Un top al Jocurilor de Razboi si citeva impresii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
criss

Re: Un top al Jocurilor de Razboi si citeva impresii

26 Apr 2014, 23:26

Da, pentru pasionatii de jocuri pe calculator "Lock 'n Load: Heroes of Stalingrad" reproduce cu fidelitate sistemul de joc LnL. Si cred ca este cel mai buna implementare de wargame pentru calculator. Daca era mai ieftin l-as fi cumparat pentru modul solitaire, are un AI excelent.
http://www.matrixgames.com/products/349 ... Stalingrad
Seria "Axis & Allies" se adreseaza publicului adolescent.

criss

26 Apr 2014, 23:43

BTW, am inceput sa ma uit la serialul "Camarazi de razboi" difuzat pe HBO care reda cu un incredibil realism aventurile parasutistilor americani in Normandia, perioada D-Day. Aceeasi divizie de parasutisti si locatii care apar in jocul "Lock 'N Load: Band of Heroes"!!! Este foarte interesant de comparat ce s-a intimplat in sesiunile mele de joc si reproducerea din serial a faptelor si tacticilor reale.
Serialul are 9.6 pe IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0185906/
http://forumboardgames.ro/viewtopic.php?f=57&t=4006

bacatalin

27 Apr 2014, 00:19

Un serial nemaipomenit, l-am vazut de 3 ori pana acum si nu m÷am plictisit de el inca...Iti recomand Miniseria Pacific, de pe celalalt front, nu e insa la acelasi nivel cu Band of Brothers. Daca iti place BOB, cred ca si Saving private Ryan ti-a facut o impresie buna.
Ce spui de Tide of Iron, eu l-am jucat de vreo 6-7 ori si imi pare destul de bine realizat, ar fi plasat undeva deasupra lui Memoir ca feeling si grad de complexitate.

criss

27 Apr 2014, 11:10

La Saving Private Ryan mi-au placut foarte mult primele 15 minute cu acea debarcare brutala si super-realista. Miniseria Pacific n-am vazut-o, multumesc pentru recomandare!

Tide of Iron nu-i rau, dar e putin cam lung si pica undeva intre Memoir si Conflict of Heroes sau CC:Ancients. Aceste ultime doua jocuri ofera mult mai multe intr-un timp de joc mai scazut. Eu am incetat sa mai joc chiar si Conflict of Heroes deoarece CC:Europe mi se pare mai bun la toate capitolele.

bacatalin

27 Apr 2014, 15:26

Am sa ma documentez si eu in legatura cu CC:Europe, nu e prima oara cand aud numai cuvinte de lauda despre seria asta :)
Am aruncat o privire pe manualul de 24 de pagini, la o prima vedere pare un joc complex, cat de repede se invata?
O alta intrebare ar fi "care este este durata de joc a unui scenariu"?

criss

27 Apr 2014, 18:21

O partida de CC:E tine cam o ora si ceva. 2 ore pina se invata regulile. Manualul e foarte bine scris si are un exemplu de joc (citeva turnuri) la sfirsit, deci dupa o parcurgere a regulilor si o sesiune jucata, jocul este 95% invatat. Pe BGG exista si un "rules summary" excelent pentru recapitularea regulilor, util dupa ce nu-l joci o perioada mai lunga de timp. Acea foaie inlocuieste perfect tot manualul (dupa invatarea regulilor).

bacatalin

27 Apr 2014, 18:53

Perfect, o sa ma apuc de treaba si revin cu impresii.

criss

23 Jul 2014, 13:05

Actualizare top jocuri de razboi din colectie (vara 2014)

Pe primul loc s-a instalat (cred ca definitiv) ASL-ul. Acum ca l-am invatat si jucat la nivel basic/infanterie, consider ca locul 1 este bine-meritat si e departe ca valoare de urmatorul titlu "non-ASL" din lista. Cine are destul timp (si chef) sa-l invete va fi rasplatit prin sesiuni cu o imensitate de decizii de luat si un grad de detaliu al povestii incredibil de mare, la paritate cu un film de razboi. Dar invatarea acestui joc este echivalenta (dupa cum spunea cineva pe BGG) cu absolvirea unei noi facultati (este considerat cel mai complex joc de pe BGG). Eu am invatat doar o treime din reguli, cit sa-mi permita sa joc scenarii de infanterie simple, fara tancuri sau tunuri.

