Decktet PnP
- suf
- King Meeple

Decktet PnP
Desi le joc destul de rar, jocurile de carti (normale) imi amintesc de multe clipe placute si si-au castigat un loc aparte in ludoteca mea.
P. D. Magnus a creat in 2008 un sistem de joc numit Decktet, impreuna cu o carte cu zeci de jocuri ce pot fi jucate cu acest sistem. Elementul central este un deck de 45 de carti in 6 suite, majoritatea cartilor apartinand a doua suite, cu o distributie asimetrica. Una din intentiile autorului a fost sa ajute designerii sa creeze jocuri mai interesante, lucru care s-a si intamplat. Gama de jocuri concepute este extrem de variata, de la clasicele trick taking si set collection pana la area control, network building, racing, deduction sau climbing. Am incercat deja cateva titluri si am fost placut impresionat.
Intrigat de varietatea sistemului, am pus mana pe foarfeca si mai jos se vede ce-a iesit.
P. D. Magnus a creat in 2008 un sistem de joc numit Decktet, impreuna cu o carte cu zeci de jocuri ce pot fi jucate cu acest sistem. Elementul central este un deck de 45 de carti in 6 suite, majoritatea cartilor apartinand a doua suite, cu o distributie asimetrica. Una din intentiile autorului a fost sa ajute designerii sa creeze jocuri mai interesante, lucru care s-a si intamplat. Gama de jocuri concepute este extrem de variata, de la clasicele trick taking si set collection pana la area control, network building, racing, deduction sau climbing. Am incercat deja cateva titluri si am fost placut impresionat.
Intrigat de varietatea sistemului, am pus mana pe foarfeca si mai jos se vede ce-a iesit.
- 26octombrie
- King Meeple

- Custom Rank: Awesome Silly Bard
Re: Decktet PnP
la asta ma uit cu jind de doi ani... e singurul pnp pe care chiar l-am facut... si a iesit nashpa...
sa-l joci cu placere, iar daca te saturi de el il iau eu
- suf
- King Meeple

Putin lucru manual nu strica. E normal sa nu iasa bine din prima. Try again! Pentru carti ai nevoie de niste hartie mai groasa ~200 gsm (12 bucati A4), o imprimanta color, hartie dublu adeziva, un trimmer care poate taia doua hartii de-alea (sau o ghilotina) si niste sleeves standard (45 bucati Mayday verzi). Cam toate se gasesc la centre de printing de-astea ieftine pentru studenti (mai putin sleeves). Cost total pentru materiale undeva la 20 lei, probabil ceva mai scump pentru Bucuresti. Cand le obtii pe toate iti zic ce sa faci cu ele.26octombrie wrote:la asta ma uit cu jind de doi ani... e singurul pnp pe care chiar l-am facut... si a iesit nashpa...![]()
Ca sa joci Magnate (al mai smeker dintre jocuri) mai ai nevoie de doua zaruri D10, un zar D6, si niste markere in 6 culori, vreo 15 din fiecare. Eu mi-am facut custom, dar sigur gasesti ceva prin alte jocuri.
- suf
- King Meeple

Am jucat Biscuit si Magnate. Cel din urma e foarte interesant pentru un joc de carti. Aveti idee cine a castigat?

Last edited by suf on 16 Aug 2014, 01:43, edited 1 time in total.
- 26octombrie
- King Meeple

- Custom Rank: Awesome Silly Bard
cand mai fac o incercare iti dau de veste, sa ma ghidezi
pan-atunci, poate ne vedem la o nationala si vii cu decktet, sa-mi faci pofta!
pan-atunci, poate ne vedem la o nationala si vii cu decktet, sa-mi faci pofta!
- deeug
- King Meeple

- Custom Rank: Game Explorer
Pana una alta mi-ai facut pofta mie! 
Daca-ai putea sa-ti rupi un pic din timp pentru niste instructiuni, tare bine ar fi!
Si poate si vreo recomandare pentru vreun trimmer/ ghilotina? M-am tot uitat azi pe net si-am vazut una la care le are pe amandoua numai ca e 220 ron...si nu stiu daca merita...
http://www.officedirect.ro/tehnica-de-b ... -5000.html
Altfel ghilotina simpla A4 pe la 90-100 ron...
Habar n-am ce-i mai indicat...
Vezi cum m-ai bagat la cheltuieli???
Daca-ai putea sa-ti rupi un pic din timp pentru niste instructiuni, tare bine ar fi!
Si poate si vreo recomandare pentru vreun trimmer/ ghilotina? M-am tot uitat azi pe net si-am vazut una la care le are pe amandoua numai ca e 220 ron...si nu stiu daca merita...
http://www.officedirect.ro/tehnica-de-b ... -5000.html
Altfel ghilotina simpla A4 pe la 90-100 ron...
Habar n-am ce-i mai indicat...
Vezi cum m-ai bagat la cheltuieli???
- suf
- King Meeple

