Inca un an, inca o linie trasa
4 ani de board games. 650 jocuri jucate, spre 2000 de ore de invatat reguli, 1700 de partide inregistrate, vreo 3500 de ore de joaca. Inca multe sute de jocuri online si nenumarate ore petrecute pe BGG, FBG si alte asemenea. Malcolm Gladwell zice ca e nevoie de 10000 de ore ca sa ajungi expert intr-un domeniu. Aparent am trecut de jumatate. A doua jumatate, insa, se pare ca va schimba complet jocul.
Candva, demult, am ales sa incerc orice joc. Cu vreun an in urma m-am concentrat sa acopar mare parte din top 1000. Pana acum am atins 60% din top 500 si 42% din top 1000. Jucatorul care a facut posibila aceasta aventura ludica imi sta drept sotie, asa ca am castigat, concluzionez, cel mai important joc. Mare parte din jocurile pentru quest-ul meu sunt atinse intr-un mod foarte costisitor: cumpar de toate, le joc o data, apoi le vand la ceva mai mult de jumatate din pret. Toate economiile mele au mers in directia asta, cel putin pana m-am trezit ca am masina (o noua gaura neagra in portofel de care nu sunt foarte mandru).
Ca la majoritatea, gusturile noastre ludice s-au schimbat drastic in ultima perioada, iar numarul mare de jocuri din ludoteca nu face decat sa amplifice efectul. La un moment in 2013 am atins aproape 200 de jocuri in colectie si inca 100 nejucate. "Wow, cata risipa!" mi-am spus. Repede am observat ca aproape tot timpul pentru jocurile care ne plac e acordat de fapt jocurilor noi, pe care le vindem in general dupa prima incercare. Nu ca ar fi rele, dar dupa o vreme 95% din ce incerci devine neinteresant. Uitandu-ma in urma, multe din jocurile foarte dragi nu au mai ajuns pe masa de 2-3 ani.
Asa ca am hotarat sa ne orientam catre ce ne place. Am dat iama in lista de jocuri si am redus colectia la jumatate. La fel am facut cu jocurile in asteptare. Astazi am ales inca 15 jocuri ce ne vor parasi raftul. Simt o mare usurare. 100 de jocuri in colectie - le voi juca pe toate anul asta, unele de multe ori.
Preferam sa experimentez un joc in loc sa studiez review-uri, note si comentarii. Abordarea asta, insa, nu prea mai da roade, asa ca ma vad nevoit sa pun din nou mana pe mouse si sa fac un studiu minim inainte sa decid daca sa cumpar sau nu un joc. Se pare ca, asa cum zicea si Rautz, mare parte din jocurile care ar putea sa-mi placa stau deja multumite pe raftul meu. Sigur, voi juca in continuare multe jocuri noi si cu putin noroc cateva imi vor fi pe plac, insa ma voi concentra pe jocurile care ma fac sa gandesc altfel, care imi oferta o experienta unica. In colturile intunecate ale galaxiei jocurilor ma asteapta preferatele, dar inca nedescoperitele, mele jocuri. Trebuie doar sa le caut cu rabdare si sa le admir cu pasiune.
Pe langa boardgames, pregatesc anul 2014 pentru si mai multe schimbari. Mi-am luat inima in dinti si soarta in brate si incep sa ma abat incet incet de la drumul batatorit... Micile impliniri se vor face auzite aici, pe forum.
Va doresc mult noroc tuturor in 2014, iar pasiunea sa va lumineze calea!