S-au strans si luna asta cateva:
Galaxy Trucker: un joc care are aceeasi mecanica in prima parte cu Tumult Royale. Dintr-o gramada de tile-uri fiecare alege in mare viteza cate unu si isi contruieste o nava spatiala respectand niste reguli simple. Partea asta cred ca e si cea mai distractiva pentru ca dupa ce toti au terminat vine momentul sa decolam in aventura spatiala si aici apare elementul random. Apar carti de joc cu planete de unde iei cubulete pe care trebuie sa le livrezi, apar comete care ne lovesc, uneori in plin dupa ce dam cu un zar si putem sa pierdem o parte din nava, apar pirati spatiali iar la final de runda cel care reuseste sa vina cu nava cea mai putin avariata si cu cat mai multe cuburi livrate o sa primeasca dolari mega-spatiali care sunt si punctele in jocul asta. Per total un joc dragut, rapid, un pic cam random dar se potriveste cu tematica pt ca sa fim seriosi, in spatiu pot aparea multe situatii neplanuite.
Nota 7.9
Menara: un fel de Jenga cooperativ si care arata foarte frumos datorita formelor ciudate pe care le ai la dispozitie. Seamana mult cu un alt joc de dexteritate mai vechi, numit Via Paletti, doar ca in Menara, pe masura ce contruiesti etaj cu etaj, castelul ia mereu forme din ce in ce mai ciudate si placute. Cred ca cel mai bine e sa cautati poze din timpul partidelor de Menara, pentru ca e greu de explicat din cuvinte. Jocul asta consta mult in aspectul sau fizic deosebit si o parte de noroc, in functie de ce carti tragi plus cat de bine colaboreaza jucatorii intre ei. Noi am jucat cam 5-6 partide in care tot se darama sandramaua dar in cele din urma am castigat. Relaxant, placut, amuzant, rapid.
Nota 8
Notre Dame: un joc de la Feld, plin de cuburi si posibilitati de a face puncte cu o grafica pe stilul feldian: galben spalacit, bej si alte nuante de bej si galbui si o plansa in forma de...nu stiu cum sa ii zic, sa ma exprim in termen academici..."balega", si cu niste desene parca facute de mine, ce sa mai... proababil cel mai urat joc din lume dpdv al aspectului. Dar, dupa ce te chinui cateva minute bune cu plansa modulara sa o asezi in functie de cati sunteti la masa, pentru ca e un adevarat puzzle sa o pui cum trebuie daca nu ai regulamentul la indemana, descoperi un joc de drafting, gen 7 Wonders in care pui cate un cub pe "chestia aia galbejita" numita plansa si venitul tau creste preponderent cu numarul de cuburi pe care il ai in sectorul respectiv. Nu e rau jocul, dar ma omoara grafica, asa ca o sa incerc sa il joc foarte rar ca sa nu am cosmaruri sau mai bine il vand (sa aiba cosmaruri si altii).
Nota 7.3 dar daca era publicat de Queen Games sau Blue Orange, sigur ar fi avut o grafica colorata, vie cu componente de calitate si cred ca as fi vrut sa il pastrez in colectie. Rusine Alea pentru ce ai facut cu Notre Dame si Rusine de 2x pentru ce ai facut 11 ani mai tarziu cu Carpe Diem. Doua jocuri bune, facute in batjocora. Economie la carton, economie la culori, sau poate au ceva fobie la culorile vii! (la ei nu exista rosu, turcoaz, etc) doar bej, gri, galben spalacit si multe alte nuante derivate din astea 3. O sa vorbesc si despre Carpe Diem luna viitoare ca l-am jucat ieri, asa ca o sa intre in categoria jocurilor pe luna februarie.
Shakespeare: un joc de tip drafting, cu o grafica placuta, cartile in special cu personaje frumos realizate. In fiecare runda iei fie actori, croitori care sa coasa costume, tamplari care sa se ocupe de scena si apoi faci drafting pentru stofa si lemn pentru scena, iar fiecare dintre ele iti poate aduce puncte/bonusuri.
Nota 8.4 cu posibilitate de crestere.
Tokaido: aici trisez putin ca teoretic mai jucasem jocul de multe ori pe tableta (grafica 3D) doar ca acolo e diferit reprezentat fata de board game si il jucasem doar in 2, ceea ce nu e recomandat, ca merge minim in 3. Asa ca a doua zi dupa Revelion, am bagat cateva partide in 3 persoane de Tokaido, stiind ca e relaxant si nu aveam nevoie de ceva greoi in momentul ala. Si a mers foarte bine, chiar excelent, poate si datorita puterilor diferite pe care le au personajele. Practic e un drum pe care il face toata lumea pana in vechiul Tokyo, care dureaza 4 zile si pe parcursul caruia incercam cu putinii bani cu care plecam, sa ne descurcam, sa mancam, sa luam suveniruri, sa donam la templu, sa mergem la bai calde, sa pictam muntele Fuji si la finalul zilei sa innoptam la han, unde daca nu ai bani nu ai voie sa mananci si o sa pierzi 6 pct importante. Singurul minus: puteau sa faca si ei iconitele de pe plansa, mai mari, ca uneori te chinui sa distingi ce se intampla in locul respectiv. A, si are sistemul din Patchwork, muta mereu cel care ramane mai in urma.
Nota 8.5
Versailles: Si aici mai dadusem vreo 2 runde anu trecut dar niciodata nu terminasem vreo partida, asa ca luna asta am reusit sa il ducem la capat si a meritat. Pentru ca e genul de joc precum un tren cu aburi, care pleaca greu dar si cand prinde viteza, devine o placere. Am urmarit si eu un runthrough cu mult-laudatul Teotihuacan (sau cum s-o scrie) si practic e o reimplementare dupa jocul Versailles. Dar o sa joc si eu Teotihuacan sapt asta sa vad cum se simte dupa ce am jucat recent Versailles. Construiesti in centrul plansei de joc gradinile din Versailles si ai un rondel pe care ai mai multi muncitori insirati si muti unu cate unu si in functie de locul unde ai oprit, daca ai un muncitor iei 1 bucata de lemn, daca ai 2 muncitori acolo, o sa iei 2 bucati de lemn si apoi poti sa te duci la tehnologie si sa cresti acolo pe acel track si de acum incolo cand o sa iei lemn sau aur, o sa primesti cu unu in plus. Va suna cunoscut? Aviz celor care au jucat deja Teotihuacan dar nu stiu nimic de jocul asta mai vechi, numit Versailles? Ne-a placut mult Versailles, grafica si tematica, mecanismul de joc, ceea ce ma face sa cred ca noua reimplementare nu va ajunge pe raftul meu pentru ca sincer sa fiu, nu ma atrage asa tare grafica aia cu piramidele din lemn. Per total
nota 8,5
Jocul lunii: Versailles