Carcassonne cu mai multe tile-uri in mana
Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
-
adixor
Carcassonne cu mai multe tile-uri in mana
Exista o varianta de Carcassonne care suna interesant si poate face jocul mai dinamic (rapid). Am aflat de ea in threadul de mai jos de pe BGG:
http://www.boardgamegeek.com/thread/528178/the-two-tile-hand-variant-reinvigorates-the-game
Pe scurt ideea e ca mereu sa ai in mana 2 (sau 3, e de experimentat) tile-uri: in turul tau pui jos un tile din cele 2 (sau 3) din mana si apoi tragi alta si tot asa. Chestia asta permite tururi mai rapide si sunt si alte cateva schimbari asupra carora se apleaca aprecierile celor ce au incercat in threadul de mai sus. E de testat... chiar am aflat ca unii nici nu joaca altfel decat cu 2 sau 3 tile-uri in mana. Acum depinde ce va place: randomnessul jocului sau ideea de a aduce putina strategie in joc (desi e mai rapid, e si putin mai multa strategie, pentru ca ai piese cu care sa poti sa gandesti in avans niste lucruri, si in plus se pot pastra anumite tile-uri de care crezi ca vei avea nevoie la un moment dat, cu pretul unui tile "mort" in mana pana la momentul in care poate fi folosit).
ce parere aveti? a incercat cineva vreodata varianta asta ?
http://www.boardgamegeek.com/thread/528178/the-two-tile-hand-variant-reinvigorates-the-game
Pe scurt ideea e ca mereu sa ai in mana 2 (sau 3, e de experimentat) tile-uri: in turul tau pui jos un tile din cele 2 (sau 3) din mana si apoi tragi alta si tot asa. Chestia asta permite tururi mai rapide si sunt si alte cateva schimbari asupra carora se apleaca aprecierile celor ce au incercat in threadul de mai sus. E de testat... chiar am aflat ca unii nici nu joaca altfel decat cu 2 sau 3 tile-uri in mana. Acum depinde ce va place: randomnessul jocului sau ideea de a aduce putina strategie in joc (desi e mai rapid, e si putin mai multa strategie, pentru ca ai piese cu care sa poti sa gandesti in avans niste lucruri, si in plus se pot pastra anumite tile-uri de care crezi ca vei avea nevoie la un moment dat, cu pretul unui tile "mort" in mana pana la momentul in care poate fi folosit).
ce parere aveti? a incercat cineva vreodata varianta asta ?
-
fixpix
Re: Carcassonne cu mai multe tile-uri in mana
Eu am incercat varianta asta si nu mi-a placut. Teoria suna bine dar in practica se intimpla urmatoarele lucruri:
- Datorita faptului ca ai piese mult mai potrivite pentru locurile in care incerci sa faci ceva ( sa inchizi drumuri, orase, etc) dispare interactiunea cu ceilalti jucatori. Cind ai o singura piesa, te gindesti unde se potriveste mai bine pentru tine sau unde poate sa incurce mai bine pe ceilalti, daca nu-ti foloseste prea mult. Cind ai 3, te concentrezi pe bucata ta de harta si uiti de altii, pentru ca sansa sa gasesti piese bune e mult mai mare.
- Dispare riscul din joc. Parte din Carcassonne e sa stii cind anume sa risti piese si cind sa le tii in rezerva. Avind sanse sporite sa-ti inchei afacerile, nu ai nici un motiv sa-ti mai tii piesele in rezerva sau sa le pui pe ferme la momentul potrivit.
- Oricit de ciudat ar fi, mie mi se pare ca din contra, scade strategia si creste factorul de noroc daca ai mai multe piese. Strategie inseamna sa ai alegeri, ori din moment ce cresc sansele sa vina piese bune, care sa se potriveasca la ceea ce incerci sa faci, in mod logic scade si numarul de alegeri. Cu cit restringi mai mult posibilitatile, cu atit alegerile devin mai grele si mai interesante. Daca ai 1 piesa trebuie sa te scremi sa te gindesti unde se potriveste cel mai bine. Daca ai 3, sigur una se potriveste la fix unde iti lipseste ceva, si atunci nu prea mai ai la ce sa te gindesti, nu?
