Jocurile care necesita utilizarea telefonului/tabletei

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

Jocurile care necesita utilizarea telefonului/tabletei

23 Mar 2017, 00:30

Un subiect dezbătut recent pe bgg vorbea despre jocurile care necesită utilizarea unei aplicații (cum e cazul jocului Alchimistii) iar initiatorul topicului solicita(bine, nu doar.ca solicita, ci facea un lobby serios si constant) aprecieri cu privire la o astfel de idee, in sensul ca oamenii ar sprijini astfel de aplicatii, ba mai mult, ar fi dispusi sa plateasca o anumita suma de bani pentru mentenanta softului? Mare mi-a fost mirarea sa vad ca multa lume nu era impotriva unei astfel de idei, ba mai mult, o sprijinea. Sunt un tip care intelege multe lucruri, insa sunt chestiuni pe care nu le pot accepta. De exemplu, nu vreau sa aud, macar in hobbyul asta, de telefoane, tablete, aplicatii ca sa pot juca un joc. Imi e destul ca suntem inconjurati non stop de tehnologie si depindem de ea.
Colac peste pupaza, dau peste aceasta consola: https://go.playtable.xyz/optin-12604493 ... gn=bgbroad . Asadar dragi forumisti, daca vi s-a luat de juma de ceas de setup pentru un joc, daca vreti sa nu mai traiti cu teama ca sigur a cazut o piesa printr-un ungher intunecat fara sa realizezi, daca vrei sa nu iti mai bati capul cu regulamentele si sa ai din nou loc in dulapuri, pune mana si ia-ti o consola pt boardgames!
Lasand pozitia mea clar impotriva, la o parte, voi cum vedeti aceasta combinare a jocurilor cu tableta, telefonul, iar nu in ultimul rand, v-ar tenta acea consola?

salieri84
Chief Meeple
Chief Meeple

Re: Jocurile care necesita utilizarea telefonului/tabletei

23 Mar 2017, 01:47

Sincer,m-ar tenta acel PlayTable,doar daca s-ar implementa majoritatea boardgames-urilor pe aceasta consola.Deranjant e faptul ca ai nevoie de gadgeturi aditionale(tot nu te scuteste de smart-phone,tableta).Era mult mai util daca "tonomatul de boardgame"venea cu ceva gen joystic cu lcd,pentru fiecare jucator in parte.In orice caz,as incerca de curiozitate aceasta noua tehnologie,dar nu stiu daca m-ar putea dezlipi de mirosul cartonului,ideea de palbabil,de tavalitul zarului si nu in ultimul rand de acea stare de beatitudine,atunci cand rup tipla de pe cate un joc :)

LookyRo
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 10:07

Sincer, cred ca folosirea unei aplicatii pentru imbunatarirea experientei unui board game nu e o idee rea (ex. Alchimistii, First Martians [din cate am auzit]).
Dar cea mai mare parte din interactiune trebuie sa fie cu jocul (fizic), nu cu aplicatia. Altfel nu mai e board game, ci e video/mobile game...

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

23 Mar 2017, 10:50

Si pt mine, board game-urile sunt (si) un refugiu de la atata tehnologie. Si sa joc board games pe calculator / tableta / telefon mi se pare chiar plictisitor. OK, pt pierdut vremea cand am doar telefonul la indemana, poate fi o solutie, in loc de alt fel de joc sa iau o implementare a unui board game care imi place.

Deci e la mintea cocosului ca nu m-ar interesa niciodata sa cumpar un device care face treaba asta, chiar daca l-as putea folosi impreuna cu prietenii. Mai degraba as juca pe consola un joc local multiplayer care ofera o experienta mult mai dinamica si mai antrenanta (sa fim onesti) decat un board game.

