Best new game - noiembrie 2018

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Executioner

Best new game - noiembrie 2018

02 Dec 2018, 01:20

Luna asta am avut parte de mai multe jocuri noi ca de obicei (intalnirea nationala, noutati de la Essen, "vechituri" pe care am tot amanat sa le achizitionez):

Junk Art https://boardgamegeek.com/boardgame/193042/junk-art Un joc de dexteritate foarte simpatic. E primul joc de genul asta, pe care l-am jucat vreodata si m-a suprins destul de mult cat de distractiv poate fi. Totusi, pretul un pic cam mare. Nota: 7

Jaipur https://boardgamegeek.com/boardgame/54043/jaipur Un filler excelent pentru o seara in doi. Nota: 7

Lost Cities https://boardgamegeek.com/boardgame/50/lost-cities Un filler excelent pentru o seara in doi. Nota: 7

Antike II https://boardgamegeek.com/boardgame/166857/antike-ii Una din dezamagirile lunii. Premisele erau foarte bune si asteptarile destul de mari: Mac Gerdts, rondel, strategie imbinata cu conflict, interactiune mare, etc, insa rezultatul dezamagitor. Un joc prea lung si prea monoton. Nota: 7

Brass Birmingham https://boardgamegeek.com/boardgame/224 ... birmingham Dupa ce cu cateva luni in urma am jucat pentru prima data Brass: Lancashire, luna asta i-a venit randul lui Birmingham, iar rezultatul a fost unul asteptat: un joc economic solid, elegant, dur si plin de tensiune. Nota: 9 (putea fi 10 daca nu era 99% identic cu originalul)

Coimbra https://boardgamegeek.com/boardgame/245638/coimbra Un alt euro excelent, de dificultate medie, bazat pe drafting de zaruri, creat de designerii italieni. Mecanica de dice drafting este frumos implementata, avand importanta atat valoarea zarurilor, care va determina ordinea in care se vor executa actiunile dar si costul platit pentru a face actiunea, cat si culoarea zarurilor, care va determina resursele ce le primim in faza de income. Grafica este excelenta, productia de calitate foarte buna, simbolistica usor greoaie in primul joc iar tema nu are nicio treaba cu ceea ce se intampla in joc. Nota: 8

Panamax https://boardgamegeek.com/boardgame/131287/panamax Alt eurogame bazat pe dice drafting, de data asta insa creat de designeri portughezi, cu experienta in heavy euros (Madeira, Nippon). Jocul are cativa ani de cand a aparut, insa abia acum am avut ocazia sa il incerc si nu mi-a parut rau. E un joc economic, de dificultate medie spre mare, care necesita o planificare foarte atenta a celor 12 actiuni disponibile si care este foarte neiertator cu greselile. Grafica arata excelent, tema este originala si foarte bine integrata in joc insa durata un pic cam mare. Nota: 8

Underwater Cities https://boardgamegeek.com/boardgame/247 ... ter-cities Vladimir Suchy ne propune anul asta un alt joc foarte bun, cu tematica SF si cu un usor aer de Terraforming Mars. In Underwater Cities, dezvoltam o retea de orase subacvatice carora incercam sa le diversificam economia (cu cladiri de productie) si sa le conectam cu diverse metropole vecine, care ne furnizeaza resurse si puncte de victorie. Mecanicile principale sunt cele de card playing & worker placement, cu un mic siretlic: atata vreme cat culoarea spatiului de actiune corespunde cu culoarea cartii jucate, beneficiezi si de actiunea de pe carte. Jocul este foarte bun, insa calitatea productiei lasa putin de dorit, grafica este ok, durata de joc putin mare, mai ales la primele jocuri pana inveti actiunile de pe carti. Nota: 8

Valparaiso https://boardgamegeek.com/boardgame/257058/valparaiso Un euro economic de dificultate medie bazat pe o "salata" de mecanici foarte bine cunoscute (planificarea cartilor de actiune, angajare de traderi, construire de trading posts, acumulare de resurse si conversia acestora in puncte, la market sau in noi carti de actiune) Nota: 8

Gugong https://boardgamegeek.com/boardgame/250458/gugng Cea mai mare dezamagire a lunii. Gugong se incadreaza într-o categorie, din pacate, tot mai frecventa în ultima vreme: productie exemplara, joc mediocru. Nota: 7

