Top 5 al jocurilor noi incercate in 2013

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Plu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Mind Reader

Re: Top 5 al jocurilor noi incercate in 2013

06 Jan 2014, 18:25

1. CAVERNA - cel mai bun joc scos anul trecut. Sunt un mare fan Agricola insa cele doua pot coexista fara probleme in colectia oricarui gamer. Pt mine sunt doua experiente de joc total diferite. Agricola e greu si tensionat, iar Caverna e oarecum mai light si plin de oportunitati si decizii bune sau foarte bune. Mi se pare jocul perfect pt cei care au probleme cu "datul de mancare" de la Agricola. Daca voi vrea sa racolez noi jucatori de Agricola, voi incepe din capul locului cu Caverna. Mie Agricola mi se pare Caverna 2.0 si nu invers...

2. ROBINSON CRUSOE - cooperativele au inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult, mai ales atunci cand sunt grele, pline de tema si cu productii excelente(gen Ghost Stories - my favorite). Desi l-am asteptat mai mult decat trebuia, acum sta la loc de cinste si nu cred ca va pleca vreodata din colectie

3. SHERLOCK HOLMES Consulting Detective - Jocul solo PERFECT! Tema din plin (ziarele cu evenimente si anunturi din epoca victoriana sunt fabuloase), dificil si provocator, cu cazuri memorabile. Imi place mult sa stau cu pixu'n mana facand liste si notite, ipoteze si posibili suspecti, urmarind fiecare pista a investigatiei. Singurul minus il constituie faptul ca odata jucate, cazurile nu mai pot fi reluate. Sunt mult prea "involving" incat sa poti uita ce si cum s-antamplat. Astept extensiile anuntate si nepublicate inca :(

4. BRUGGES/BORA BORA - pt mine doar aceste doua titluri au meritat sa intre in colectie. Primul imi place pt ca e light, ma relaxeaza si merge f bine cu incepatori, iar Bora Bora imi place pt ca e strans, are un design excelent(probabil cel mai aratos joc al lui Feld) si iti da un bun workout la neuroni :lol:

5. COMMANDS & COLORS ANCIENTS - Criss e principalul vinovat pt interesul meu crescut pt wargames. Am inceput cu un titlu pus pe podiumul clasamentelor sale, si nu m-a dezamagit niciun pic. Mi se pare foarte placut de jucat, cu destula strategie in ciuda existentei zarurilor. Am jucat si cu Dmx85 o partida doua, si chiar daca uneori e nevoie sa dai bine cu zarurile, nu mi se pare un factor crucial mai ales cand joci scenariile mai avansate unde terenul joaca un mare rol. Mi-ar fi placut sa aiba miniaturi, dar gameplay-ul face toti banii!

MENTIUNI ONORABILE

EXODUS 2nd Ed. - Un mare pas in fata, e ceea ce ar fi trebuit sa fie de la inceput!
SEASONS - excelent gateway game!
LABYRINTH THE WAR ON TERROR - tema, productia si tensiunea fac toti banii. Singura problema e ca tre' sa dai cat de cat decent cu zarul (nu ca mine, care am jucat ultima oara cu americanii si cred ca 80% din zaruri au fost 1/americanii tre sa dea cat mai mare :x )

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

06 Jan 2014, 20:39

VickdaReaper wrote:Vizitez BGG-ul si revin...
Si-am revenit...

In cele ce urmeaza, o sa vorbesc despre 10 jocuri. Primele 5 vor fi cele pe care le consider cu adevarat revelatii in ceea ce ma priveste. Celelalte 5 le vad ca fiind revelatii mai mici, adica jocuri care se ridica peste medie din punctul meu de vedere, dar care nu au putut sa prinda topul. Din pacate, topul meu are la baza un esantion destul de sarac de jocuri, avand in vedere ca anul trecut am jucat mult mai putine jocuri decat mi-ar fi placut. Dar macar am jucat ceva, asa ca nu pot sa ma plang. Prin urmare, sa trecem la treaba.

Revelatii 2013

CO2 - un joc ceva mai diferit decat marea majoritate a jocurilor macar prin prisma faptului ca ceea ce construiesti pe parcurs s-ar putea sa nu fie al tau la final. Si asta nu pentru ca vine cineva sa-ti cucereasca posesiunile. O tema greu de gasit la alte jocuri, inspirat si foarte bine implementata. Un joc tactic foarte bun, in care nu tot timpul faci ceea ce ti-ai dori, dar in care trebuie sa sti cum sa incluzi oportunitatile de moment in planul general de actiune. De asemenea, cel putin in experientele mele, un joc destul de strans ca punctaj.

Dune - am oscilat foarte mult daca sa-l includ la revelatii sau la dezamagiri. :lol: Glumesc, glumesc! Un joc neasteptat de bun, mai ales pentru ca face parte din garda veche de jocuri americane. O implementare reusita a luptelor de culise si nu numai de pe Arrakis, cu o integrare foarte fericita a particularitatilor celor 6 combatanti, respectand bine modurile lor de operare, asa cum rezulta ele din cartea lui Frank Herbert. O experienta plina de intrigi politice sau militare, de rasturnari de situatie si de infigeri de cutite pe la spate.