Pe de alta parte, nu sunt total impotriva tehnologiei integrate in board games. E o arie de aplicabilitate care mi se pare ca se potriveste foarte bine sa fie atribuita tehnologiei. De exemplu, acum cativa ani, am jucat Space Alert, care venea cu o coloana sonora care era absolut necesara pt aspectul real time al jocului. Acum vorbim deja de ecrane care sa complementeze jocul si cred ca si asta poate ajuta jocul uneori, cum e cazul Mansions of Madness, un joc super-fiddly si cu un setup foarte complicat / lung, care e rezolvat foarte frumos de o aplicatie mobila bine facuta, care si contribuie la atmosfera. Sau companion app-ul pt Dead of Winter, care citeste cartile Crossroads, ca sa nu mai radem de colegul de masa care se impleticeste sau citeste total ne-atmosferic cartea.

Dar sunt de acord, nu ma atrage deloc o integrare prea ridicata a tehnologiei in jocuri. Si asa suntem cu telefoanele mobile mai mereu aprinse in fata ochilor, macar jocurile sa ne mai scoata din asta.

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

23 Mar 2017, 12:01

Aplicatile care sa ajute anumite parti ale unui boardgame mi se pare ok, chiar folositoare in multe situatii si dupa cum au spus si alte persoane pot ajuta la imersiune. Alchemists e poate juca fara aplicatie, dar o persoana ar trebui sa retina toate combinatiile de simboluri ceea ce din punctul meu ar distrage de la joc. Problema jocurilor tematice, dupa cum a spus si Alexandru, e ca uneori oamenii cu care le joci nu intra in atmosfera jocului, se concentreaza pe mecanici si se strica toata imersiunea, jocul devenind ceva extrem de plictisitor. O aplicatie care sa aduca o muzica stranie ceva si o naratiune buna pt carti de mythos sau pt anumite evenimente(ca aplicatia pt Dead of Winter) ar putea schimba radical experienta. Aplicatia pentru X-Com face jocul sa fie palpitant pentru ca stii ca esti contra timp si trebuie sa iei deciziile cat mai rapid, dar vrei sa fie si decizii bune, care sa te ajute.

In plus, genul acela de aplicatii nu iti fura toata atentia, sunt pentru momente specifice in joc. In rest concentrarea ta e pe joc, pe planificare si actiuni. Nu esti obligat sa stai cu ochii in telefon 2-3 ore cat joci jocul.

Acum cu privire la consola de boardgames...e o idee interesanta si cred ca macar as incerca, desi cred ca va fi ceva cu adevarat special mai incolo, mai pe cand ajungem la holograme. Am vazut o masa asemanatoare pentru D&D Pen and Paper, care era foarte folositoare pentru ca era foarte usor sa creezi hartile si terrain-ul arata mult mai bine decat ceva desenat pe un battlemap, iar tiles-ul sunt greu de folosit ca de obicei au o tematica(gen dungeons, sau city, sau desert) iar daca campania ta are alta temtica sau lumea ajunge intr-o padure or something, fie ai si tile-uri de genul si te pierzi in combinatii, fie nu le poti folosi. E mult mai usor sa generezi ceva de genul digital :). La boardgame totusi, unde o harta e predefinita, singurule avantaje ar fi spatiul de stocare si setup-cleanup plus anumite faze de progres din joc(gen schimbarea tile-urilor, sau amestecarea deck-urilor, etc) care ar putea reduce timpul de joc. De asemenea, nu s-ar mai pune problema de stricare a componentelor din cauza folosirii sau a necesitatii de bani pe sleev-uri. Puncte slabe ar fi faptul ca vei depinde de curent/bateria la consola ca sa poti juca, nu poti merge de exemplu la un picnic sa te joci pt ca la un punct vei ramane fara curent, din cazua soarelui e posibil sa nu se vada prea bine ecranul, iar daca se strica tind sa cred ca va costa destul de mult sa o repari sau sa iei alta.