Urmeaza seria ASLSK (starter kit-urile care usureaza invatarea ASL si se pot juca independent). Preferatul meu este ASLSK #1 (republicat recent!), care are doar scenarii pentru infanterie. De ce l-am pus inaintea jocului "Lock 'n Load: Band of Heroes" care este un joc mult mai complet? Aceste doua jocuri ocupa cam acelasi loc in preferintele mele, dar ASLSK1 imi place mai mult pentru ca are un nivel de complexitate superior si asta aduce povesti mult mai detaliate si la fiecare mutare jucatorul trebuie sa aleaga intre zeci de variante diferite, decizii grele de luat ce vor afecta desfasurarea lucrurilor. Doar faptul ca Jay Richardson a scris o carte (publicata gratuit pe BGG) de cca. 140 pagini de invatare a ASLSK-ului arata marea valoare a acestui joc (am citit in vacanta din Corfu aceasta carte grozava). O sa postez o sesiune de joc la ASLSK1 si o sa explic pasii de joc - sistemul tactic defensiv/(ofensiv) mi se pare uimitor de realist. O sa fie greu de scris sesiunea de joc, deoarece fiecare mutare genereaza detalii a povestii pentru citeva paragrafe de text (dupa cum se poate vedea si in cartea lui Jay). Chiar si inainte sa fac o mutare pot scrie o pagina intreaga despre diversele optiuni (decizii) si implicatiile lor.

Consider ca jocurile tactice de tip "hex & counter" sunt (ca si categorie) cele mai bune jocuri de razboi pentru ca au cel mai mare grad de realism si acopera atit latura tactica cit si cea strategica si operationala. Ca si grad de complexitate (ordine crescatoare) - in aceasta categorie -, cred ca cele mai bune jocuri de amintit ar fi: Memoir* -> Conflict of Heroes -> Combat Commander -> LnL: Band of Heroes -> ASLSK1 -> ASLSK2 -> ASLSK3 -> ASL. Cu cit se avanseaza mai mult spre dreapta cu atit creste timpul de invatare (ex: intre "LnL: Band of Heroes" si ASLSK1 trebuie cam o saptamina de invatare; intre ASLSK1 si ASL trebuie cam 1 an).
* = si Memoir se poate juca "hex & counter" prin expansiunea "Operation Overlord"

Au mai urcat in clasament jocuri usoare precum "War of 1812" si "Memoir '44" tocmai pentru factorul "enjoyability" - nu intotdeauna avem chef sa jucam ceva greu si aceste doua jocuri sunt ideale pentru o sesiune usoara si placuta. Asta se adreseaza in cazul meu mai curind la "War of 1812" (si celorlalte jocuri cu blocuri de la Columbia Games), pentru ca prefer sa joc in 99% din cazuri un "C&C: Ancients" (mult superior) in fata unui joc ca Memoir. Dar nu pot sa contest valoarea lui Memoir (care a reintrat acum citeva luni in colectie).

La capitolul jocuri cu miniaturi, preferatele mele ramin cele trei: DBA, "Song of Blades and Heroes" si Infinity. La DBA e mult de lucru la partea asamblat/pictat dar armatele mele sunt aproape gata. Pe celelalte doua (skirmish) le iubesc pentru simplitate/eleganta/versabilitate. Oricine are citeva figurine le poate juca si ofera sesiuni memorabile. Mai am ceva de pictat la "Flames of War" si va fi si el gata de joaca si mai am muuuult de lucru la armatele din Warhammer Fantasy si Warhammer 40k. Dar aceste ultime sisteme amintite exceleaza doar la partea vizuala, avind regulamente de joc inferioare celor prime 3 jocuri cu miniaturi amintite.

Nu in ultimul rind mentionez jocurile complexe din sistemul "area-impulse". Am reusit sa achizitionez trei din cele 4 jocuri de valoare aparute (si OOP): Breakout: Normandy, Turning Point: Stalingrad si Thunder at Cassino. Nu am apucat sa le joc atit de mult pe cit as fi vrut, s-ar putea sa mai urce in viitor in clasament. De asemenea, pozitii nesigure mai ocupa si jocurile (OOP) "Soldiers: Man-to-Man Combat in World War II" si "Raid on St. Nazaire (solitaire)" pe care nu le-am jucat, doar le-am frunzarit regulamentul.

Si acum e timpul pentru clasamentul "de vara"...