Daca vreti sa jucati Carcassonne strategic, jucati-l in doi. Cu cit joaca mai multi, cu atit devine mai influentat de noroc, iar in 5 e pura nimereala, concurs de-a "cine trage mai multe manastiri". In doi jucatori in schimb e un joc de indeminare, indiferent ce piese iti vin.
- Datorita faptului ca ai piese mult mai potrivite pentru locurile in care incerci sa faci ceva ( sa inchizi drumuri, orase, etc) dispare interactiunea cu ceilalti jucatori. Cind ai o singura piesa, te gindesti unde se potriveste mai bine pentru tine sau unde poate sa incurce mai bine pe ceilalti, daca nu-ti foloseste prea mult. Cind ai 3, te concentrezi pe bucata ta de harta si uiti de altii, pentru ca sansa sa gasesti piese bune e mult mai mare.
- Dispare riscul din joc. Parte din Carcassonne e sa stii cind anume sa risti piese si cind sa le tii in rezerva. Avind sanse sporite sa-ti inchei afacerile, nu ai nici un motiv sa-ti mai tii piesele in rezerva sau sa le pui pe ferme la momentul potrivit.
- Oricit de ciudat ar fi, mie mi se pare ca din contra, scade strategia si creste factorul de noroc daca ai mai multe piese. Strategie inseamna sa ai alegeri, ori din moment ce cresc sansele sa vina piese bune, care sa se potriveasca la ceea ce incerci sa faci, in mod logic scade si numarul de alegeri. Cu cit restringi mai mult posibilitatile, cu atit alegerile devin mai grele si mai interesante. Daca ai 1 piesa trebuie sa te scremi sa te gindesti unde se potriveste cel mai bine. Daca ai 3, sigur una se potriveste la fix unde iti lipseste ceva, si atunci nu prea mai ai la ce sa te gindesti, nu?
Daca vreti sa jucati Carcassonne strategic, jucati-l in doi. Cu cit joaca mai multi, cu atit devine mai influentat de noroc, iar in 5 e pura nimereala, concurs de-a "cine trage mai multe manastiri". In doi jucatori in schimb e un joc de indeminare, indiferent ce piese iti vin.
-
Ioana
Nu stiu daca astfel ii creste dinamicitatea jocului, depinde foarte mult si de jucatori. Sunt sanse ca jucatorii care se gandesc mult cand au doar o piesa in mana sa se gandeasca de 3 ori mai mult atunci cand vor avea 3 piese...
-
ririmia
Pentru a face jocul mai rapid noi luam urmatorul cartonas imediat dupa ce am plasat cartonasul din turul curent, astfel incat ai timp sa te gindesti ce sa faci pana iti vine randul.
-
adixor
si asta e o idee buna, desi se pierde acea parte prevazuta in reguli cu "tragerea cartonasului si aratarea tuturor pentru a primi "sugestii" de plasare din partea partenerilor". De multe ori e fun cum tragem de cineva sa puna tile-ul undeva unde ne ajuta pe noi ... daca el deja il asaza undeva dispare aceasta "interactivitate" si parte din fun. dar poate nu asa de mult.
-
ririmia
"tragerea cartonasului si aratarea tuturor pentru a primi "sugestii" de plasare din partea partenerilor"
... este asa... de amorul artei... ca nu o sa primesti "sugestii" care sa te ajute... cel putin in 90% din cazuri...
... poate pentru "interactivitate".. aici sunt de acord.
... este asa... de amorul artei... ca nu o sa primesti "sugestii" care sa te ajute... cel putin in 90% din cazuri...
... poate pentru "interactivitate".. aici sunt de acord.
-
adixor
pai doar de interactivitate.. crezi tu ca cineva te "ajuta" pe bune ?
)
- VickdaReaper
- Super Moderator

Sunt de parere ca o astfel de solutie nu ofera viteza jocului, deoarece tot depinzi intr-un fel sau altul de mutarile adversarilor (care iti pot fura tocmai mutarea gandita). In plus, sunt sigur ca elimina elementul de incertitudine si de backstabbing al jocului...
-
adixor
in ce fel elimina incertitudinea si backstabbingul ca nu inteleg. Bineinteles, nimeni nu se uita la tile-ul respectiv decat cand vine randul "de pozitionat", nu cand se trage. Acum vorbesc de varianta ririmia, vick to vorbesti de cea de la inceputul topicului?