Toate acestea fiind spuse, si eu, ca multi altii, prefer cartonul tangibil, prefer sa dau eu cu zarul(desi dau prost de cele mai multe ori) sa imi misc eu, cu mana mea, unitatile/piesele pe harta, etc, dar nu as zice nu din start. I-as da o sansa. As vedea o combinatie dintre cele doua. E aceeasi ideea ca Kindle vs Books. Am Kindle si e foarte folositor in multe cazuri, am citit destule carti pe el, dar in acelasi timp nu am renuntat la cartile fizice in favoarea celor digitale. Am in ambele formate si oscilez :)

alexddumitru
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 15:07

Shaikan wrote:E aceeasi ideea ca Kindle vs Books.
Pt mine nu e aceeasi idee. Sa folosesti kindle vs carti e o chestiune strict de material, intr-adevar. Dar eu cred ca as evita board games virtuale, chiar si daca le-as putea juca in compania altora (nu doar pe telefon adica), pt ca tehnologia creeaza o bariera intre oameni. Prin atractia pe care o genereaza (culori, animatii etc.), tehnologia cred ca reuseste doar sa ne indeparteze de la experienta comuna de a juca board games. De-aia as refuza (bine, nu dogmatic, pot sa incerc o data :)) sa joc pe o consola de genul ala.

Mi s-ar parea trist ca jocurile sa se mute in sfera digitala, pt mine si-ar pierde scopul.

danielM
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 15:31

alexddumitru wrote:
Pt mine nu e aceeasi idee. Sa folosesti kindle vs carti e o chestiune strict de material, intr-adevar. Dar eu cred ca as evita board games virtuale, chiar si daca le-as putea juca in compania altora (nu doar pe telefon adica), pt ca tehnologia creeaza o bariera intre oameni. Prin atractia pe care o genereaza (culori, animatii etc.), tehnologia cred ca reuseste doar sa ne indeparteze de la experienta comuna de a juca board games. De-aia as refuza (bine, nu dogmatic, pot sa incerc o data :)) sa joc pe o consola de genul ala.

Mi s-ar parea trist ca jocurile sa se mute in sfera digitala, pt mine si-ar pierde scopul.
:tu:

iuli212
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dr. Meeple

23 Mar 2017, 17:12

Muzica în fundalul jocurilor, una tematica in D&D/Zombie 15 sau chiar din regiunea în care se afla tema jocului (Istanbul, Puerto Rico de exemplu) mi se pare ca induce o alta atmosfera, plăcută.
Pe alta parte telefoanele/tabletele mai mult decat în Alchimistii nu le-aș folosi. Mi se pare ca se pierde toată idee de board game și plăcerea. Am pe tabletă o parte din jocuri pentru când plec la drum lung, dar nu as alege varianta asta când sunt acasă cu prietenii.

Shaikan
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 17:28

alexddumitru wrote:

Te contrazic si iti pot da si un exemplu. Nu tehnologia e cea care creaza bariere intre oameni ci comoditatea. Poti fi la fel de interactiv cu oamenii in jurul unei mese virtuale ca atunci cand esti cu cartoane in mana, situatia se schimba totusi, daca fiecare joaca de la casa lui. Acolo apare fragmentarea, separarea de care vorbsesti. De ce se intampla asta? Pentru ca omul a devenit o creatura comoda si ti-e mai usor/preferi sa faci ceva de la tine de acasa decat sa te deplasezi undeva pt a face lucrul ala.

Cand vine vorba de un boardgame, stii ca toata lumea se strange la persoana X sa joace jocul Y. Si iti place jocul, stii ca oamenii sunt faini, asa ca lasi lenea, iti faci timp si participi. Dar daca boardgame-ul e virtual, apar scuzele. Pot juca si de acasa si merg data viitoare sa ma vad cu lumea ca maine e zi grea....etc etc etc. Daca totusi va strangeti toti in jurul unei mese virtuale nu va impiedica nimic sa comunicati si sa interactionati. Jocurile de societate deja au o grafica care de multe ori iti fura privirea sau componente/harti care te fac sa fii mai atent la ele. Tot ce ar adauga experienta virtuala ar fi niste efecte speciale in anumite momente, gen cand moare un inamic, explodeaza o nava sau contruiesti ceva. In rest nu face cu nimic mai mult decat cel tangibil.

Am fost la mese la care se comunica foarte mult si era interactiune ridicata intre jucatori, am fost la mese in care 90% din oameni erau absorbiti de joc si de strategie si nu se prea comunica si nu erau jocuri virtuale. Asa ca nu e nevoie de tehnologie ca sa iti fure atentia.

Si acum exemplul de care iti vorbeam.

