Wargames pe la noi - update
-
Daemon
- Chief Meeple

Re: Wargames pe la noi - update
Chiar intentionez sa repet figura, acum vreo 2 sambete am initiat 4 jucatori noi (Sebastien, Dragos Constantin + Ioana, Bogdan Iorga), si am beneficiat de aportul temporar al lui Mihnea
. In orice caz, tot ce vroiam eu sa zic, si am oarecare dificultati in a intelege de ce e nevoie de walls of text pt. fiecare reply
, era ca Starcraft-ul e un game of war f. bun care merita jucat. Bine, inainte sa stiu ca exista discutii interminabile despre ce e un wargame.
Starcraft BG, Last Night On Earth, BattleLore, Battlestar Galactica, Puerto Rico, RoboRally, Werewolves
-
fixpix
Eu am o categorisire ceva mai simpla pentru wargames: daca cineva poate pretinde ca un joc nu e wargame, atunci sint sanse 99% sa nici nu fie.
-
adixor
da, am tentatia sa pun walls of text, simt nevoia sa zic tot ce stiu (si uneori si ce nu stiu
, dar de.. suntem oameni. .gresim..) despre ceva, sa dau toate datele. cred ca mi se trage de la timpul petrecut in predare diverse cursuri .. Pur si simplu mi s-a parut interesant sa dau toate informatiile respective si cum ziceam m-am lovit si eu de asta. Sigur citesc mai multi threadul si sigur undeva cumva cativa vor tine minte ce e cu subiectul curent. Desi nu sunt asa pasionat de wargaming ca altii de aici, nu imi place nici mie ideea ca inca lumea nu a intrat in domeniul asta si de-asta am si deschis discutia, poate mai impulsionez pe cineva sa incerce.
caracterizarea lui fixpix este excelenta
caracterizarea lui fixpix este excelenta
-
criss
Scuze, adixor, in ultimele citeva "zeci de ore" am fost prins in febra creatiei muzicale... lucrez la un nou album de muzica electronica.
In primul rind tin sa-ti multumesc pentru acest topic, sper sa ajute la popularizarea acestui gen mai putin jucat la noi in tara.
Am scris doua articole "generale" despre jocurile de razboi, primul numit "Jocuri tactice de razboi" publicat pe site'ul lui Costy (nu stiu daca am voie sa dau link) si al doilea, numit "Jocuri strategice de razboi" aici, pe forum. N-as vrea sa mai repet ce am scris in ele, oricine poate sa le citeasca.
Ca o concluzie as putea sa adaug parerea mea (subiectiva) despre jocurile pe care le-as recomanda spre cumparare/jucare:
- pentru incepatori: Memoir (doar pentru incepatori, Ancients il va inlocui cu succes!);
- pentru nivel mediu: Ancients, Conflict of Heroes, TS;
- pentru nivel intre mediu si avansat: CC: Europe, Hannibal, Napoleon's Triumph, Paths of Glory;
- pentru nivel avansat: ASL.
Jocuri pe care nu le recomand (din diverse motive, la fiecare altul): Risk, A&A, BattleLore, Tide of Iron (parere personala, nu trageti in pianist!).
In primul rind tin sa-ti multumesc pentru acest topic, sper sa ajute la popularizarea acestui gen mai putin jucat la noi in tara.
Am scris doua articole "generale" despre jocurile de razboi, primul numit "Jocuri tactice de razboi" publicat pe site'ul lui Costy (nu stiu daca am voie sa dau link) si al doilea, numit "Jocuri strategice de razboi" aici, pe forum. N-as vrea sa mai repet ce am scris in ele, oricine poate sa le citeasca.
Ca o concluzie as putea sa adaug parerea mea (subiectiva) despre jocurile pe care le-as recomanda spre cumparare/jucare:
- pentru incepatori: Memoir (doar pentru incepatori, Ancients il va inlocui cu succes!);
- pentru nivel mediu: Ancients, Conflict of Heroes, TS;
- pentru nivel intre mediu si avansat: CC: Europe, Hannibal, Napoleon's Triumph, Paths of Glory;
- pentru nivel avansat: ASL.
Jocuri pe care nu le recomand (din diverse motive, la fiecare altul): Risk, A&A, BattleLore, Tide of Iron (parere personala, nu trageti in pianist!).
-
Astrodarkrama
Am cumparat de curand Combat Commander:Europe si caut persoane (din Bucuresti) cu care sa-l joc. Sunt evident incepator.
- Chuckila
- King Meeple

Sighhhh, ce bine ar fi sa fim mai multi carora sa ne placa jocul in Cluj. Al meu sta necajit pe raft, asteptand momentul cand ii vine randul.
-
bacatalin
M-ar tenta sa jucam, mi-am aruncat un ochi pe manual, dar pare destul de complex la o prima vedere. Ai studiat regulamentul, cum ti se pare?Astrodarkrama wrote:Am cumparat de curand Combat Commander:Europe si caut persoane (din Bucuresti) cu care sa-l joc. Sunt evident incepator.
- Chuckila
- King Meeple