1. Advanced Squad Leader Rule Book (Second Edition) - ASL
2. Beyond Valor: ASL Module 1
3. Advanced Squad Leader: Starter Kit #1 - ASLSK1 (si implicit ASLSK2, ASLSK3)
4. Lock 'n Load: Band of Heroes (Second Edition)
5. Commands & Colors: Ancients
6. Combat Commander: Europe
7. Napoleon's Triumph
8. Commands & Colors: Napoleonics
9. Breakout: Normandy (L2 Deluxe Edition)
10. Song of Blades and Heroes
11. De Bellis Antiquitatis (DBA Version 2.2)
12. Turning Point: Stalingrad
13. Hammer of the Scots
14. Conflict of Heroes: Awakening the Bear! Russia 1941-1942
15. War of 1812 (Columbia Games 2nd edition)
16. Thunder at Cassino
17. Memoir '44
18. Paths of Glory
19. Infinity: A Skirmish Game (Revised second edition)
20. No Retreat! The Russian Front (Deluxe edition)
21. A House Divided
22. Napoleon: The Waterloo Campaign, 1815
23. Hannibal: Rome vs. Carthage
24. Twilight Struggle (Deluxe edition)
25. Hordes of the Things
26. War of the Ring (Second edition)
27. Raid on St. Nazaire (solitaire)
28. Song of Drums and Shakos
29. Warhammer (Editia 7 sau 8) aka Warhammer Fantasy Battle
30. Warhammer Fantasy Battle: Battle For Skull Pass
31. Soldiers: Man-to-Man Combat in World War II
32. Warhammer Fantasy Battle: The Island of Blood
33. Warhammer 40k (Last edition)
34. Warhammer 40,000: Assault On Black Reach
35. The First World War
36. Glory III
37. Field Commander: Rommel (solitaire)
38. Flames of War: Open Fire! (Third edition)
39. Flames of War: The World War II Miniatures Game (Third edition)
40. Dungeons & Dragons Miniatures Game (Second edition)
41. Pocket Battles: Elves vs. Orcs

Ar mai ramine doar jocul "Ambush!" (solitaire, OOP) pe care nu l-am gasit la un pret decent. Ultimele aparitii "celebre" nu m-au convins, sunt bune dar "nu atit de bune ca..." - BattleLore v2 ramine mult sub Ancients, Diskwars si Heroes of Normandie se straduiesc sa imite jocuri cu miniaturi exact fara ceea ce face frumos un joc cu miniaturi si anume... miniaturile.

criss

25 Jul 2014, 12:49

Citeva Impresii despre Advanced Squad Leader Starter Kit 1 (ASLSK1) si implicit ASL:

from http://www.boardgamegeek.com/image/1135626

ASLSK1 contine reguli oarecum simplificate de ASL, doar la nivelul infanteriei, fara tunuri si vehicole, dar si asa este cu un nivel de complexitate peste LnL:BoH si cu doua peste Combat Commander. Cei care vor face efortul de a-l invata - dupa cum spuneam - vor fi rasplatiti prin sesiuni de joc "memorabile", cu povesti foarte detaliate si vor avea la fiecare mutare decizii grele de luat. Intrebarea pe care si-o pot pune posesorii de Combat Commander sau jocuri de complexitate similara este daca merita investit acest timp de invatare si raspunsul (in cazul meu) este categoric, da.

Sa vedem cum decurge o jumatate de turn in ASLSK1 (cealalta jumatate aparatorul devine atacator si invers):

1. Rally Phase (pentru ambii jucatori):
- se aleg intaririle ce urmeaza sa intre in lupta;
- se incearca repararea armelor de tip SW (ex: MG-machine guns);
- se incearca intrarea in posesie a SW-urilor abandonate sau transferul lor la alta unitate;
- unitatile (cu comandanti) sau comandantii demoralizati incearca sa-si refaca moralul in vederea revenirii in lupta.

2. Prep Fire Phase (pentru atacant):
- atacantul deschide focul pe rind cu unitatile alese sau cu un grup de unitati adiacente;
aceste unitati pierd sansa de a se mai deplasa in urmatoarea faza deoarece trag cu precizie, de pe loc.

3. Movement Phase (muta atacatorul, reactioneaza aparatorul):
- atacatorul deplaseaza unitatile alese, marcate ca nu au tras in faza anterioara;
exista diverse moduri diferite de miscare si posibilitatea incercarii plasarii de fum de protectie;
se pot recupera si arme de tip SW;

- aparatorul poate reactiona cu foc defensiv:
Defensive First Fire:
- fiecare unitate poate sa traga cu precizie impotriva unei unitati inamice in miscare vizibile;
in hexagonul tinta va ramine si un foc rezidual care va ataca orice alta unitate patrunde in acelasi hex;
Subsequent First Fire:
- unitatea ce a tras in Defensive Fire poate trage din nou la jumatate din putere (precizie);
in hex-ul tinta ramine de asemenea Residual FP;
Final Protective Fire:
- un foc final oarecum din disperare (cu testarea moralului tragatorilor) impotriva inamicului adiacent;
se poate trage de mai multe ori in caz ca unitatea/unitatile aparatoare a(u) supravietuit si nu a(u) rupt-o la fuga.