Key Flow https://boardgamegeek.com/boardgame/252446/key-flow O reimplementare a lui Keyflower sub forma unui card game, careia insa ii lipseste tensiunea licitatiilor din jocul initial. Jocul arata foarte bine (mie imi place foarte mult grafica seriei Key), se joaca foarte repede, insa e un pic cam diluat si iti da impresia ca este mult mai usor de controlat si de cartigat decat Keyflower. Daca ar fi sa aleg, in 8 din 10 situatii, as juca Keyflower. Nota: 8

Troyes https://boardgamegeek.com/boardgame/73439/troyes Nu imi explic de ce nu am cumparat/jucat Troyes mai devreme! Jocul are una din cele mai bine implemetate metode de folosire a zarurilor in eurogames, o tensiune constanta si este o permanenta cursa de "vanare" a celor mai bune zaruri ale adversarilor. Grafica este de genul "love it or hate it", pentru mine de nota 10 (pentru alti este de 10/2 8-)), rejucabilitatea este foarte mare, durata de joc excelenta, sentimentul de implinire la final, maxim. Un clasic instant. Pentru cine vrea o seara speciala de boardgaming, oricand recomand un combo Troyes + Caylus :drool: . Nota: 9 cu mari sanse de 10 in viitorul apropiat.

Jocul lunii: indubitabil, Troyes.

VZQ
King Meeple
King Meeple

Re: Best new game - noiembrie 2018

02 Dec 2018, 10:49

In luna noiembrie mi-am mai revenit un pic dupa "seceta" generata de SWD :) So:
ATLANDICE - simpatic si solicitant in egala masura; contrar BGG, sunt de parere ca jocul merge cel mai bine in 2 jucatori (dar fara ghost player). Productie buna.

CATCH THE MOON - un joc de dexteritate extrem de charming si addictive. Frumusetea consta tocmai in simplitatea sa: se inavata intr-un minut, dar posibilele combinatii te tin cu inima la gura. Productie excelenta, ideal ca joc de cuplu. Pe scurt: flawless.

GINGERBREAD HOUSE - Tile placement cu iz de poveste. Foarte simpatic! Productie ok.

MEN AT WORK - un alt joc de dexteritate foarte bun. Se simte un pic ca o alta varianta de Meeple Circus, dar pasul jocului este parca un pic mai alert si mai fluent. Productia este de nota +10. Meserias.

SHADOWS IN THE FOREST - un joc special, de familie, minunat ca idee... dar un pic prea lung pentru ceea ce este. Am hotarat sa-l ajustam un pic (durata fixa de ture, fara "dezghet)". Abia astept o noua partida:)

TOWER OF MADNESS - excelent joc de familie, cu o productie foarte buna si impresionanta (nu-i dau 10 ca are niste mici probleme - de ex acoperisul turnului s-a desprins deja un pic). Este extem de amuzant si incitant. Bun.

JOCUL LUNII: "CATCH THE MOON"

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

02 Dec 2018, 11:47

De unde ai luat Tower of Madness?

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

02 Dec 2018, 12:01

Am jucat doar doua jocuri noi, si la unul inca nu-mi dau cu parerea.

Asa ca jocul nou (si jocul lunii) este Mystic Vale. E mai interesant decat credeam, desi poate fi mult dependent de noroc si cu variatii enorme din cauza combo-urilor pe care ti le construiesti. Se joaca insa foarte repede online, ceea ce e un plus avand in vedere complexitatea scazuta. 8/10

---

emisanSB, am avut aceleasi experiente cu Brass Birmingham si Coimbra. La Coimbra insa a doua partida a fost mult mai fluenta si in consecinta mai rapida. Sunt curios daca pe parcurs ii voi creste nota (8 deocamdata), sau daca ma va enerva mai mult faptul ca trebuie totul planificat la inceputul turei, si-i voi scadea nota din cauza asta. :D
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

VZQ
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2018, 12:08

26octombrie wrote:
02 Dec 2018, 11:47
De unde ai luat Tower of Madness?
De la Lex ;)

Haddeo
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2018, 12:26

“flawless”... now that’s a strong word :)
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

VZQ
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2018, 22:44

Haddeo wrote:
02 Dec 2018, 12:26
“flawless”... now that’s a strong word :)
Fiecare are propriul sistem de clasificare; in cazul meu, daca nu consider ca un joc mai are nevoie de "ceva" pentru a fi complet, yup, este fara cusur. Nu inseamna automat ca este cel mai bun joc creat vreodata, si evident, altii pot sa nu fie de acord cu mine (dar, la fel de evident, nu ma prea intereseaza, heh).

