Multumim pentru feed-back, ma bucur ca ti s-a parut interesant.
Chiar interesanta - si un pic asa ... antrenanta as zice.
Multumiri pentru efortul comun !
djdano wrote:Intrebarea mea era de ce sunt atat de putine WARGAMES NOI (publicate in 2008-2013) in top 50 - adica numai unul - comparativ cu WARGAMES VECHI (publicate inainte de 2008, in acest caz particular 1996-2006) in top 50 - adica 7 la numar.
Argumentele voastre sunt valabile pentru wargames in general si le cunosc deja, dar nu imi spun nimic despre cele noi.
Deloc - argumentul suplimentar adus de mine e exact pentru aceasta intrebare : in conditiile in care exista presiunea/tendinta de a scoate jocuri noi pe piata în ritm alert un ciclu de productie mai lung ( datorita unei testari mai laborioase ) si costurile aferente mai mari reprezinta un dezavantaj serios.
Plus de asta as mai estima ca o cauza e ca un
wargame prost il dibui de regula din prima si-l notezi slab/abandonezi, pe cand la un joc de planificare (
euro care va sa zica ) dezavantajele serioase si problemele de design ( de genul ca desi exista 5 alternative teoretic posibile de a castiga doar 1-2 se dovedesc a fi cu adevarat alternative solide etc. ) pot necesita ceva timp pana sa fie detectate si jocul ( eventual ) abandonat.
Iar aici nu pot decat sa întaresc ce zice Luci :
Si eu sunt de parere ca un wargame are nevoie de cel putin 5-10 partide pentru a realiza de ce este in stare. Ceea ce in ritmul meu ia ani. Singurele wargames care le-am notat au fost TS (am 10+ partide){...}
Plus ca odata ce ai descoperit un
wargame misto simti si nevoia sa te bucuri de el din plin - ceea ce se traduce practic prin alocarea a 90% din timpul liber disponibil pentru jocuri. Asta ca sa nu mai mentionam ca la cate gherle se dau in domeniu ... mai greu sa fi convins la ceva nou. Asta e - numai suntem in studentie si nici rentier nu cred ca o sa devin prea curand.
Da-mi voie sa te intreb ce s-a intamplat de aici, in 4 decembrie:{...}Pana aici, 3 luni mai tarziu:{...}Ai mai jucat de cateva ori DP si ai descoperit hibele?
Nu s-a întamplat absolut nimic si eu personal sunt la fel de dispus sa joc
Dungeon Petz deoarece totusi consider ca problemele ridicate de gestionarea fazei operationale reprezentata de cartile de "nevoi ale animalutelor" sunt acceptabile - insa din pacate mi-a fost absolut imposibil sa o conving pe Miha sa-i mai dea o sansa ( si nici cei doi amici prezenti acolo nu au avut vreo impresie placuta ).

Asa ca nici vorba de cumparat ... si nu am mai avut ocazia sa-l joc altundeva.
Te-a marcat atat de puternic experienta nefericita cu TtA incat acum nu-ti mai place nimic din ce a facut Vlaada?
Am avut doua incercari pana acuma din care am observat ca problemele intuite/depistate la primul s-au amplificat exponential la al doilea - si desi inductia este incompleta admit ca sunt extrem de reticent in a mai incerca altceva ... eventual poate dupa o chibitare in care sa observ ceva interesant si la care sa am sanse rezonabile sa gasesc parteneri de joc sa mai dau vreo sansa vreunui titlu al respectvului.
Iar despre comparatiile cu video games, eu zic ca nu-si au locul.
Nu trebuie sa ne amagim - isi au locul deoarece ambele sunt in competitie pentru timpul liber alocat activitatilor "competitive".
Vrei sa stii cati bani poti face tura asta? Calculeaza. Vrei sa stii cat poti produce cu resursele pe care le ai? Socoteste. Vrei sa iti dai seama care este avantajul unui lucru pe care il faci fatza de alt lucru la care renunti? Estimeaza.
Cu ultimul lucru sunt de acord - e baza fiecarui joc in fond - la primele doua insa ... hmm

... daca ajungi sa trebuiasca sa produci ceva din 2 resurse care sa-ti permita dup-aia sa obtin niscai bani cu care sa iei o a treia resursa care eventual iti permite sa obtii un dopulet de lemn pentru care tura urmatoare trebuie sa calculezi ca pentru a-l muta de fapt mai ai nevoie de 5 resurse de hrana, 2 banuti si un numar variabil din una din resursele X, Y sau Z ( care oricum sunt toate nasturei de lemn de cam aceeasi forma ) ... atunci deja pentru mine e o problema si inca una serioasa.

Dar sunt perfect constienti ca pentru altii poate sa nu fie - ba din contra.