In al doilea rand, probabilistic vorbind, e posibil dar in general improbabil sa iti fie luat locul unde voiai sa pui tile-ul si per total cred ca acest castig de timp este mult mai mare decat pierderea in cazul de mai sus.
In al doilea rand, probabilistic vorbind, e posibil dar in general improbabil sa iti fie luat locul unde voiai sa pui tile-ul si per total cred ca acest castig de timp este mult mai mare decat pierderea in cazul de mai sus.
- VickdaReaper
- Super Moderator

Doar probabilistic vorbind, sansa ca exact locul in care vroiai sa pui o piesa sa fie ocupat de un adversar. Dar daca e sa facem o grupare dupa punctele critice (un drum aproape terminat, o fortificatie mai mare, un loc avantajos de a pune manastiri, o ferma inca neocupata) ale "hartii" de joc, atunci intr-o proportie foarte covarsitoare acelea o sa fie ocupate intre momentul in care tu ai gandit mutarea si momentul in care vine randul tau. Ori, in opinia mea, jocul de Carcassonne la asta se cam rezuma (este mai important sa sti sa ocupi locurile critice sau sa "furi" din ce a construit altul decat sa te dezvolti tu intr-o anumita directie).
Iar in post-ul meu anterior ma refeream la prima propunere (desi cred k ideea mea se pliaza bine si pe solutia lui ririmia). Daca ai 1+x piese in mana, iti vei crea o strategie anume si te vei dezvolta intr-o anumita directie si, eventual, intr-o anumita parte a "hartii". Si, astfel, vei fi mai putin atent la micile portite lasate de un adversar sau la acele locuri unde ai putea sa pui tu o piesa ca sa-l inchizi pe celalalt jucator sau ca sa te lipesti si tu la fortareata sau ferma sa (care se preconizeaza a aduce multe puncte)...
Iar in post-ul meu anterior ma refeream la prima propunere (desi cred k ideea mea se pliaza bine si pe solutia lui ririmia). Daca ai 1+x piese in mana, iti vei crea o strategie anume si te vei dezvolta intr-o anumita directie si, eventual, intr-o anumita parte a "hartii". Si, astfel, vei fi mai putin atent la micile portite lasate de un adversar sau la acele locuri unde ai putea sa pui tu o piesa ca sa-l inchizi pe celalalt jucator sau ca sa te lipesti si tu la fortareata sau ferma sa (care se preconizeaza a aduce multe puncte)...
-
ririmia
VickdaReaper wrote:Doar probabilistic vorbind, ...
Faci astfel de analize pentru fiecare joc pe care il joci?
Eu sincer ma rezum in a juca jocul. De cele mai multe ori sint atent sa fie respecate regulile.
-
adixor
asta nu-i nimic.. stiu si mai rau. si intr-adevar si eu sunt mai "light" nu stau sa gandesc prea departe (i hate chess) dar sunt jocuri unde chiar trebuie sa te gandesti si la asta. Nu stiu sincer cat de bine o sa joci tu Dominion fara asa ceva:)
-
adixor
VickdaReaper wrote:Iar in post-ul meu anterior ma refeream la prima propunere (desi cred k ideea mea se pliaza bine si pe solutia lui ririmia). Daca ai 1+x piese in mana, iti vei crea o strategie anume si te vei dezvolta intr-o anumita directie si, eventual, intr-o anumita parte a "hartii". Si, astfel, vei fi mai putin atent la micile portite lasate de un adversar sau la acele locuri unde ai putea sa pui tu o piesa ca sa-l inchizi pe celalalt jucator sau ca sa te lipesti si tu la fortareata sau ferma sa (care se preconizeaza a aduce multe puncte)...
da, asta pare un scenariu de bun simt si foarte probabil.
- VickdaReaper
- Super Moderator

Nu fac nici un fel de analiza, dar adixor are dreptate cand spunea ca este greu ca tocmai locul unde vroiai sa pui tu o piesa sa ajunga sa fie ocupat de o piesa pusa de adversar...ririmia wrote:Faci astfel de analize pentru fiecare joc pe care il joci?
Eu sincer ma rezum in a juca jocul. De cele mai multe ori sint atent sa fie respecate regulile.