Arthur a mers pe strategia cowboys si a cumparat vaci la greu, Vick a mers mai balanasat, Costy a fost incepător iar eu am mers pe tren all the way.
A fost un joc satisfăcător în sensul ca mi-am atins (aproape) toate obiectivele până la sfârșit. Am reușit să pun toate markerele rotunde, fie în orașe dar cele mai multe în stații. Am luat 4 din cele 5 bonusuri de stații (care mi-au adus 18 puncte + 3 certificate permanente), am făcut 28 de puncte din stații și 8 puncte din orașe (am luat la început 6 bani cu -6 puncte din primul oraș), mi-am îndeplinit 2 obiective, am luat 12 puncte din coloanele de la muncitori și cu toate astea Arthur a bătut la o distanță de 10 puncte în condițiile în care nici nu a ajuns în ultimele două orașe (la ce cărți avea în mână nu știu cum nu a reuști). Cred că putea să joace un pic mai bine și să mă bată la o distanță și mai mare, eu nu știu ce puteam să fac mai mult având în vedere ca terminasem toate markere rotunde de pe player board și nu mai aveam ce să mai pun chiar daca mai puteam.
Consider că lipsa de balanță dintre cele două strategii se trage din două locuri:
1. Practic, majoritatea carților cu obiective favorizează pe cel care face deck building cu cowboy si deloc pe cel care ajunge departe cu trenul (am luat cărți de goal pe care știam clar ca nu am cum sa le fac și nici nu am vazut vreuna care să mă ajute ). Cărtile care dau puncte pe orașul final si cele cu cărți de vaci toate sunt făcute pentru cowbowys.
2. Dacă nu există o bătalie a tuturor celor 4 pe cowboy atunci cineva poate ușor să fugă cu jocul în brațe (Costy nu s-a băgat pe personaje, eu nu m-am bagat pe cowboy iar Vick l-a incomodat prea putin pe Arthur).
Ador Agricola pentru că încurajează diversitatea și nu încurajează specializarea, dar Agricola te face să înțelegi foarte clar asta prin felul cum punctează la final, degeaba ai 20 de vaci că nu faci mai multe puncte cu ele.
GWT însă are un ditamai trackul de tren și nu ai absolut nicio șansa să ajungi la ultimele stații sau să faci puncte serioase din tren dacă nu te axezi la greu pe ingineri, ceea ce se bate cap in cap cu faptul ca te forțează să iei cowboy ca să nu-i lași adeversarului pentru ca e overpowered.
E adevărat că spre final aveam și 5-6 constructori și nu am apucat să fac decât 3 case, dar chiar nu aveam timp sa înaintez și pe tren, să fac și bani cu care să plătesc punctele și sa am și bani și timp să construiesc mai mult.
Mi-a plăcut mult jocul din seara asta dar am rămas cu un mic gust amar, nu pentru că nu am câștigat ci pentru că mi s-au părut nebalansate strategiile, poate cu niște cărți de obiective care să fie special făcute și pentru strategia de trenuri (gen, sa ai 3 train station, să ajungi undeva departe cu trenul, etc)
Spor la joacă