu aveai masă pe care să-l joci). Iar player aids-urile sunt făcute pentru jucătorii hardcore, adică au foarte multe detalii, d-aia sunt așa mari și era cam neproductiv să le facă din carton.
N-aș merge până acolo să zic că e un joc care nu merită luat din cauza componentelor, pentru că e o experiență intensă, dar clar e un minus mare al lui.
- VickdaReaper
- Super Moderator

Si review-ul unde este, baieti si fete? Aveti juma' de zi sa va revansati, altfel mut discutia... 
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Din partea mea nu va fi unul, jocul nu a beneficiat de note sau impresii care sa merite timpul petrecut scriind si descriind.
Le Havre mi se pare mai bun si mai tehnic, Agricola mai bine inchegat si mai tensionat.
Ora et Labora parca vrea sa fie la fel de bun ca ambele, dar nu a luat de la niciunul partile bune.
Singurul lucru care mi-a placut si care e fain e felul in care resursele apar si evolueaza.
Le Havre mi se pare mai bun si mai tehnic, Agricola mai bine inchegat si mai tensionat.
Ora et Labora parca vrea sa fie la fel de bun ca ambele, dar nu a luat de la niciunul partile bune.
Singurul lucru care mi-a placut si care e fain e felul in care resursele apar si evolueaza.
- suf
- King Meeple

Dap, nu ne-a dat pe spate (ca sa formulez frumos). Un Le Havre mai incalcit. Poate dupa mai multe jocuri incepi sa intelegi cam ce-ar fi bine sa faci dar eu l-am simtit ca un labirint solitaire. Ca si mecanici pare bine gandit. Inovatia e mica, piesele prost gandite. Am zis sa-i mai dau o sansa ca am jucat doar un joc si cu siguranta alta va fi impresia dupa mai multe, dar ma intreb cand am sa-l joc din nou.
- alexddumitru
- King Meeple

- Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
- suf
- King Meeple

Uite ca am mai reusit doua sesiuni in doi. Jocul a fost mult mai interesant odata ce stiam la ce e buna fiecare resursa si cam ce pot face cladirile. Ultimul joc a fost "long 2 player game" cu (aproape) toate cladirile, iar dupa mai putin de 3 ore de strategii complet diferite ea m-a batut cu 506 la 500. Ne-a placut mult jocul de data asta. Il gasesc destul de asemanator cu Le Havre ca si mecanici si "mood" si mai relaxat decat Agricola. Intr-un fel imi placeau constrangerile mancarii din Agricola - un fel de punctaj intermediar, care a cam disparut aici. Jocul e mai dificil decat Le Havre pentru ca ai mult mai multe tipuri de resurse si o multime de cladiri care fac transformari destul de neintuitive la prima vedere. Imi amintesc primul joc in care eram cu totii pierduti si eram frustrat ca nu pot sa-mi bag in cap toate optiunile si sa le organizez cumva. Din fericire asta a trecut repede. La ultimul joc am stat relaxat si am facut singurul lucru pe care il poti face si la Le Havre: cautarea combinatiei de mutari care sa-ti maximizeze punctajul. Din motivul asta jocul e cam sec. Interactiunea e mica, riscul sa-ti fie luate resursele e minim in 2 jucatori. Din aceste motive as zice ca sunt sanse mari sa aveti aceeasi reactie la Ora et Labora ca si la Le Havre. Ori plac ambele, ori niciunul. O adaugire care mi-a placut la Ora et Labora (in contrast cu Le Havre) este asezarea geografica a cladirilor, cu forme de relief si satele care primesc puncte de la cladirile adiacente. Modul de acumulare a resurselor e iaras reusit. Se simt si influente ale expansiunii Farmers of the Moor de la Agricola.
Piesele sunt numeroase si enervant de manevrat, placile de joc subtiri fug unele sub altele, cartile cu text mic nu stau unde le pui. Se vede ca s-au zgarcit la calitate, probabil ca isi permita un pret bun pentru joc. Jocul in sine nu arata rau, dar as prefera oricand o varianta dublu de scumpa unde sa am piese sanatoase.
Ora et Labora se simte nu ca o revolutie, ci ca o mica evolutie de la Agricola si Le Havre. Nu una majora, dar una placuta care ma face sa cred ca Uwe e pe drumul cel bun. Sunt curios ce urmeaza.
Piesele sunt numeroase si enervant de manevrat, placile de joc subtiri fug unele sub altele, cartile cu text mic nu stau unde le pui. Se vede ca s-au zgarcit la calitate, probabil ca isi permita un pret bun pentru joc. Jocul in sine nu arata rau, dar as prefera oricand o varianta dublu de scumpa unde sa am piese sanatoase.
Ora et Labora se simte nu ca o revolutie, ci ca o mica evolutie de la Agricola si Le Havre. Nu una majora, dar una placuta care ma face sa cred ca Uwe e pe drumul cel bun. Sunt curios ce urmeaza.
- Chuckila
- King Meeple