Keyflower - un joc care ofera mult mai multe decat te-ai astepta dupa citirea manualului si un joc in care de fiecare data ai vrea sa faci mai multe decat ai apucat. Contine o idee foarte frumoasa de utilizare a muncitorilor, care pot fi folositi in mai multe locuri si cu mai multe scopuri, obligandu-te sa fii atent la cam ce muncitori au ceilalti si sa sti cum sa iti prioritizezi actiunile intr-o tura. In plus, imi place si pentru ca este mult mai deschis si mai interactiv decat majoritatea jocurilor in care iti construiesti propria parcela, deoarece in Keyflower oricine poate sa activeze cam orice cladire, atata timp cat are muncitorii necesari.

The Liar's Dice (Bluff) - n-are rost sa spun prea multe despre jocul asta. Puneti mana si jucati-l si o sa aflati de ce apare ca revelatie la atat de multi utilizatori de pe forum. ;)

Suburbia - chiar daca nu este acel joc de constructie al unei metropole pe care mi-l doresc, este cu desavarsire cel mai bun incercat de mine. Foarte simplu de jucat, cursiv, rapid, fara timpi morti esentiali, direct, colorat. Un joc care nu dureaza prea mult, deci pe care poti sa-l joci iar si iar. In plus, este si usor de prezentat unor incepatori.

Revelatii minore 2013

Neuw Amsterdam - o imbinare placuta de licitatie, area control si optimizare economica. Un joc in care trebuie sa sti ce sa ceri si cum sa folosesti ceea ce vei obtine. De asemenea, jocul vine ca o suma de componente care trebuiesc bine strunite si dezvoltate suficient pentru a iti permite sa emiti pretentii la victorie.

River Dragons - stiu, stiu, o sa socheze prezenta acestui titlu aici. Este in opinia mea un joc bine realizat, un filler (cu destula greutate) foarte bun, un joc amuzant, uneori enervant (atunci cand ti se strica planurile). Este un joc numai bun de aruncat incepatorilor, care cu siguranta se vor distra jucandu-l, dar poate fi jucat si de veterani pentru acelasi considerent: distractia.

Seasons - de data asta chiar am oscilat daca sa-l includ la revelatiile pline sau sa nu-l includ deloc. Este un joc bun, neasteptat de bun chiar, in care trebuie sa sti cum sa obti resursele necesare printr-o sumedenie de moduri posibile, cum sa profiti la maximum de efectele cartilor de care dispui si uneori, cum sa iti lovesti adversarii. Experienta de joc in 4 este cam obositoare (de unde si oscilatia mea), dar in 3 si mai ales 2 jucatori, aveti un joc numai bun de jucat.

Taj Mahal - pentru cei care nu s-au prins deja, sunt un mare admirator al simplitatii si elegantei cu care isi creiona Reiner Knizia jocurile acum mai bine de 10 ani. Iar Taj Mahal este un (alt) bun exemplu de joc cu reguli simple si putine, dar care te pune la munca si te solicita sa iti manuiesti la maxim resursele pentru a obtine victoria. Un joc care combina un pic de tactica cu multa strategie. Un joc putin abstract si sec tematic, dar unul care mizeaza mai mult pe mecanici decat pe crearea unui ambient de joaca. Recomandat.

Vanuatu - un joc ce ar putea fi catalogat "ca multe altele", dar care reuseste sa straluceasca prin mecanica sa centrala, mecanica ce te forteaza sa plasezi foarte inspirat si sa fii atent si la nevoile celorlalti. Este un joc care se joaca de-a lungul tuturor turelor sale, nu doar in cateva ture extraordinare, in care ai scos un profit urias (nu zic ca nu ar fi posibil si aici, dar mie mi se pare mai putin probabil).
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

07 Jan 2014, 11:40

Topul meu pentru 2013:

Battlestar Galactica: Daybreak Expansion - Am fost intai fan al serialului, si apoi fan al boardgame-ului de prima data cand l-am jucat, asa ca nu cred ca erau prea multe sanse sa nu-mi placa Daybreak. :) Imbunatateste unele mecanici deja existente (Cylon Leader, Reckless skill checks), aduce 12 (!!) personaje dintre care 4 sunt personaje vechi "refacute" pentru a tine cont de schimbarea statutului lor in serial, si introduce Demetrius care reechilibreaza putin jocul facandu-l mai usor pentru oameni (Exodus era exagerat in favoarea Cylonilor).

Civilization - Complex si cu destul de putin noroc incat cand pierzi e vina ta. ;) E o combinatie foarte interesanta de joc economic si batalii, ca si jocul pe calculator. Imi vor mai trebui vreo 5-6 partide sa intru cu adevarat in paine, sper doar sa am cu cine sa le joc. :)

Confusion - Un sah cu un plus de calitate la productie, I never stood a chance. Singura problema e ca nu apuc sa-l joc cat de des vreau eu.

