What to buy in March (or a complicated relationship with Mage Knight)

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Broodstar
Wizard Meeple
Wizard Meeple

Re: What to buy in March…

07 Jan 2019, 13:26

Mai e putin si se face un an de cand am cumparat Mage Knight, si cred ca ar fi decent din partea mea sa vin cu un update. Mai ales ca e un joc ce mi-a schimbat gusturile legate de acest hobby.

Short story:
L-am pus la vanzare, si... l-am scos de la vanzare :D
(Intr-un moment de frustrate maxima, in timp ce il jucam l-am pus la vanzare, dupa care la cateva zile, m-am hotarat sa nu renunt asa usor. Inca...)

Long story:
M-a frustrat al naibii de mult acest joc la inceput. Au fost multe momente in care mi s-a parut ca este complicat datorita unor decizii de design "lenese" mai degraba. Parerea mea despre un joc era ca trebuie sa fie usor de inteles si fun. Dupa ce am trecut prin mai multe jocuri de tipul "usor de inteles si fun" am inteles adevarata valoare a jocurilor complexe, care-ti fac mintea sa lucreze.
Daca la inceput ma consideram un ameritrasher, incetul cu incetul am inceput sa gust din jocurile euro si am fost fascinat de ele.

Mage Knight are reguli complexe, din videos le poti intelege destul de bine, din manual... asa si asa. Asta a fost un punct care pe mine unul m-a enervat: vreau sa inteleg un joc, oricat de complex ar fi, din manual. Vreau ca boardgame-urile mele sa fie self contained, sa nu depinda de aplicatii sau alte elemente 3rd party.
Incetul cu incetul m-am linistit si cu asta. Sigur, in continuare nu imi plac jocurile ce depind de aplicatii mobile, dar am inteles puterea comunitatii de boardgames.

Long setup time, long play time, asta face ca Mage Knight sa stea mult pe masa. Nu aveam luxul asta.
Acum mi-am creat luxul asta: mi-am luat 3!!! masute pliabile de la Ikea, pe care le pot aseza unde vreau eu, inclusiv in dormitor si pot lasa un boardgame intins pe ele pe perioada nedeterminata.
Am stat intr-o noapte si am facut setup-ul de MK, a doua zi dimineata am jucat doua ture, apoi am luat micul dejun cu sotia si copilul, am mai dat o tura de MK, am vazut si un episod din Ash vs Evil Dead pe Netflix...
Asa ca am apucat sa-l joc mai mult in ultima parte a vacantei de iarna. Nu am cucerit inca nici un oras, dar nu am avut ca scop sa finalizez scenariul solo, ci sa ma joc cat mai multe runde, sa ma obisnuiesc cu sistemul.

Pareri:
Alternanta zi-noapte minunata, harta minunata, sistemul de abilitati este superb.
Dealtfel imi place tot ce tine de deckbuilding in MK: spell-uri, abilitati, artifacte, felul in care actioneaza damage-ul primit.
M-am obisnuit cu puzderia de tokene. Sunt multe rau si daca te uiti la ce ai pe masa in timpul unui joc (cu toate deckurile, cu tokenele de diferite tipuri, etc.), e usor sa te simti overwhelmed.
Am inteles si aplicat atacurile diferite (siege, range, melee) si mi se par de efect.
Atacul cu diferite elemente (ice, fire, cold, physical) este foarte misto. Nu am apucat sa construiesc in jurul atacurilor elementale, nici nu stiu daca este posibil, dar voi descoperi.
Nu imi place de nici o culoare board-ul de fame si reputation. E practic, dar mare si urat. In timp ce ma jucam, ma gandeam cum ar fi fost un wheel, asa cum a implementat Uwe in Ora et Labora sau Glass Road.
Folosirea manei mi se pare... complicata. Nu intotdeauna mi-e clar cand trebuie sa iau o mana din mana pool (zar), sau cand iau un cristal si il pastrez, sau cand iau un cristal si trebuie sa-l folosesc pana la sfarsitul turei...

Una peste alta am avut o relatie foarte complicata cu Mage Knight. Nu-mi dau inca seama daca este un joc genial, sau este un joc ce incorporeaza mai multe mecanici ce... functioneaza.
Poate o sa-l mai scot la vanzare, poate o sa-l si donez daca ma scoate din sarite, dar ma ambitionez sa-l mai joc. Sper sa gasesc piatra pretioasa ascunsa in invelisul de carbune... si parca se vede o stralucire vaga sub negrul mat.

mihnea_1309
Wizard Meeple
Wizard Meeple

Re: What to buy in March (or a complicated relationship with Mage Knight)

07 Jan 2019, 14:35

Pe de o parte, eu zic ca e unul dintre jocurile care merita toate eforturile in a-l intelege (nu doar ca reguli, ci inclusiv ca tactica). Si mie mi s-a parut (prea) complicata treaba cu rezistentele, dar in timp am ajuns sa apreciez care ii e rostul - sa amplifice spatiul de decizie al jocului. Eu zic sa lasi deoparte extensia for now. In cultura de instant gratification de astazi jocurile care nu se "lasa" deslusite cu una-doua sunt de apreciat. Avantajul e ca, odata ce te-a captivat sistemul, un astfel de joc poate oferi sute de sesiuni de joc fara a plictisi. E exact opusul unui joc "subtire", pe care il prinzi din primele 2 minute, e interesant pt. 2-3 sesiuni dupa care nu-ti mai vine sa-l joci.