Impreuna cu niste prieteni, printre care si Tavi , ne-am facut un obicei ca o data la 2-3 luni sa organizam un lan party(fie el pt jocuri old-school, fie de dota 2). Acum, ar fi foarte simplu si comod sa vb intre noi si sa spunam in ziua X la ora 12:00 ne punem toti la PC=uri, la noi acasa, cu mancarica si bautura aproape, si jucam Dota 6 ore. No stress. In schimb, facem o rezervare la o sala, ne strangem 10 oameni si mergem acolo si jucam 6-8 ore tocmai pentru faptul ca e alta experienta cand suntem toti intr-un loc. Si nicioadata nu am simtit ca suntem 10 oameni absorbiti de calculator care nu interactioneaza deloc unul cu celalalt pt ca folosim un mediu virtual, din contra, vorbim atat in timpul jocului cat si in pauze. Am cunoscut o groaza de oameni in mediul virtual/la jocuri cu care ulterior m-am intalnit si in viata reala, am iesit la bere and so on.

Eu zic ca tu te gandesti prea mult la FB/WA si alte aplicatii care intradevar iti capteaza atentia si creaza distanta intre oameni pt ca in general fiecare vede/citeste/face altceva. Dar cand toti faceti acelasi lucru nu inseamna ca nu puteti ridica ochii din consola aia digitala si schimba doua vorbe. Daca asta se intampla, de vina sunt persoanele, nu mediul :).

Iar ideea aia cu fiecare joaca boardgames de la casa lui e motivul pentru care nu prea joc pe platforme gen tabletop simulator sau tabletopia decat extrem de rar, pt ca mi se pare mult mai distractiv sa ma vad in persoana cu alti oameni :)

dmx85
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 18:41

O sa vorbesc din perspectiva a 2 jocuri pe care le stiu cat de cat:

1. Alchimistii - aplicatia isi face treaba foarte ok. Esti dependent de ea, dar mie personal nu imi lasa impresia ca ar altera experienta de a juca un board game.
2. Am jucat Mansions of Madness first edition, nu si second edition la care am vazut insa cateva filmulete. Prima editie era extrem de fiddly, iar eu sunt recunoscut pe forum ca un mare opozant al acestor design-uri, iar aplicatia asta incearca sa faca, sa reduca fiddliness-ul. Pare ca si reuseste, insa senzatia mea din ce am vazut e ca te concentrezi mai mult pe ecranul tabletei decat pe board-ul in sine. Pare ca board-ul si componentele sunt cumva in plus, iar jocul real se joaca de fapt pe tableta, piesele sunt acolo doar ca sa te pacaleasca ca de fapt joci un board game. Sa nu ma intelegeti gresit, Mansions of Madness este un joc foarte misto, insa din pacate board games au limitele lor, iar acest lucru se vede mai ales in jocurile cu astfel de tematici.

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

23 Mar 2017, 19:11

@Flav: ai dreptate până la un punct. Comoditatea poate fi invocată la generația noastră și cele precedente. Copiii și tinerii născuți în era tabletelor nu. Ei sunt asaltați de mediul digital și nu cunosc alternativa. Aici discuția este kilometrică dar ca să sumarizez într-o concluzie vin cu o întrbare:
Dacă se fac board games digitalizate 100% atunci se vor numi tablet games? Că board games nu mai sunt clar.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