Ma bucur sincer sa vad ca i-ai mai dat jocului inca o sansa, dupa o prima intalnire mai putin reusita.
Am auzit atat de la bvicthor, cat si acum si de la tine aceeasi parere: cum ca ar fi o imbunatarire fata de Le Havre. Si cum Le Havre la mine este un top 5 game (ori foarte aproape), voi vrea neaparat sa incerc si Ora et Labora. Poate ma serveste Victor cu o partida odata
Am auzit atat de la bvicthor, cat si acum si de la tine aceeasi parere: cum ca ar fi o imbunatarire fata de Le Havre. Si cum Le Havre la mine este un top 5 game (ori foarte aproape), voi vrea neaparat sa incerc si Ora et Labora. Poate ma serveste Victor cu o partida odata
- bvicthor
- Wizard Meeple

Sigur te servesc cu o partidaChuckila wrote:Ma bucur sincer sa vad ca i-ai mai dat jocului inca o sansa, dupa o prima intalnire mai putin reusita.
Cum am mai spus, nu-mi place ca nu are un final clar (in N runde), asa pare ca se lungeste prea mult la final. Dar per total eu zic ca merita jocul.
- suf
- King Meeple

Si mie mi-a parut ca in doi se lungeste un pic catre final. Nu e tocmai un lucru rau, dar e posibil ca ambii jucatori sa cada in capcana "mai am nevoie de cateva runde" si atunci jocul devine aproape repetitiv. Din motivul asta nici scorul de final nu are mare insemnatate pentru ca e functie de cate runde s-au jucat. Presupun ca se poate incerca stabilirea unui maxim de runde.
Nu stiu cum de am decis sa mai incerc jocul. Initial am fost foarte dezamagit de componente si foarte dezamagit de experienta primului joc. Poate i-am dat inca o sansa pentru ca e de Uwe sau poate pentru ca am simtit eu ca e ceva de capul lui (jocului). In ultima vreme am fost nevoit sa dau verdict multor jocuri dupa primul joc, cu riscul de a scapa printre degete un joc frumos. La altele, cum e Merchants & Marauders am avut o impresie buna la primul joc, apoi la al doilea am fost dezamagit de factorul aleator (zaruri dupa zaruri dupa carti amestecate) si povestea jocului s-a pierdut. Nici la Ora et Labora n-as zice ca am avut stiu eu ce imersiune in lumea jocului. Desi mi-am petrecut tineretile in mediul rural, in cadrul jocului nu mi-am putut imagina cum merg la moara cu carul cu grau, sau cum cresc oite in staul. Nu stiu cum ar putea fi facut mai tematic jocul fara a pierde din ce are acum, dar ar fi un mare pas inainte.
Nu stiu cum de am decis sa mai incerc jocul. Initial am fost foarte dezamagit de componente si foarte dezamagit de experienta primului joc. Poate i-am dat inca o sansa pentru ca e de Uwe sau poate pentru ca am simtit eu ca e ceva de capul lui (jocului). In ultima vreme am fost nevoit sa dau verdict multor jocuri dupa primul joc, cu riscul de a scapa printre degete un joc frumos. La altele, cum e Merchants & Marauders am avut o impresie buna la primul joc, apoi la al doilea am fost dezamagit de factorul aleator (zaruri dupa zaruri dupa carti amestecate) si povestea jocului s-a pierdut. Nici la Ora et Labora n-as zice ca am avut stiu eu ce imersiune in lumea jocului. Desi mi-am petrecut tineretile in mediul rural, in cadrul jocului nu mi-am putut imagina cum merg la moara cu carul cu grau, sau cum cresc oite in staul. Nu stiu cum ar putea fi facut mai tematic jocul fara a pierde din ce are acum, dar ar fi un mare pas inainte.
-
acidutzu
Am terminat si noi prima partida. Trei ore care au trecut ca gandul (cred ca varianta lunga in doi l-ar face mai plictisitor).
Jocul este fascinant cu toate problemele lui. Interactiunea mi s-a parut suficienta, tinand cont ca aproape in fiecare tura ii foloseam cate o cladire importanta si ne bateam pe grau (eu pentru oi, ea pentru whisky). Si tematic m-a incantat, vazandu-ma crescand oi, transandu-le ca, mai tarziu, sa vand carnea afumata pe ulcioare
).
Si, cum pentru noi tema da valoare jocului, ni s-a parut un pret mai mult decat bun (repet, cu toate prostiile sale - Oana se incapatana sa spuna la ferma pe germana, germana invatata de un eschimos de la un profesor chinez), chiar prea bun, l-am cumpara si cu 300 (fata de altele, sa zicem Mage Knight, pe care nu l-am lua nici cu 200 pentru ceea ce ne-a oferit
).
Ca de obicei, am jucat doar raportandu-ma la punctele stranse din tokenuri. Si cand am strans 5x30 de puncte am zis ca este suficient, nu are rost sa o fac sa planga si mai mult, ultimele 3 runde nu am mai facut nimic care sa-mi aduca puncte. Numaram tokenuri 171 eu - 149 ea
. Numaram cladiri si adunam 378 eu - 429 ea
. Cum ma mai pot lasa pacalit de zambetul ei? Cum o mai pot privi pe Jenny in ochi?
Revansa!
Jocul este fascinant cu toate problemele lui. Interactiunea mi s-a parut suficienta, tinand cont ca aproape in fiecare tura ii foloseam cate o cladire importanta si ne bateam pe grau (eu pentru oi, ea pentru whisky). Si tematic m-a incantat, vazandu-ma crescand oi, transandu-le ca, mai tarziu, sa vand carnea afumata pe ulcioare
Si, cum pentru noi tema da valoare jocului, ni s-a parut un pret mai mult decat bun (repet, cu toate prostiile sale - Oana se incapatana sa spuna la ferma pe germana, germana invatata de un eschimos de la un profesor chinez), chiar prea bun, l-am cumpara si cu 300 (fata de altele, sa zicem Mage Knight, pe care nu l-am lua nici cu 200 pentru ceea ce ne-a oferit
Ca de obicei, am jucat doar raportandu-ma la punctele stranse din tokenuri. Si cand am strans 5x30 de puncte am zis ca este suficient, nu are rost sa o fac sa planga si mai mult, ultimele 3 runde nu am mai facut nimic care sa-mi aduca puncte. Numaram tokenuri 171 eu - 149 ea
Revansa!
-
acidutzu
Am mai jucat o partida. De data asta cu Franta.
Tot accepta cu greu cu forta sa-i folosesc cladirile.
Facem scorul final.
Eu 340 - 342 Ea. Strig frauda si cer renumarare. Eu 344 - 342 Ea
. Striga frauda si mai cere alta renumarare. Eu 336 - 342 Ea
.
Greu cu matematica pe scari.
Strang piesele.
Agricola ne va spune adio in scurt timp.
Tot accepta cu greu cu forta sa-i folosesc cladirile.
Facem scorul final.
Eu 340 - 342 Ea. Strig frauda si cer renumarare. Eu 344 - 342 Ea
Greu cu matematica pe scari.
Strang piesele.
Agricola ne va spune adio in scurt timp.
- Chuckila
- King Meeple