4. Defensive Fire Phase (pentru aparator):
- orice unitate aparatoare ce nu a tras pina acum poate sa traga cu precizie;
- mai pot trage unitati care au executat doar Defensive First Fire si au unitati adiacente in preajma.

5. Advancing Fire Phase (pentru atacant):
- unitatile atacatoare care nu au tras (mai ales cele care s-au deplasat) pot sa deschida focul, dar fara mare precizie (deoarece ele trag din mers)

6. Rout Phase (pentru ambii jucatori):
- incepind cu atacatorul, ambii jucatori retrag unitatile speriate, demoralizate sau disperate;
- unitatile care nu pot sa fuga in siguranta la adapost in cladiri sau padure se vor preda;

7. Advance Phase (pentru atacator):
- orice unitate atacatoare poate inainta in siguranta 1 hex;
unitatile adiacente cu inamicul pot intra astfel in Close Combat;
se pot transfera SW-uri.

8. Close Combat Phase (pentru ambii jucatori):
- unitatile in acelasi hex vor efectua lupta de tip Close Combat sau Melee;
- se incepe prin testarea unui Ambush (surprindere a inamicului);

9. Management final:
- jucatorul aparator devine atacant si invers sau trecerea la urmatorul turn.

Asa decurge doar o jumatate de turn, acolo unde - de exemplu - la Memoir jucatorul pune o carte jos si muta/trage cu una sau mai multe unitati. Unui jucator incepator care citeste lista de mai sus, ASLSK-ul s-ar putea sa i se para un joc sado-masochist. :) In realitate, cred ca orice jucator incepator care va juca pentru prima data ASLSK in compania unui jucator care cunoaste jocul (care va tine el evidenta desfasurarii jocului si calculele) va fi cucerit de gradul de detaliu si poveste.

Toate actiunile descrise ce apar intr-un turn se considera ca au loc (in realitate) SIMULTAN! Astfel, gradul de realism devine foarte mare, si de aceea ASL este considerat jocul care simuleaza cel mai bine luptele tactice din razboaie. La fiecare punct din lista descris, jucatorul se confrunta cu diverse variante decizionale. In plus, rezolutia unui schimb de focuri poate duce la rezultate diferite, unitatea poate fi decimata total sau partial, poate fi tintuita, demoralizata, disperata, s.a.m.d. Exista chiar si Leaderi care incurca unitatile pe care le conduc prin ineficienta. Ocazional apar evenimente aleatoare, apar leaderi, se strica arme, unii soldati lasi se ascund in loc sa traga s.a.m.d. Unii soldati sau leaderi vor avea MG-uri, dinamita sau aruncatoare de flacari si for fi o tinta primordiala.

Spuneam ca toate actiunile descrise au fost gindite ca avind loc simultan, ca in realitate. Deci, in timp ce unii soldati stau pe loc si trag foc de acoperire (faza 2), altii se deplaseaza tragind sau nu (f.3,5) sub focul inamic (f.3), alti aparatori trag la rindul lor in diverse obiective fixe (f.4), unii soldati se adapostesc sau fug (f.1,6), altii ataca la baioneta (f.7,8). Toate acestea SIMULTAN si de aceea apare "Residual FP" in hex-urile atacate. "Residual FP" inseamna acele gloante care strabat hexagoanele. Orice unitate va intra in respectivele hex-uri va fi atacata automat de gloantele trase.