In ceea ce priveste "Catch the Moon": putine jocuri de dexteritate (in particular de "stacking") reusesc sa fie in acelasi timp extrem de simple si usor de invatat, sa te prinda din prima si sa se adreseze oricarui segment de jucatori, printr-un grad de substanta/dificultate dozat corespunzator. Prin comparatie, "Meeple Circus" sau "Men at Work" pun ceva probleme celor mai mici, pentru ca au tot felul de reguli si chichite care le scapa, in timp ce pentru unii adulti "Rhino Hero" pare prea usurel (pe burta treaza). Cand joci "Catch the Moon" trebuie sa gandesti atent fiecare miscare, este mai incitant si mai complicat decat pare la prima vedere, iar solutiile pe care le gasesti sunt interesante si nu de putine ori surprinzatoare.

mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple

03 Dec 2018, 09:48

Luna noiembrie pentru mine a însemnat următoarele noutăți:

1. Prowler's Passage - un joc area control simpluț pentru două persoane, mai degrabă un filler decât ceva mai serios.
2. Expo 1906 - este un joc interesant, în care se construiește un pavilion de expoziție din tile-uri tip tetris. Problema e downtime-ul până reușești să combini tile-urile.
3. FUSE - party game cu un time limit de 10 minute. Se aruncă zaruri, și alegâng combinația corectă se dezamorsează bombele (cărți necesitând anumite combinații de culori și cifre). La nivele mai grele e destul de distractiv.
4. Pirate's Cove - un Days of Wonder mai vechi. Calitate bună, dar cu anumite deficiențe tabla de joc (nu sunt codate acțiunile insulelor). Un action selection cu pirați pentru familie.
5. Relic Runner - un pick-up and delivery de familie de la Days of Wonder.
6. Gloom - nu știu cum mi-a scăpat până acum. :) Joc distractiv, în care îți deprimi familia. Mecanica de joc, cu cărțile transparente e interesantă.
7. Wazabi - party game, nu altceva. Trebuie și din astea.
8. Tower of Madness - un joc gen Elder Sign, cu dice allocation și un turn simpatic cu tentacule. Îmi place că penalizează jucătorul care lovește masa vrând nevrând și face ca bilele să cadă.
9. Kanban - un heavy euro de construit automobile de Vital Lacerda. Grafica nu e cine știe ce dar jocul e bun.
10. Dice Settlers - un tile laying, area control, dice allocation. E simpatic jocul dar mă așteptam la mai mult, se termină cam abrupt.
11. Martians: A Story of Civilization - un worker placement destul de simpatic care mă duce cu gândul la Agricola, căci și aici este un harvest/feeding phase (de fapt aici trebuie să aduni oxigen și medicamente) și cam pune presiune pe tine să balansezi colectarea de resurse și dezvoltarea coloniei marțiene.

Ca urmare la categoria de party-game și distracție este FUSE câștigătorul, iar ca și joc mai complex Kanban . ;)

rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

03 Dec 2018, 13:19

emisanSB wrote:

Troyes Grafica este de genul "love it or hate it", pentru mine de nota 10 (pentru alti este de 10/2 8-)), rejucabilitatea este foarte mare, durata de joc excelenta, sentimentul de implinire la final, maxim. Un clasic instant. Pentru cine vrea o seara speciala de boardgaming, oricand recomand un combo Troyes + Caylus :drool: . Nota: 9 cu mari sanse de 10 in viitorul apropiat.
Mi se pare ingrozitoare grafica acestui joc, motivul principal pentru care nu l-am luat pana acum, cu toate ca pare bun din ce am vazut. Nu cred ca pot sa trec peste aspectul grafic.

Corwin
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 14:00

Eu am trecut peste aspectul grapfic si am gasit un joc care nu mi-a placut. :D Dar stiu ca multora le place jocul, si unora se pare ca le place si grafica.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 14:22

rabesandratana wrote:
03 Dec 2018, 13:19
emisanSB wrote:

Troyes Grafica este de genul "love it or hate it", pentru mine de nota 10 (pentru alti este de 10/2 8-)), rejucabilitatea este foarte mare, durata de joc excelenta, sentimentul de implinire la final, maxim. Un clasic instant. Pentru cine vrea o seara speciala de boardgaming, oricand recomand un combo Troyes + Caylus :drool: . Nota: 9 cu mari sanse de 10 in viitorul apropiat.
Mi se pare ingrozitoare grafica acestui joc, motivul principal pentru care nu l-am luat pana acum, cu toate ca pare bun din ce am vazut. Nu cred ca pot sa trec peste aspectul grafic.
:lol: Acelasi sentiment l-am avut si eu ani buni.
Presimteam ca este un joc foarte bun dar aveam mari retineri din cauza aspectului.
Cand l-am vazut prima data si l-am tinut in mana, am simtit exact contrariul: cutia si cartile mi s-au parut superbe iar plansa de joc suficient de simpatica. ;)

emisanSB
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 14:32

Corwin wrote:
03 Dec 2018, 14:00
Dar stiu ca multora le place jocul, si unora se pare ca le place si grafica.
Da. Are un fan base destul de solid. ;)

Corwin
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 14:50

Sunt cateva jocuri care teoretic ar trebui sa-mi placa, dar nu m-au atras la first play. Troyes e unul, mai sunt Madeira, Race for the Galaxy, Through the Ages, Lorenzo il Magnifico, si Anachrony. Din fericire sunt atat de multe jocuri care-mi plac, ca nici macar pe alea n-am timp sa le joc pe toate.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 14:55

Multe jocuri am mai jucat luna asta, asa ca urmeaza sa va "plictisesc" in cele ce urmeaza cu urmatoarele:

:sh: Africana: Un fel de Ticket to Ride (oarecum) in care trebuie sa strabati anumite trasee din Africa, pentru a indeplini un tichet de pe urma caruia iei puncte. Problema e ca toti se bat pentru acele tichete, pentru ca sunt publice. Interesant dar greoaie harta, cel putin in prima partida, pentru ca nu cred ca toti cunoastem chiar atat de bine unde se afla fiecare oras african asezat si astfel pierzi destul de mult timp sa cauti cu privirea fiecare loc. Nota 7 cu potential de 7,5 pentru ca probabil dupa cateva partide, o sa invatam harta si o sa devina mult mai usor de jucat.

:sy: Blueprints: Construiesti cladiri din zaruri de diverse culori prin mod drafting. Ne-a placut. Aduce putin chiar si cu Sagrada ca feeling. Imi place si ca poti sa te abati de la planul constructiilor si sa faci un turn prin care poti puncta binisor. Nota 8

:sy: :sy: Dungeon Fighter: Un party game de dexteritate, sau mai bine zis un fel de DARTS cu zaruri in care arunci cu zarurile pe o plansa in forma de tinta si respectand anumite reguli (una mai stupida ca alta) trebuie sa omori diverse personaje. Merge foarte bine dupa un pahar, mai ales cand regulile unei carti iti spun ca trebuie sa arunci cu zarul ajutandu-te de mana altui jucator, sau tinand zarul pe barbie, pe cot, sau sa stai sub nivelul mesei si sa arunci de acolo. De fiecare data cand nu nimeresti tinta, iei damage. Un party game cooperativ atipic, care merita nota 8,5.

:sy: :sy: Dungeon Petz: Sa ai grija de niste animalute "cacacioase" si apoi sa scoti profit pe ele? Cred ca e unic jocul asta prin tematica sa. Trebuie sa indeplinesti o gramada de cerite pe care animalutele le au. Sa le hranesti, sa le acorzi atentie si sa te joci cu ele si mai ales, sa strangi rahatu din cusca lor, reprezentat de cate un cub maro, cuburi care se tot acumuleaza daca nu ai grija si o sa "miroasa" a multe puncte in minus la final de partida. Cand nu indeplinesti o doleanta, animalul o sa capete un cub de tristete cu o lacrima. Unul dintre cele mai tematice jocuri pe care le-am jucat vreodata, care pe cat de dragalas si copilaros pare la prima vedere, e un joc destul de complex cu foarte multe reguli si exceptii, asa ca nu il tratati precum un family game pe care il poate juca si bunica si copilu si purcelu, ca o sa le faceti capul calendar daca le explicati acest joc. A trebuit sa citesc de 2 ori regulamentul, sa inteleg cu adevarat jocul, in conditiile in care luna trecuta jucasem Alchimistii si Great Western Trail. Si tot inca am cateva nelamuriri legate de vanzarea animalelor la negru si cea de pe podium. Nota 9 din partea mea.