Terra Mystica, Tzolk'in - Doua jocuri economice fara (sau cu foarte mic) element de noroc, si fiecare cu punctele lui forte. Terra Mystica are variabilitatea mare din cauza diverselor rase din joc, iar Tzolk'in are rotile si o complexitate pe care n-o percepi de prima data. Ambele ma fac sa vreau sa mai joc o data si sa-mi perfectionez strategiile imediat dupa ce am terminat o partida, chiar si castigata.

Mentiuni:

Brass - Singurul motiv pentru care nu l-am pus mai sus e pentru ca tragi carti la intamplare, si inca nu-mi dau seama cat de mult afecteaza norocul o partida.

Pandemic - Simplu dar foarte rejucabil, si cu o productie foarte buna (editia noua).
Last edited by Corwin on 07 Jan 2014, 18:57, edited 1 time in total.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Ioan76

07 Jan 2014, 16:34

OK - bine v-am regasit dupa o ( destul de ) lunga absenta datorata lipsei de timp ... La Multi Ani si un 2014 cat mai bun ! :)

Am sa-mi fac si eu micul meu top ( nu am încercat asa multe jocuri - personal nu-s adeptul unei variatii extreme, prefer sa am cateva pe care sa le aprofundez daca-mi plac ) :

1. Urzeala Tronurilor ( editia a doua ) - dam titlul în romana daca tot s-a tradus, pentru a arata aprecierea fata de efortul editurii ;) . Un joc pe care-l consider pur si simplu excelent, pe gustul meu si care mie mi-a placut din prima ... si înca-mi place dupa ~30 de jocuri pe anul acesta.
2. Fresco - o surpriza foarte placuta, pentru care nu pot decat sa-i multumesc lui Gabi ( swindler ) ! Are si o component tematica si una de optimizare a resurselor/mutarilor ... mai trebuie sa adaug ca si Mihaelei i-a placut mult de tot. :tu:
3. Tzolk'in - Calendarul Maias - teoretic l-am jucat prima data la Hajdu în 2012 dar pe fuga asa încat consider ca abia acuma, în vacanta dintre Craciun si Revelion, l-am priceput cu adevarat cum trebuie.
4. 1989 - Dawn of Freedom - un joc cu tematica istorica extrem de pregnanta pentru "generatia mea" ( sa ma exprim asa ... ca mosii de 80 de ani :P ) si care reuseste destul de bine sa aduca o doza de variatie la clasicul Twilight Struggle mentinand tensiunea si încordarea specifica acestuia. Din pacate nu am apucat sa-l joc decat de vreo 20 de ori în 2013 ... dar sper sa recuperez.
5. Dominion : Guilds - nu e propriu-zis un joc nou ci o extensie ( promisa a fi ultima ! ) a celebrului Dominion, care arata ca înca mai exista posibilitatea sa fi suprins placut si la final ! :tu:

alia
Special Meeple
Special Meeple

13 Jan 2014, 15:57

Mi-am revizuit topul si voi pune Caverna pe primul loc, posibil primul loc in 2013 cat si in 2014:D dar ramane de vazut. Suntem deja la partida cu numarul 5, mai nou nu jucam o partida cap-coada in continuu, ci facem fiecare o miscare (sau o serie de) in momentul in care avem timp/chef/ne-a traznit gandul cel mai strategic si tactic. Merge foarte bine si asa :)

Pozitiv: totul se desfasoara rapid, multime de variante cu care poti castiga (chestia aia cu infinite loop mi se pare o aiureala la care probabil ajungi dupa n jocuri, daca ajungi la ea), lupta continua intre decizii (aoleu, ce ma fac, imi trebuie si aia, si aia, si aia da si ailalta/o comit acu, daca n-o comit acu peste cata vreme e cel mai bines-o comit? etc.), toate informatiile sunt la vedere ceea ce inseamna ca poti sa-ti creezi iluzia ca o sa ai un plan de urmat:D doar ca sa fie dat peste cap ori de tine care ai venit cu o idee mai stralucita, ori de dusmanu' pentru ca fix acu i-a trebuit campul tau/fieraru tau/piatra ta pretioasa etc.

Negativ: what the heck, suntem la ultima tura?! MAI AM ATAT DE MULTE DE FACUT!!!

Pt. cei ingrijorati ca s-a dus tensiunea pt. ca acu ai mancare...da de unde...ca sa ai mancare pierzi alte miscari, nu-i simplu:D Ramane de vazut daca bogatia de variante va seca in scurt timp si daca va deveni plictisitor. Chiar daca se va intampla asa, inca nu l-am jucat in 3-4-5-6 sau 7 si nici variana solo, deci mai e mult pana departe.

Post Reply

Return to “Discutii generale”