Short story:
L-am pus la vanzare, si... l-am scos de la vanzare
(Intr-un moment de frustrate maxima, in timp ce il jucam l-am pus la vanzare, dupa care la cateva zile, m-am hotarat sa nu renunt asa usor. Inca...)
Long story:
M-a frustrat al naibii de mult acest joc la inceput. Au fost multe momente in care mi s-a parut ca este complicat datorita unor decizii de design "lenese" mai degraba. Parerea mea despre un joc era ca trebuie sa fie usor de inteles si fun. Dupa ce am trecut prin mai multe jocuri de tipul "usor de inteles si fun" am inteles adevarata valoare a jocurilor complexe, care-ti fac mintea sa lucreze.
Daca la inceput ma consideram un ameritrasher, incetul cu incetul am inceput sa gust din jocurile euro si am fost fascinat de ele.
Mage Knight are reguli complexe, din videos le poti intelege destul de bine, din manual... asa si asa. Asta a fost un punct care pe mine unul m-a enervat: vreau sa inteleg un joc, oricat de complex ar fi, din manual. Vreau ca boardgame-urile mele sa fie self contained, sa nu depinda de aplicatii sau alte elemente 3rd party.
Incetul cu incetul m-am linistit si cu asta. Sigur, in continuare nu imi plac jocurile ce depind de aplicatii mobile, dar am inteles puterea comunitatii de boardgames.
Long setup time, long play time, asta face ca Mage Knight sa stea mult pe masa. Nu aveam luxul asta.
Acum mi-am creat luxul asta: mi-am luat 3!!! masute pliabile de la Ikea, pe care le pot aseza unde vreau eu, inclusiv in dormitor si pot lasa un boardgame intins pe ele pe perioada nedeterminata.
Am stat intr-o noapte si am facut setup-ul de MK, a doua zi dimineata am jucat doua ture, apoi am luat micul dejun cu sotia si copilul, am mai dat o tura de MK, am vazut si un episod din Ash vs Evil Dead pe Netflix...
Asa ca am apucat sa-l joc mai mult in ultima parte a vacantei de iarna. Nu am cucerit inca nici un oras, dar nu am avut ca scop sa finalizez scenariul solo, ci sa ma joc cat mai multe runde, sa ma obisnuiesc cu sistemul.
Pareri:
Alternanta zi-noapte minunata, harta minunata, sistemul de abilitati este superb.
Dealtfel imi place tot ce tine de deckbuilding in MK: spell-uri, abilitati, artifacte, felul in care actioneaza damage-ul primit.
M-am obisnuit cu puzderia de tokene. Sunt multe rau si daca te uiti la ce ai pe masa in timpul unui joc (cu toate deckurile, cu tokenele de diferite tipuri, etc.), e usor sa te simti overwhelmed.
Am inteles si aplicat atacurile diferite (siege, range, melee) si mi se par de efect.
Atacul cu diferite elemente (ice, fire, cold, physical) este foarte misto. Nu am apucat sa construiesc in jurul atacurilor elementale, nici nu stiu daca este posibil, dar voi descoperi.
Nu imi place de nici o culoare board-ul de fame si reputation. E practic, dar mare si urat. In timp ce ma jucam, ma gandeam cum ar fi fost un wheel, asa cum a implementat Uwe in Ora et Labora sau Glass Road.
Folosirea manei mi se pare... complicata. Nu intotdeauna mi-e clar cand trebuie sa iau o mana din mana pool (zar), sau cand iau un cristal si il pastrez, sau cand iau un cristal si trebuie sa-l folosesc pana la sfarsitul turei...
Una peste alta am avut o relatie foarte complicata cu Mage Knight. Nu-mi dau inca seama daca este un joc genial, sau este un joc ce incorporeaza mai multe mecanici ce... functioneaza.
Poate o sa-l mai scot la vanzare, poate o sa-l si donez daca ma scoate din sarite, dar ma ambitionez sa-l mai joc. Sper sa gasesc piatra pretioasa ascunsa in invelisul de carbune... si parca se vede o stralucire vaga sub negrul mat.