Bruxelles 1983 - ultima achizitie si probabil cea mai buna din ultima perioada. Dupa un singur joc pare o alegere foarte buna. O gramada de actiuni si reguli si regulite, dar care se leaga foarte bine. Si poate mi se pare mie, dar se joaca cu plasamentul meeplesilor mult mult mai bine decat o face Spyrium. O dificultate de 3.6 si un "deeug" la masa
Concordia - la scurta distanta de Bruxelles, un joc foarte bun care demonstreaza ca nu e nevoie de un regulament de 20 de pagini pentru a crea un joc complex (dovada si weightul de 3.3 conform bgg). Clar cel mai interesant aspect este ca poti sa-ti faci propriul sistem de scoring.
Rococo - a 3-a cea mai buna achizitie de dupa Essen. Arata foarte bine, in rest.. un cvasi deck builder combinat cu area majority in care facem rochite. Foarte ciudat e ca mie imi place mai mult sa fac rochite decat ii place Alexandrei
Glass Road - e atat de dry ca un tip care nu e pasionat de boardgames desi joaca orice, m-a intrebat daca e facut de nemti. I-am zis ca da.
Francis Drake - din punctul de vedere al componentelor si al insertului, e impresionant. In rest e un joc bun. Imbina 2 parti: una de adunat resurse cu putin push your luck si una de plimbat prin Spanish Main - Marea Caraibelor si Golful Mexicului - si adunat VPuri cu ceva blind bidding si bluffing. Imi place !
Nauticus - Ca tot ne dadeam cu barcuta in Francis Drake, in Nauticus le construim si punem marfuri pe ele. Imi place mult partea de alegere a actiunilor furata din Puerto Rico in care cel ce alege actiunea are un bonus iar ceilalti dau follow la actiune sau zic pas. Imi place ca jocul te incurajeaza sa mai zici si pas. Nu-mi place ca nu ai asa de multe alegeri. Cel putin in primele ture poti si esti cam obligat sa copiezi la indigo actiunile celorlalti. Diferenta o fac bonusurile. Dar arata foarte bine !
Amerigo - Si daca unii au fetisuri cu carbuni
Legacy: The Testament of Duke De Crecy - sau copacul meu e mai mare decat copacul tau. E funny, probabil un pic cam lung pentru ce face, dar macar tema e noua. Trebuie sa-ti dezvolti arborele genealogic facand ce altceva decat copii si obligandu-i sa se insoare/marite cu cine vrei tu. Ca asa era pe vremea aia. Thumbs up pentru grafician ca a facut toate personajele diferite ! A reusit sa scoata Bruges-ul din colectie, dar adevarul este ca nu e o mare realizare pentru Legacy.
Expedition: Northwest Passage - credeati ca am grupat toate jocurile cu barcute mai sus ? Sa trecem la extensii:
Tzolk'in: The Mayan Calendar - Tribes & Prophecies - clar cea mai buna extensie de anul asta. Al 5lea jucator, quick actions, cladiri upgradabile, unique player powers. Nu cred ca mai pot scoate inca o extensie dupa ce au scos-o pe asta, si chiar daca ar face-o printr-o minune probabil ca nu se va ridica la nivelul lui Tribes & Prophecies.
Keyflower: The Farmers - din pacate nu am jucat cu ea, dar am citit regulamentul si imi place sa cred ca e atat de buna. Sa vedem.
Ginkgopolis: The Experts - mixed feelings. Genul de extensie modulara a la Queen Games in care poti sa adaugi modulele care iti plac. Are 6 astfel de module. Imi plac cele 2 module ce aduc cladiri noi, imi place foarte mult modulul cu parcuri pentru ca in sfarsit poti sa castigi jocul daca urbanizezi, despre cel cu evenimente nu pot sa zic mare lucru pentru ca am jucat prost cu el; modulul cu expertii nu l-am folosit pentru ca nu am facut drafting; iar modulul cu sa tii o carte in plus si sa alegi din 5 in loc de 4 desi, strategic, mi se pare o gluma. E mai degraba o revizie a regulilor din jocul original si am impresia ca nici nu au studiat treaba foarte bine. In 3 jucatori dupa ce am luat fiecare 5 carti nu am mai putut sa scoate 7 carti random din draw pile.
Last Will: Gettign Sacked - un pic dezamagitoare. Probabil ca nu o sa mai joc jocul de baza fara extensia asta, ceea ce spune multe despre cat de multe schimba in joc.Si din ce am mai jucat si eu de pe la altii:
Coal Baron - jocul care-mi place cel mai mult din ce am incercat (nu zic neaparat ca e si cel mai bun). Si probabil ca l-as fi adaugat la colectie daca nu as fi avut Magnum Sal. Aduni comenzi de carbuni, sapi cu atentie mina sa nu strici fengshuiul in tuneluri, expediezi carbuni cand cu roaba, cand cu caruta, cand cu camionul, cand cu trenul si la sfarsit scorezi majoritati. Imi place si ca merge repede.
Madeira - foarte bun. Si complex. Stiu ca are si barci dar n-am simtit nevoia sa-l adaug la colectie
Caverna: The Cave Farmers - mi-ar fi placut sa-l mai joc. Si mai ales aseara
Lewis & Clark - jocul ce ma oftica cel mai mult. Ma oftica pentru ca imi place foarte mult, imi place cum arata, imi place partea de deck builder, imi place cursa. Dar o da cu bata-n balta la sfarsit, cand toata lumea isi pierde interesul pentru joc, in momentul in care e destul de clar cine va castiga, si e clar ca nu au ce sa-i faca. Ah, se prea poate ca toti jucatorii de la masa sa fie de acelasi nivel si sa fie un "photo finish" dar imi vine greu a crede ca se va intampla prea des.
Rockwell - alt joc cu minerit, iar carbuni. Mi-ar placea sa-l mai incerc. Nu e rau.
Snowdonia - mi-a placut ca are reguli usoare si e usor de inteles. Eu m-am asezat la masa dupa ce au fost explicate regulile, in 2 minute s-a facut o recapitulare succinta si a inceput jocul. Din intamplare am si castigat, mai ales ca am ignorat anumite actiuni pe care nu le-am inteles sau nu stiam ce fac. Dar e bine, inseamna ca are mai multe cai spre victorie. Din pacate nimic nou. Imi place mai mult influenta vremii in Northwest Passage decat aici.
Relic Runners - Ticket to Ride anybody ? Exagerez, nu e rau. L-as mai juca cu placere. Mai ales ca arata foarte bine.
Yunnan - jocul nu e rau, chiar deloc. Doar ca e frustrant la inceput si se termina repede de la mijloc incolo
Spyrium -