:sh: The lost Expedition: Un joc de aventura solo sau cooperativ, gen Friday, in care trebuie sa supravietuiesti unei expeditii. Carti mari de calitate, grafica interesanta dar din pacate nu la fel de greu precum Friday. Am reusit sa castig prea repede, cam 4-5 partide, asa ca ii dau nota 7.7

:sy: :sy: Reef: Aici puteti sa vedeti clipul cu runthrough filmat de mine, pentru mai multe detalii despre joc. Ideea e, ca intre timp l-am tot jucat si a prins din ce in ce mai tare. Are multa planificare in el, poti juca la strategii diferite, poti merge la un singur gen de scor pastrand o carte pana spre final si punctand deodata 30 de puncte. Foarte bun acest abstract. I-am crescut nota la 9, dupa ce initial ii dadusem 8.2.

:sy: Taluva: Joc abstract destul de vechi dar care arata foarte-foarte bine. Construiesti cu piese hexagonale (de foarte buna calitate) o insula vulcanica si imediat trebuie sa asezi colibe, temple sau turnuri. E un joc de strategie, in care poti aseza piesele hexagonale si una peste alta, incat insula capata relief si ia forme diferite de la o partida la alta. Are si parte de "take that" si ii poti darama celuilalt jucator, o parte din ceea ce a construit. Cine scapa primul de 2 seturi de constructii, e castigator. Imi place mult cum arata jocul, dar momentan, pare ca cel care incepe primul, are peste 50% sanse sa castige partida, cu conditia sa nu fie chiar la prima partida si sa faca greseli flagrante. Nota 7.5 cu posibilitate de a ajunge la 8 dupa ce o sa il mai joc. Dupa vreo 4 partide, pare ca ceva nu e bine balansat, dar poate e doar o impresie.

:sy: Toledo: Mult mi-am mai dorit jocul asta si in sfarsit am reusit sa pun mana pe el (Multumesc thenede!). Si chiar nu mi-a inselat asteptarile. Un pick-up and delivery imbinat cu o tematica bine inchegata. Nu e genul ala in care iei 4 cuburi si le duci din orasul A in B. Aici iei metal, nestemate pentru impodobirea manerului si te duci la fierar sa iti faureasca o sabie pe care mai apoi o sa o duci personal, regelui. Miscarile pe cararea spre palat, le faci cu ajutorul cartilor de joc, pe sistemul Luxor, ceea ce ma face sa cred ca designerul recentului joc Luxor, s-a inspirat binisor din Toledo. Se aseamana destul de mult. Dar trebuie sa recunosc ca Luxor e mai bun. Oricum, Toledo un joc de nota 8.6 si asta doar din cauza ca luna trecuta am jucat Luxorul care e de nota 9.

:sy: :sy: Trambahn: Un excelent joc de 2 persoane, care merge foarte bine si in 3 persoane daca limitezi suma de bani per jucator la 15. Cumva din aceeasi categorie de joc cu Lost Cities sau BattleLine. Tot carti cu numere pe care sa le asezi in ordine crescatoare, doar ca partea foarte tare a acestui joc, e ca poti sa folosesti orice carte pentru diverse lucruri. O carte poate sa devina carte pasager, poate sa devina o statie de tramvai sau poate sa devina un dolar, daca o intorci pe spate si o folosesti mai tarziu sa cumperi tramvaie care sa circule pe liniile tale. Ador cand jocurile iti dau libertatea asta de a alege ce vrei sa faci cu o carte de joc, pentru ca dispare problema aia de "nu am avut noroc cand am tras cartile". Absolut mereu o sa gasesti ceva interesant pentru care merita sa le folosesti. In Brugge mai regasim acest sistem dar la un nivel mult mai complex. (poate cel mai bun joc al lui Feld). Nota lui Trambahn: 9 cu felicitari

:sy: Yardmaster:
Un fel de Ticket to Ride the card game (stiu ca exista si acel joc dar habar n-am daca seamana cu Yardmaster). Cam asa se simte acest joc. Cumperi dintre cele 4 carti asezate in market, un vagon, platind atatea carti din culoarea respectiva. Adica, daca vreau un vagon verde cu 3 pct, trebuie sa platesc 3 carti verzi iar apoi il cuplez la locomotiva mea. Dupa asta, trebuie sa respect 2 reguli clare: urmatorul vagon trebuie or sa fie verde ori tot cifra 3, altfel intra pe linia moarta.
Jocul vine cu diverse mini-expansions interesante, grafica de tip "flat" minimalista. Ne-a placut. Pentru adulti recomand Yardmaster, ca e mai serios, daca jucati cu copii, luati Aramini Circus (acelasi joc) care e super colorat si cu animalute sau chiar Way Up High , acelasi joc doar ca asta merge pe sistemul drafting si nu e cu trenuri ci faci o casuta in copac. Nota 7.8