Pe de alta parte, niciun joc nu-i pentru oricine, e absolut ok sa zici pas si sa-l trimiti la plimbare. Faptul ca-s in cautarea Lost Legion la un pret decent is beside the point :lol:

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

07 Jan 2019, 14:48

Mie mi-a devenit foarte clar in ultimul an ca n-am nicio sansa sa joc Mage Knight sau ST: Frontiers in viitorul apropiat. Pacat, pentru ca sunt foarte interesat de ele. Poate in vreo 7-10 ani cand mai creste piciul. :D
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Imago
Administrator
Administrator

Re: What to buy in March…

07 Jan 2019, 17:03

Broodstar wrote:
poate o sa-l si donez daca ma scoate din sarite
Nu te juca cu sentimentele noastre. Stii ca exista copii saraci pe aici, care invata bine la scoala, si care nu au jucat NICIODATA cu expansiunea Lost Legion? Daca nu ii stii, trimite-mi-o mie, eu o sa le-o transmit:)

Broodstar
Wizard Meeple
Wizard Meeple

08 Jan 2019, 10:10

mihnea_1309 wrote:
Eu zic sa lasi deoparte extensia for now.
Da, nici nu ma ating de extensie pana nu stapanesc cat de cat jocul de baza.
mihnea_1309 wrote:
In cultura de instant gratification de astazi jocurile care nu se "lasa" deslusite cu una-doua sunt de apreciat.
Frumoase vorbe, si foarte adevarate.
Corwin wrote:
07 Jan 2019, 14:48
Mie mi-a devenit foarte clar in ultimul an ca n-am nicio sansa sa joc Mage Knight sau ST: Frontiers in viitorul apropiat. Pacat, pentru ca sunt foarte interesat de ele. Poate in vreo 7-10 ani cand mai creste piciul. :D
As tinde sa cred ca MK nu ocupa mai mult spatiu pe masa si nu dureaza mult mai mult decat A Feast for Odin. Asta ca o comparatie cu un joc heavy pe care il ai.
Dar te inteleg perfect, si daca ai copil micut nu-ti bate capul cu MK inca, ia-l cand ai timp sa dedici ceva ore doar jocului, sa te poti concentra la el.
Imago wrote:
07 Jan 2019, 17:03
Broodstar wrote:
poate o sa-l si donez daca ma scoate din sarite
Nu te juca cu sentimentele noastre. Stii ca exista copii saraci pe aici, care invata bine la scoala, si care nu au jucat NICIODATA cu expansiunea Lost Legion? Daca nu ii stii, trimite-mi-o mie, eu o sa le-o transmit:)
Daca se va ajunge la asta, o sa am grija sa citesc atent lista cu copii cuminti :D
Serios vorbind, am dat jocuri gratis. Cel mai recent am donat Choose Your Own Adventure: House of Danger.

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

08 Jan 2019, 10:18

E mai mult problema de jucat solo acasa. La serile de jocuri de obicei jucam ceva de 3-4 jucatori, deci MK / ST:F pica. Si A Feast for Odin tot cu altii il joc. Solo nu mai am timp de nimic. :D
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Imago
Administrator
Administrator

08 Jan 2019, 10:24

Eu in ultimul timp am un grup cu cine sa joc. E mai interesant sa joc cu altii decat solo. Insa cateodata ii mai refuz, merg acasa si bag cateo o partida de Mage Knight, LotR, Robinson Crusoe...
Insa in general, daca ar fi sa aleg - sa joc o partida de 3 ore War of the Ring sau sa joc un Mage Knight in 2 ore, jocul cu altcineva e mai interesant, si are prioritate.

danutzek
Chief Meeple
Chief Meeple

09 Jan 2019, 01:24

Sotia si copilul imi sunt plecati de acasa pentru o saptamana. Ghici cine ocupa toata masa de joc din sufragerie ? :) La inceput am crezut ca am dat banii pe el degeaba si ca o sa ajung sa il vand,dar in ultimile luni doar MK a fost jocul care mi-a ocupat timpul in ciuda caracterului sau cronofag.