Opportunity fire-ul (focul de aparare tras spre unitati inamice ce se apropie) este unul dintre cele mai importante elemente de design care poate creste sau scadea realismul unui joc. In Memoir de exemplu lipseste, unitatile ies din padure, avanseaza si trage si inamicul nu reactioneaza in nici un fel. In Conflict of Heroes, aparatorul va trage o singura data, apoi sta impasibil si se uita cum vine inamicul spre el. In Combat Commander, cu fiecare nou hexagon aparatorul are sansa de a mai trage odata, dar in caz ca aparatorul nu are cartea de joc necesara va sta sa priveasca ca in Memoir cum vine inamicul spre el. ASL/ASLSK are cel mai bun/realist Opportunity fire, care permite mai multe incercari de a opri inamicul prin foc (fara carti de joc), dar nu nelimitat deoarece acea simultaneitate ii impune sa fie atent si la alte evenimente generate de alte unitati si ia in considerare si factorul psihologic, cind apare presiunea unui inamic in vecinatate si apare dorinta instinctuala de a fugi in functie de pregatirea soldatilor si de nationalitate.
In joc sunt trupe de elita, de prima linie, de linia a doua (cu mai putina experienta) si doua tipuri de trupe cu putina pregatire/experienta. Ele se vor comporta diferit in toate situatiile, de la distanta la care pot trage pina la moral. La asta se adauga nationalitatea, americanii au stat mai bine la capitolul munitie si calitatea armelor, dar au avut tendinta de a se adaposti mai usor si a reveni mai usor in lupta. Germanii au rezitat mai bine ca moral, dar au revenit mai greu in lupta in caz de infringere. Rusii undeva in mijloc. Toate aceste date psihologice se regasesc in joc si dau savoare si realism povestii.
Revenind la Opportunity fire, fiecare unitate are la dispozitie:
- 1buc. Defensive First Fire la putere de fox maxima (pentru fiecare MP (movement point) consumat intr-un singur hex);
- 1buc. Subsequent First Fire la jumatate de putere de foc (pentru fiecare MP (movement point) consumat intr-un singur hex);
- oricite Final Protective Fire (dar cu riscul de a o lua la fuga) si doar in hex adiacent;
- 1buc. Defensive Fire Phase (foc tintit pe un obiectiv, de pe loc) la foc puternic sau la jumatate in functie de gradul de ocupare.

Se poate observa ca si taria focului difera si jucatorul trebuie sa hotarasca la fiecare mutare daca isi asuma responsabilitatea unei actiuni (in functie si de sansele de reusita), fiecare limitindu-i viitoare actiuni cu respectiva unitate. Care unitati sa traga si in cine, care sa inainteze, cum sa inainteze si unde, cind sa se apere si impotriva carei unitati, cind sa astepte riscind sa cedeze moral? Stacking-ul e periculos (alaturarea mai multor unitati) pentru ca inamicul va trage in toate deodata, dar ofera si o putere mare de foc. Cu ce unitati sa faca stacking si care sa le foloseasca independent? Cum sa foloseasca leaderii - utilizarea lor este vitala in ASL, putind duce la victorie sau pierdere. Doar Leaderii pot sa "vindece" moralul cazut al unitatilor. Cum sa plaseze si folosesca SW-urile? Care este planul de joc potrivit, ce unitati sa sacrifice, cu care sa intre in CC. Cind sa incerce folosirea fumului, cu care unitati sa faca Assault fire sau Assault move? Acestea sunt doar citeva din deciziile pe care le are de luat jucatorul la fiecare mutare. :)

Merita investit atita timp pentru invatarea jocului? Asta fiecare va decide pentru el, in functie de cit de tare ii plac jocurile de razboi si cita complexitate ii place.
Unii vor fi multumiti cu jocuri simple de Memoir, altii o sa vrea scenarii cu fir epic mai mare si vor alege Combat Commander, altii o sa vrea mai mult. Eu sunt pasionat de tacticile si strategiile in jocurile de razboi si imi place sa citesc (si sa invat) in fiecare zi ceva nou, asa ca invatarea ASL-ului a fost/este o reala placere. Am ajuns in sfirsit la tipul de joc care imi place, acela in care fiecare mutare aduce atit de multe lucruri. Un joc la care nu am ce sa-i reprosez (ca si sahului sau GO-ului).

Ma opresc aici, sper sa reusesc in curind o prima sesiune de joc, in stilul celei de la LnL:BoH scrise cu citeva luni in urma.
Scuze pentru eventuale greseli/repetari. :)

Edit: Nu stiu daca am mai scris (dar am mai fost intrebat), precizez ca urasc razboaiele reale pe cit de mult iubesc jocurile de razboi. In razboaiele reale (care sunt si inutile) se intimpla cele mai urite lucruri de care este capabila omenirea. Iubesc jocurile de razboi pentru latura legata de tactica si strategie, de rezolvare a unor probleme, la fel ca in sah sau GO. Pentru o poveste de film. Incerc pe cit posibil sa am grija de acei soldati, de care de multe ori ma atasez, dar incercind in primul rind sa rezolv problema din scenariu.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”