danielM
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 21:13

Pentru mine, experienta oferita de un bgame nu va putea fi oferita nici macar in proportie de 20% prin transpunerea lui in mediul virtual; mai exact, am jucat si eu pe boardgamearena, insa doar din plictiseala; rezultatul: o experienta neinteresanta, ”uscata” si artificiala. Sa nu se inteleaga ca am ceva cu jocurile video propriu-zise; dimpotriva, dintotdeauna am jucat jocuri pe calculator, chiar daca in ultimii 7 ani foarte putin, unul dintre motive fiind descoperirea jocurilor. Daca vreau sa ma joc pe calculator, o sa o fac jucand un joc video si in niciun caz un bgame.
Pe de alta parte, nu cred ca se va incerca renuntarea la jocurile ”fizice” (iata ca ajungem sa includem cuvantul asta si in privinta bgames...), deoarece niciodata nu se va putea cere un pret asemanator pentru un bgame virtual, asadar, din motive legate de profit. In acelasi timp, nu inseamna ca nu vor fi combinate cu utilizarea telefoanelor, a tabletei. Cred ca cel mai bun exemplu legat de experienta unui bgame fizic si cea a unuia jucat pe o consola sau pe o aplicatie ar fi sa spunem ca de ce sa mai iesim afara sa jucam fotbal cand putem juca FIFA 17?
Niciun artificiu virtual nu va putea inlocui bucuria primirii unui colet, desfacerea tiplei, descoperirea componentelor, citirea si rascitirea regulamentului, ca sa nu mai vorbim de experienta jocului propriu-zis. Deci, in cazul meu, un NU categoric implementarii jocurilor doar in mediul virtual.

Shaikan
King Meeple
King Meeple

23 Mar 2017, 23:56

^^ Daniel, dupa cum am zis, si eu prefer jocul fizic peste cel virtual, dar tu faci o confuzie.
E o diferenta intre boardgames pe BGArena....unde fiecare e la casa lui si comunicare 0 si a te strange la cineva acasa si a juca pe o consola virtuala un boardgame. Primul implica solitaire, al doilea implica interactiunea cu alti oameni, vorbit, pauza de tigara/bere/etc.

danielM
King Meeple
King Meeple

24 Mar 2017, 00:54

Shaikan wrote:^^ Daniel, dupa cum am zis, si eu prefer jocul fizic peste cel virtual, dar tu faci o confuzie.
E o diferenta intre boardgames pe BGArena....unde fiecare e la casa lui si comunicare 0 si a te strange la cineva acasa si a juca pe o consola virtuala un boardgame. Primul implica solitaire, al doilea implica interactiunea cu alti oameni, vorbit, pauza de tigara/bere/etc.
Nu am facut vreo confuzie, vorbeam despre bgarena pentru ca acolo am mai jucat; da, cu siguranta ca o consola e cu totul altceva, insa din aceleasi motive aratate mai sus nu as vrea sa se ajunga la asa ceva si, dupa mine, experienta va fi cu totul alta.

alexddumitru
King Meeple
King Meeple

24 Mar 2017, 09:04

Nu stiu, eu sunt foarte sceptic ca board game-urile vor face trecerea in digital. Poate un fragment foarte mic din jucatori sa fie interesati de asa ceva, dar ma indoiesc ca ar prinde la marea masa.

Pentru ca eu cred ca jocurile noastre sunt si o evadare, sunt chestia aia analoaga care nu doar ca iti satisface poftele de joaca si de competitie, ci te lasa sa interactionezi nemijlocit, fara Messenger / Whatsapp si fara sa dai like-uri. Eu, unul, resimt din ce in ce mai tare nevoia de a avea astfel de activitati, conectat mereu si asaltat mereu de imagini miscatoare. Si ma gandesc ca e posibil, pe masura ce integrarea tehnologica sa fie mai agasanta, board game-urile sa fie tot mai populare, din acest motiv.

Oarecum, noi suntem noii luditi, dar non-violenti :)

Haddeo
King Meeple
King Meeple

24 Mar 2017, 10:39

parerea mea este ca cei de la go.playtable.xyz sunt o pacaleala / scam. arata mai degaraba ca un site care colecteaza emailurile celor pasionati de boardgames decat un site care urmeaza sa scoata ceva viabil pe piata.
cel mai aproape de asa ceva au fost cei de la microsoft care au scos catan pentru surface care avea chiar niste chestii misto. puteai sa dai cu zaruri reale, cartile personale puteai sa le vezi doar cu un plastic screen personal (daca te duceai la baie si luai cu tine screenul ala nu puteau sa-ti vada cartile ceilalti :) )
Genul asta de surface care sa fie folosit ca board inteligent dar sa lase posibilitatea folosirii de zaruri, carti si alte obiecte fizice poate sa aiba o sansa de succes, dupa parerea mea.
Asa cum au avut succes chestii gen amiibo , disney infinity etc.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

Post Reply

Return to “Discutii generale”