Broodstar
Wizard Meeple
Wizard Meeple

21 Jan 2019, 14:09

Va povesteam ca mi-am creat un mic setup prin care pot lasa jocurile pe masa zile intregi, folosing 3 masute pliabile de la Ikea.
Masutele astea mi-au schimbat viata de boardgamer. Pot fi aranjate pe verticala, pe orizontala, folosind eficient spatiul din camera.
Pot fi trase intr-un colt si lasate cu jocul intins pe ele peste zi.
Haideti sa va arat si pozele, poate sunt persoane care ca si mine cauta optiuni pentru spatii mici:

https://boardgamegeek.com/image/4521167/gaia-project
si
https://boardgamegeek.com/image/4525170/broodstar

Iar masutele sunt astea: https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/40304467/
Ele vin si cu cate o tava si pot fi folosite cu tot cu tavi (acestea se pot intoarce cu fundul in sus, si atunci marginea lor devine plata, nu mai exista acea umflatura ce se vede in poze).
Imi place mai mult sa joc cu tavile pe mese, pentru ca nu risti sa iti pice tokene sau zaruri pe jos. Dar, cu tavi, sau fara, eu am putut sa ma joc pe ele toate jocurile mele.
Spre exemplu:
- Nusfjord, La Granja, pot fi jucate solo doar pe doua masute (folosind si tavile).
- Gaia Project, Mage Knight pot fi jucate solo pe toate cele 3 masute, asa cum se vede in poze (fara tavi).
- Defenders of the Realms: 2 masute verticale si intre ele una orizontala. Tabla de joc sta in mijloc, pe tava orizontala, cu marginile sprijinite de cele doua mese verticale. In stanga si in dreapta tablei de joc stau eroii, generalii si restul componentelor jocului (merge si cu tavi si fara).
- Arkham Horror 3rd edition: pe o masuta fara tava sta harta de joc (marginile hartii depasesc usor marginile mesei), pe celelalte doua deckurile de carti si caracterele, folosind tavile (as I said, more protection for dices and tokens).
Si tot asa...

Imago
Administrator
Administrator

21 Jan 2019, 14:17

Ai o problema cu Gaia Project solo - mai ai nevoie de o plansa de joc pentru jucatorul bot.
(Ai putea desigur pune alaturi doar componentele, insa huh, ar arata ciudat rau)

Broodstar
Wizard Meeple
Wizard Meeple

21 Jan 2019, 14:33

Imago wrote:
21 Jan 2019, 14:17
Ai o problema cu Gaia Project solo - mai ai nevoie de o plansa de joc pentru jucatorul bot.
(Ai putea desigur pune alaturi doar componentele, insa huh, ar arata ciudat rau)
Stiu ca nu arata bine setup-ul de automa in pozele atasate cu Gaia, dar cand joc, tot ce tine de bot sta sub board-ul de tehnologii. Si incape.
Mai exact: Toate cladirile bot-ului stau pe o singura linie orizontala sub tech board. Deckul de carti extra si satelitii stau in stanga de tot, si imediat langa vine deckul din care tragi carti. Iar in dreapta lui, este loc pentru cele doua carti ce se unesc si formeaza actiunile bot-ului.

Oricum, nu e cel mai generos spatiu de joaca, stiu. Si d-aia am si ales pozele cu Gaia, in care spatiul liber e folosit la maxim.
Dar este eficient.

Imago
Administrator
Administrator

21 Jan 2019, 21:12

Nu mai bine vii tu pana la Eroii Revolutiei sa joci pe o masa de asta?
from http://www.boardgamegeek.com/image/4532298
Gaia Challenge

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

21 Jan 2019, 21:41

Arata foarte frumos mesele, dar mi se par cam joase. Nu mai bine asa? : https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/10423886/

Broodstar
Wizard Meeple
Wizard Meeple

22 Jan 2019, 10:15

Imago wrote:
21 Jan 2019, 21:12
Nu mai bine vii tu pana la Eroii Revolutiei sa joci pe o masa de asta?
from http://www.boardgamegeek.com/image/4532298
Gaia Challenge
E mai greu cu timpul, dar as tinde sa accept provocarea :D Te tin la curent, poate reusesc sa-mi fac loc.
26octombrie wrote:
21 Jan 2019, 21:41
Arata foarte frumos mesele, dar mi se par cam joase. Nu mai bine asa? : https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/10423886/
Iti zic de ce le-am ales pe cele 3 micutze: pentru ca pot sa le asez in spatii neconvetionale.
Pot sa le asez in forma de L, de U, toate pe orizontala, sau pe verticala... Imi permit multe setari.
In pozele mele, masutele stau intre pat si comoda cu televizorul.

Dar si masa din linkul tau e foarte misto, si e o alternativa care ofera mai mult spatiu de joaca cand e deschisa complet.

Post Reply

Return to “Discutii generale”