Chrononauts

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
fixpix

Chrononauts

14 Apr 2010, 22:29

Am jucat trei jocuri de Chrononauts. Le-am cistigat pe toate, desi nu am facut nimic in sensul asta, asa s-a intimplat. Am jucat in 5, in 8, apoi iar in 5. Nici acum nu-mi dau seama de ce le-am jucat, poate sa-mi explica cineva de ce e jocul asta bun? Mai mult, e un joc foarte complicat de explicat, cu un concept interesant, dar complet opac. Toate explicatiile isi pierd complet sensul cind iti dai seama ca de fapt nici nu trebuie sa depui efort prea mare ca sa cistigi, se intimpla pur si simplu. Sau nu, depinde cum e norocul. Practic tot jocul e un sir de evenimente haotice care dureaza pina cind unul dintre cei de la masa e "nimerit" de combinatie si cistiga. Acuma e drept, sa cistigi nu e totul, dar oricum, e o motivatie puternica. Si daca se intimpla indiferent de vointa jucatorului, nu inteleg unde mai e jocul.

haretel

Re: Chrononauts

14 Apr 2010, 23:04

ne scuzi dc nu toata lumea apreciaza doar jocuri serioase aici ...
mie imi place punct; comentariile de pe carti si outcome-ul mi se par foarte amuzante
sunt curios cum l-ati jucat in 8, ca e joc de 1-6 spieleri; poate cu extensii?

nu stiu la ce te asteptai; sa-ti storci creierii ca sa salvezi lumea de la ww3?
e un joc neserios prin insasi natura lui, asta e el

haretel

14 Apr 2010, 23:11

nu fac nici o comparatie aici, dar imi permit sa intreb si eu de ce oare iti place Prophecy ? (e o intrebare retorica, desigur, am citit review-ul tau si am inteles de ce).
Se cheama gusturi, dispozitie si multi alti parametri :)

haretel

14 Apr 2010, 23:17

nu inteleg de ce e greu de explicat: tragi o carte+joci/decartezi carte; ripplepoints, linchpins si in rest citesti textele de pe carti

fixpix

14 Apr 2010, 23:52

Aoleu. Am atins o coarda sensibia :D

Sa le iau pe rind.
ne scuzi
Va scuz
mie imi place punct
Un punct de vedere extrem de elaborat
comentariile de pe carti si outcome-ul mi se par foarte amuzante
Asta e singurul merit pe care l-am gasit
nu stiu la ce te asteptai
Ma asteptam la o relatie cauza-efect. Joc o anumita carte si ma astept la un anumit rezultat, in general unul care sa ma aduca mai aproape de victorie. In loc de asta jocul a decurs de la sine, fara prea mare impuls din partea mea. Nu am vrut sa-mi prajesc creierii dar nici nu am vrut sa se joace jocul singur.
sunt curios cum l-ati jucat in 8, ca e joc de 1-6 spieleri; poate cu extensii?
Probabil ca erau si ceva extensii, nu stiu. Oricum nu mi s-a parut greu sa joci cu multi jucatori, sint destule misiuni pentru fiecare si pachetul e destul de gros sa suporte 8 jucatori.
gusturi, dispozitie si multi alti parametri
Imi permit sa am si eu gusturi, dezgusturi chiar in anumite cazuri.
nu inteleg de ce e greu de explicat
Se poate sa fi fost vina celui care a explicat, dar nu cred. La prima explicatie eu nu am inteles absolut nimic in afara de ceea ce ai spus si tu: tragi o carte, joci o carte. Dar care carte, de ce, in ce ordine se joaca, asta nu am inteles, iar de jucat am jucat efectiv orbeste, fara cel mai mic discernamint. Dovada ca nu am fost cel mai tolomac de la masa e faptul ca dupa meciul de 8 am ramas doar 4, restul au plecat rapid sa joace Maroco, un joc evident superior. A mai venit a 5-a persoana care a inteles exact atit cit ceilalti de dinainte, adica nimic. Bine ca a venit, decizile ei mi-au inminat a treia victorie, desi nu e ea de vina, a fost ceva complet aleatoriu. Altfel, eu m-am ris bine si asta e important, nu?

haretel

14 Apr 2010, 23:54

curat!

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

15 Apr 2010, 12:11

Maroco e ala cu betisoare ? =)))

haretel

15 Apr 2010, 12:22

Parca da; trebe sa ridici bete de o culoare fara sa le misti pe celelalte :)

adixor

16 Apr 2010, 19:31

mie imi place chrononauts (lu chrislove nu) dar nu as putea sa zic de ce anume. e fast and fun, cu un concept interesant si mecanica nice de time travel, dar pretty random si foarte dinamic (in acest caz insemnand ca se poate schimba situatia foarte rapid dintr-o singura carte, asa ca de multe ori te chinui pt ceva si pica tot "la un semn").

partea care-mi place mult insa e cea de bluffing (eu nu stiu ce ani vrei tu sa modifici, oare modifici un linchpin ca sa-ti faci misiunea ? sau doar pt ca ai un patch ?).

overall e brainless si neasteptat si imi place. pot deasemenea sa-mi dau seama si de ce nu ar place cuiva (aceleasi motive: brainless si neasteptat). fixpix, poate l-ai luat prea in serios si e unul din jocuri la care o dai in bara daca-l iei in serios...