@deeug:
Trimmerul si ghilotina fac cam acelasi lucru, iar daca vrei sa-ti faci doar jocul decktet probabil ca nu merita sa-ti iei niciuna. Iar daca vrei sa faci tiles groase cum sunt cele de la Micropul (preferatul nostru in ultima vreme), din pacate nu prea am variante pentru tine (ar fi nevoie de echipament mult mai scump decat ce-ai gasit tu).
Pentru carti gen Decktet cred ca mai bine mergi la un copy center, scoti acolo la imprimanta foile si ii rogi sa te lase sa le tai la ghilotina lor (te asiguri intai ca au una). Pana la urma nici cu foarfeca nu ies prea rau. Nu stiu cum mai sunt preturile acum, dar ultima data cand am mers la asa ceva era coala A4 groasa (~250 gsm) vreo 0.5 lei si imprimatul color 1 leu, utilizarea ghilotinei gratis.
Ai mai multe variante pentru carti:
- poti sa tiparesti pe hartie adeziva si sa lipesti pe niste carti normale de joc care nu-ti mai trebuiesc (MTG?) - arata mai din topor dar cartonul cartilor e de calitate buna. Trebuie lipita o foaie adeziva alba si apoi cea cu grafica, altfel se vede vechea grafica prin noua hartie;
- poti sa tiparesti pe hartie groasa (carton 200-250 gsm), sa le tai si sa le leevuiesti - se simt cam moi la mana chiar si in sleevuri groase si se vede un pic prin ele daca bate lumina din partea opusa (reparabil cu sleevuri cu spate colorat);
- preferata mea: tiparesti pe hartie groasa cartile, si pe inca un rand de hartie groasa spatele cartilor, apoi le prinzi spate in spate cu banda dublu adeziva (iti expic cum se face), apoi le tai gata lipite si le bagi in sleevuri normale. Ies mai groase decat niste carti normale si destul de tari.
Din pacate jocurile Decktet necesita tot felu' de alte materiale, asa ca ar fi bine sa gasesti prin alte jocuri macar 2 zaruri D10, unul D6 si niste cuburi sau discuri colorate alb, galben, albastru, verde, orange si maro sau ceva asemanator. Eu mi-am facut jetoane cu desen pe ele, dar alea sunt ceva mai greu de facut. Pentru carti pot sa-ti dau PDF-ul pe care l-am folosit eu.
Trimmerul si ghilotina fac cam acelasi lucru, iar daca vrei sa-ti faci doar jocul decktet probabil ca nu merita sa-ti iei niciuna. Iar daca vrei sa faci tiles groase cum sunt cele de la Micropul (preferatul nostru in ultima vreme), din pacate nu prea am variante pentru tine (ar fi nevoie de echipament mult mai scump decat ce-ai gasit tu).
Pentru carti gen Decktet cred ca mai bine mergi la un copy center, scoti acolo la imprimanta foile si ii rogi sa te lase sa le tai la ghilotina lor (te asiguri intai ca au una). Pana la urma nici cu foarfeca nu ies prea rau. Nu stiu cum mai sunt preturile acum, dar ultima data cand am mers la asa ceva era coala A4 groasa (~250 gsm) vreo 0.5 lei si imprimatul color 1 leu, utilizarea ghilotinei gratis.
Ai mai multe variante pentru carti:
- poti sa tiparesti pe hartie adeziva si sa lipesti pe niste carti normale de joc care nu-ti mai trebuiesc (MTG?) - arata mai din topor dar cartonul cartilor e de calitate buna. Trebuie lipita o foaie adeziva alba si apoi cea cu grafica, altfel se vede vechea grafica prin noua hartie;
- poti sa tiparesti pe hartie groasa (carton 200-250 gsm), sa le tai si sa le leevuiesti - se simt cam moi la mana chiar si in sleevuri groase si se vede un pic prin ele daca bate lumina din partea opusa (reparabil cu sleevuri cu spate colorat);
- preferata mea: tiparesti pe hartie groasa cartile, si pe inca un rand de hartie groasa spatele cartilor, apoi le prinzi spate in spate cu banda dublu adeziva (iti expic cum se face), apoi le tai gata lipite si le bagi in sleevuri normale. Ies mai groase decat niste carti normale si destul de tari.
Din pacate jocurile Decktet necesita tot felu' de alte materiale, asa ca ar fi bine sa gasesti prin alte jocuri macar 2 zaruri D10, unul D6 si niste cuburi sau discuri colorate alb, galben, albastru, verde, orange si maro sau ceva asemanator. Eu mi-am facut jetoane cu desen pe ele, dar alea sunt ceva mai greu de facut. Pentru carti pot sa-ti dau PDF-ul pe care l-am folosit eu.
- deeug
- King Meeple

- Custom Rank: Game Explorer
Sar'na pentru indicatii Mihai!
Acum ca stiu cam tot ce-mi trebuie, nu se poate sa nu ma apuc de treaba!
O sa incep cu Decktetul (deja am inceput de fapt, ca mi-am printat cele 200 + de pagini cu reguli de jocuri) si o sa merg pe varianta cu centrul de copiere si 2x hartie groasa, lipita spate-n spate.
Sunt tare curios cum o sa-mi iasa!
Acum ca stiu cam tot ce-mi trebuie, nu se poate sa nu ma apuc de treaba!
O sa incep cu Decktetul (deja am inceput de fapt, ca mi-am printat cele 200 + de pagini cu reguli de jocuri) si o sa merg pe varianta cu centrul de copiere si 2x hartie groasa, lipita spate-n spate.
Sunt tare curios cum o sa-mi iasa!
- suf
- King Meeple

- suf
- King Meeple

Am gasit o idee si mai interesanta pentru tiparit carti fata-verso. Din pacate e nevoie de o reformatare a documentului cu cartile: 2 randuri a 4 carti, primul rand cu fetzele cartilor, al doilea cu spatele. Dupa tiparire se indoaie cartonul incat fata si spatele cartilor sa se suprapuna, se lipeste si se taie. In felul asta spatele si fata cartilor sunt perfect aliniate. Taierea se poate face normal cu un cutter sau cu ghilotina/trimmer. Din pacate partea cu reformatarea poate lua o vesnicie, dar sper ca in timp tot mai multe deckuri de carti PnP vor fi oferite si in acest format.