Din ce am inteles din postul lui acidutzu, Agricola va fi concediat de catre Ora et Labora. Se pare ca si pe BGG sunt destui care considera la fel. Interesant.
- suf
- King Meeple

Eh, poate e o chestiune de noutate, ca Agricola s-a tot jucat. Eu n-as renunta la niciunul
Nici macar Le Havre nu pleaca.
- Chuckila
- King Meeple

Hehehe, vezi de ce e interesant sa agregam parerile?suf wrote:Nici macar Le Havre nu pleaca.
-
acidutzu
Agricola va pleca.
Am incercat sa-l mai jucam ieri si m-a deranjat la limita rabdarii sa tot pun cubulete la fiecare runda (doi acolo, cinci dincolo, acolo am pus?
). La Agricola ma atrag cartile, dar fara ele am avut experiente mai frumoase de joc. Asa ca ori nu-l joc destul, ori joc ceva limitat.
Extensia nu pot sa o iau pentru ca are caluti, iar originalul are cuburi. Pentru extensia cu animalute nu dau banii pt ca e furt.
Daca se face o alta versiune cu animalute poate mai cumpar jocul.
O&L mi se pare un euro mai bun. Si azi l-as mai juca, dar cica sa mai variem
Astept extensia cu Romania - oi
branza; prune
tuica; Voronet
+30 puncte 
Am incercat sa-l mai jucam ieri si m-a deranjat la limita rabdarii sa tot pun cubulete la fiecare runda (doi acolo, cinci dincolo, acolo am pus?
Extensia nu pot sa o iau pentru ca are caluti, iar originalul are cuburi. Pentru extensia cu animalute nu dau banii pt ca e furt.
O&L mi se pare un euro mai bun. Si azi l-as mai juca, dar cica sa mai variem
Astept extensia cu Romania - oi
- Keyser
- King Meeple

S-ar putea sa te dezamagesc dar nu merge treaba cu Voronetul, nu au cum sa reproduca albastrul ...acidutzu wrote: Astept extensia cu Romania - oibranza; prune
tuica; Voronet
+30 puncte
#nambos
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. - Verbal Kint
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. - Verbal Kint