chrislove

17 Apr 2010, 01:14

il inteleg pe fixpix.
eu am fost incantata de idee la inceput, mi se parea originala. dar dupa aceea am vazut ca nu am control asupra jocului, "ca imi scapa printre degete". adica castigam fara sa vreau si pierdeam desi ma chinuiam sa castig.
partea fun a trecut dupa 1-2 jocuri :(

fixpix

17 Apr 2010, 02:04

E pacat, are o tematica foarte nostima si originala, puteau sa-l faca foarte interesant. Asa, arata ca un rebut. Uite, am avut ideea asta super misto dar pina la urma ne-am plictisit s-o testam asa ca tine, joaca-l. Nu, nu te gindi ca e serios, strica tot farmecul. Stim, nu are sens si se joaca de unul singur jocul, dar uite: calatorie in timp! linchpin! patch! Chiar e important sa aiba vreo logica, nu te poti juca si tu neserios un joc?

Sa zici cuiva ca de fapt jocul nu e serios e ca si cum i-ai explica poanta din gluma. Daca gluma era amuzanta, cred ca ma prindeam si eu si nu mai bateam tastele de pomana aici.

adixor

17 Apr 2010, 07:46

fixpix wrote:Sa zici cuiva ca de fapt jocul nu e serios e ca si cum i-ai explica poanta din gluma. Daca gluma era amuzanta, cred ca ma prindeam si eu si nu mai bateam tastele de pomana aici.
nu chiar, de multe ori poti privi (nu tu, in general) un joc dintr-un unghi nepotrivit pt el, pentru stilul sau. nu stiu de ce, it just happens. si din diferenta mare intre asteptarile tale si ceea ce ofera jocul nu iese nimic bun. o mare perioada am urat memoir pentru faptul ca, ziceam eu, e prea mult noroc si din cauza asta nu ai nici un control si totul sta in zar. stim amandoi ca nu este asa, era doar faptul ca il priveam dintr-un unghi prost. eu am vrut doar sa zic ca poate cine l-a introdus si explicat a uitat sa remarce puncte esentiale de genul "controlul asupra jocului e mic", "este facut sa fie rapid si cu multe schimbari de situatie care pentru unii pot fi fun pentru unii nu", "nu construi ceva enorm pentru ca poate disparea oricand, foloseste orice ocazie sa faci pasi mici", etc.

e ca si Tales of the Arabian Nights: daca am fi fata in fata si ti l-as explica spunandu-ti ca scopul e sa ajungi la 10 puncte de story si 10 de destiny, as ruina jocul. ala e departe de a fi un scop, e doar un marcaj a terminarii jocului, joc care e facut pentru poveste si continut. dar numai remarca aia a mea te-ar face sa il privesti altfel si evident sa-l desconsideri ca un joc in care nu ai control, totul e random, nu are sens sa-l joci ca poti castiga si fara sa faci ceva anume, etc.

fixpix

17 Apr 2010, 08:30

Un punct de vedere interesant. Adevarul e ca e foarte greu sa definesti exact ce e "fun", mare parte datorita gusturilor. Pe unii ii irita sa nu aiba influenta asupra jocului si atunci nu mai e amuzant, indiferent de continut, pe unii nu-i deranjeaza, pentru ca privesc totul ca pe un film si sint curiosi sa vada cum decurge, mai mult decit sa-l directioneze.

adixor

17 Apr 2010, 09:25

exact! tin minte si acum o discutie la sange cu un coleg, acum cativa ani, in care eu (mare maniac jocuri adventure pe PC, sau "quest-uri" cum le ziceam) spuneam ca sunt cele mai tari pentru ca au o poveste, atmosfera, personaje, intriga, etc si el spunea ca nu le suporta pentru ca in mare parte sunt liniare si doar te uiti cum decurge povestea. pentru mine au ramas cele mai tari (desi industria de pc adventures e cam in impas de ceva timp) dar inteleg acum si de ce altuia ar putea sa nu-i placa (desginerul face povestea, tu doar o urmezi, ca la un film, cum zici tu).

fixpix

17 Apr 2010, 19:30

Daca tot am deviat pe jocuri gen "film", mi-am adus aminte de un joc mai vechi asemanator cu TotAN:
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/1631/barbarian-prince

E gratis, trebuie doar sa-ti printezi harta si cartuliile de evenimente, regui, fise, etc.
http://dwarfstar.brainiac.com/ds_barbarianprince.html

space

18 Apr 2010, 16:19

Aseara, la Mandala am jucat pentru prima oara Chrononauts. Din prima m-a izbit exact ce zicea chrislove mai sus: lipsa de control asupra jocului in sine. Insa pana la sfarsitul jocului am inceput sa il "gust" mai mult, evident pe masura ce intelegeam mai bine flow-ul si regulile (desi rulebook-ul e clar si usor de invatat). Cred ca l-as mai juca, acum ca stiu la ce sa ma astept (adica la orice :) ). Oricum, mecanica e prea random pentru unii de acceptat si de aceea eu il consider un joc cu o audienta destul de mica - dar nu neaparat slab.

Post Reply

Return to “Discutii generale”