Manualul de CC:E (de fapt oricare Combat Commander) este cel mai bun manual de wargame existent la ora actuala in boardgaming. In 15 secunde ajungi la orice paragraf din manual doresti, are un sistem de referentiere genial.bacatalin wrote:mi-am aruncat un ochi pe manual, dar pare destul de complex la o prima vedere. Ai studiat regulamentul, cum ti se pare?
-
bacatalin
M-ai convins sa il citesc, sunt sigur ca nu il lauzi degeaba
Din pozele pe care le-am vazut, jocul arata foarte tentant.
-
Astrodarkrama
bacatalin wrote: M-ar tenta sa jucam, mi-am aruncat un ochi pe manual, dar pare destul de complex la o prima vedere. Ai studiat regulamentul, cum ti se pare?
Trebuie sa mentionez ca CC:E este primul meu wargame. Am urmarit exemplul de joc din brosura cu scenarii, am vazut si cateva filmulete de tip tutorial facute pentru modulul CC:E Vassal, dar tot am ramas cu cateva neclaritati.
Eu zic sa mai asteptam cateva zile, poate gasim pe cineva care a jucat jocul si este dispus sa ne ia sub tutela
-
brucolac
Și eu sunt în căutare de adversari pentru Case Yellow, 1940: The German Blitzkrieg in the West și Nuklear Winter '68. Vassal și, eventual, face to face în București.
- danielM
- King Meeple

- Custom Rank: general de sufragerie
Din moment ce nu avea rost sa deschid un topic nou pentru asta, sper ca am nimerit bine,astfel ca: ce wargame ati recomanda unui prieten care a jucat doar catan si agricola,iar acum vrea sa si ia un wargame? Dar altceva decat memoir sau battlelore;si sa nu fie f complicat ( eu m am gandit la hannibal,deoarece TS deja mi se pare cam complicat pentru cineva care e la inceput). Multumesc anticipat.
Later edit:mea culpa, raspunsul la intrebarea mea se cam gaseste in post ul lui criss de mai sus,peste care am trecut fara sa l citesc deoarece navighez de pe telefon; oricum,daca mai sunt si alte pareri,le iau in considerare.
Later edit:mea culpa, raspunsul la intrebarea mea se cam gaseste in post ul lui criss de mai sus,peste care am trecut fara sa l citesc deoarece navighez de pe telefon; oricum,daca mai sunt si alte pareri,le iau in considerare.
-
Rautz
Hannibal e mult mai complicat decat TS, pe langa lupta pentru influente in diferitele regiuni mai ai si lupta cu armate, in plus tot felul de elemente ca miscarea trupelor pe apa, atritie si exceptii de la reguli.
As recomanda pentru incepatori si SmallWorld. Nu e chiar un wargame dar mi se pare o tranzitie buna de la jocurile economice la jocurile conflictuale in care incerci permanent sa-ti ataci adversarii.
Altfel Memoir sau TS sunt destul de simplu de invatat.
War of the Ring am inteles ca e destul de simplu de invatat si e un joc bun.
As recomanda pentru incepatori si SmallWorld. Nu e chiar un wargame dar mi se pare o tranzitie buna de la jocurile economice la jocurile conflictuale in care incerci permanent sa-ti ataci adversarii.
Altfel Memoir sau TS sunt destul de simplu de invatat.
War of the Ring am inteles ca e destul de simplu de invatat si e un joc bun.
- homey
- Wizard Meeple

- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
- VickdaReaper
- Super Moderator

Pe langa ce zicea criss mai sus, eu as recomanda si jocurile cu blocuri de la Columbia Games - Hammer of the Scots / Julius Caesar (am pus bara intre ele pentru ca sunt destul de asemanatoare). Fara sa fi incercat din aceiasi serie, s-ar potrivi si Quebec 1759 si War of 1812, care din ce am inteles ar fi mai usore decat cele mentionate anterior.
Altfel, Commands & Colors: Ancients mi se pare un joc perfect pentru un incepator. Putine chestii de avut grija, joc de tactica militara, dat cu zarul... Foarte potrivit.
Altfel, Commands & Colors: Ancients mi se pare un joc perfect pentru un incepator. Putine chestii de avut grija, joc de tactica militara, dat cu zarul... Foarte potrivit.
- tasurinchi
- King Meeple

Eu as merge, dupa cum spune si Bahaus mai sus, pe o trecere ceva mai lina. O recomandare in acest sens ar fi, spre exemplu, Shogun/Wallenstein sau si mai aproape de wargames, Conquest of Paradise. Acesta din urma chiar mi se pare foarte potrivit pentru cineva care doreste vada cateva mecanici de wargame la lucru fara sa-si bata capul cu prea multe reguli.
- danielM
- King Meeple

- Custom Rank: general de sufragerie
Multumesc mult pentru raspunsuri si pentru promptitudinea lor, le am notat ( unele din ele o sa le pun si eu pe wishlist ) si o sa i dau lista cu propuneri iar el va hotara; si eu tind sa inclin inspre Commands and Colors,Shogun sau altele din cele amintite mai sus, decizia ii va apartine.
In alta ordine de idei, ati jucat careva No retreat! The russian front? vreau sa l cumpar zilele astea si sunt curios de o parere, am inteles ca este un wargame chiar reusit si nu foarte complicat,care recreaza foarte bine razboiul de pe frontul de est.
In alta ordine de idei, ati jucat careva No retreat! The russian front? vreau sa l cumpar zilele astea si sunt curios de o parere, am inteles ca este un wargame chiar reusit si nu foarte complicat,care recreaza foarte bine razboiul de pe frontul de est.