Jocul lunii: Greu de ales intre Reef, Dungeon Petz si Trambahn dar trebuie sa ii acord premiul lui REEF. Un joc ce pare doar un urmas impostor a lui Azul, care doar incearca sa ii calce pe urme deja celebrului joc mega premiat, dar, din fericire, baietii astia chiar stiu ce fac, atunci cand vine vorba de abstracte. Reef chiar nu e doar un joc frumos colorat, ci are parte de multa tactica de planificare si rejucabilitate mare. Abia astept sa vad cu ce vin producatorii astia si la anul, la categoria de abstracte.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

03 Dec 2018, 15:15

rabesandratana wrote:
...trebuie sa ii acord premiul lui REEF. Un joc ce pare doar un urmas impostor a lui Azul, care doar incearca sa ii calce pe urme deja celebrului joc mega premiat, dar, din fericire, baietii astia chiar stiu ce fac, atunci cand vine vorba de abstracte...
De ce un joc Y complet diferit de un joc X trebuie sa fie "urmas" daca apare de la acelasi publisher un an mai tarziu?
Doar pentru ca se adreseaza aceluiasi segment de piata?
Designer diferit, mecanici diferite, piese diferite. Jocuri diferite.

Urmasul (impostor sau nu) al lui Azul e Stained Glass of Sintra.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 15:28

DanielIndru wrote:
03 Dec 2018, 15:15
rabesandratana wrote:
...trebuie sa ii acord premiul lui REEF. Un joc ce pare doar un urmas impostor a lui Azul, care doar incearca sa ii calce pe urme deja celebrului joc mega premiat, dar, din fericire, baietii astia chiar stiu ce fac, atunci cand vine vorba de abstracte...
De ce un joc Y complet diferit de un joc X trebuie sa fie "urmas" daca apare de la acelasi publisher un an mai tarziu?
Doar pentru ca se adreseaza aceluiasi segment de piata?
Designer diferit, mecanici diferite, piese diferite. Jocuri diferite.

Urmasul (impostor sau nu) al lui Azul e Stained Glass of Sintra.
Se bazeaza pe faptul ca cei de la Plan B si Next Move din ce am citit si am auzit pe la diversi (inclusiv Man vs Meeple) au o linie de abstracte anuale iar dupa Azul, Reef este urmatorul pe lista si la anul va fi altul. Faptul ca vine de la alt designer si are mecanici diferite nu mai conteaza, ci aici ne referim doar la faptul ca ei au in plan ca anual sa aleaga de la designerul X, un abstract frumos colorat si cu piese de joc bine realizate, pe care sa il "arunce" pe piata pe categoria asta. A fost Century Spice Road, dupa care Azul, acum Reef. Sunt foarte curios ce urmeaza, ca le am pe toate si imi plac mult.
Pe Azul Stained ... cum l`o chema, nu il am, ca asta chiar e un impostor cu care doar au incercat sa mai suga niste bani de pe urma originalului.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 16:18

Pai da, da asta nu inseamna decat ca producatorul e constant in alegerea titlurilor (days of wonder, cough..), nu ca e vreun urmas sau vreun impostor. Mie mi se pare si mai usturatoare remarca ta, pentru ca Reef e zece clase peste Azul - in colectia mea, cel putin - asa ca ar fi o comparatie jignitoare pentru Reef.
Morala, pentru mine, e ca-mi plac jocurile domnului Matsuuchi si mi se pare consistent (nu acelasi lucru il pot spune despre Marc Andre, de la care ador Splendor, iar Majesty e absolut meh, cum il gasesc prin casa promit sa-l pun pe bursa, sa-l fac de rusine).

26octombrie
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2018, 16:21

Reef mai are un atu, extrem de rar printre jocuri. E potrivit si pentru non-gameri, care pot face puncte pentru ca se iveste ocazia si ruleaza carti, si pentru gamers, care pot fi ambitiosi si pot organiza o cascada de carti de scoring impresionanta. A fost apreciat in ambele variante la noi :-)

cristianf
King Meeple
King Meeple

04 Dec 2018, 08:11

*cough* reef.. haotic.. *cough* prea.. tactic.. *cough* *cough*

26octombrie
King Meeple
King Meeple

04 Dec 2018, 09:24

cristianf wrote:
04 Dec 2018, 08:11
*cough* reef.. haotic.. *cough* prea.. tactic.. *cough* *cough*
Incearca Erdomed. E un sirop foarte bun.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”